marți, 18 decembrie 2012

Un expert polonez pentru supratiparele CMT

Atunci când, în articolele anterioare, am scris despre supratiparele CMT, mi-am exprimat mereu dorinţa de a vedea piese certificate de un expert în care aş putea avea încredere (fie vorba între noi, încrederea aceasta mi-a dispărut cam de mult timp dacă eu, personal nu sunt convins de originalitatea unei piese).

Săptămâna trecută, un vânzător din Polonia a postat pe eBay mai multe piese cu supratiparul CMT, iar ilustraţiile au fost îndeajuns de bune ca să poată fi examinate mai pe îndelete. Toate piesele oferite purtau poansonul unui expert polonez, pe nume Wiatrowski. Sincer să fiu, îmi recunosc neştiinţa afirmând că nu am auzit niciodată de domnia sa (Polonia nefiind printre cele mai aprigi preferinţe ale mele), dar (atât cât mă pricep, pentru că sunt convins că sunt colecţionari mai buni ca mine pentru acest capitol) aş putea spune că supratiparele sunt printre cele considerate "bune" (la această emisiune este întotdeauna un loc de întors, din cauza numeroaselor controverse legate de geneza ei).

Aşadar, până la proba contrarie, Wiatrowski va fi unul din experţii de care voi ţine cont când voi întâlni piese care îi poartă poansonul. În imaginile de mai jos aveţi patru exemple.


4 comentarii:

  1. In catalogul Michel scrie aşa: gez.K 11 3/4.Asta ce inseamnă?Că pe toate laturile se găseşte această dantelatură sau că este importantă doar latura scurtă deoarece K vine de la Kurz care inseamnă Scurt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gez. = gezähnt = dantelat
      k = Kamm = dantelat în pieptene.
      Toate cataloagele (nu numai Michel) au adoptat o convenţie (este pomenită în introducere, pe care nu o citeşte nimeni însă):
      - când este dată o singură dimensiune, dimensiunea dantelurii este constantă pe toate laturile;
      - când sunt date două dimensiuni, prima este pentru laturile orizontale, iar a doua pentru cele certicale (la timbrele cu alte forme se specifică în mod special alte detalii).

      Ștergere
  2. Dacă un timbru are o dantelură care nu se găseşte in catalogul standard ,ar putea fi menţionat in catalogul special? Si dacă ar fi in catalogul special atunci ar putea fi vorba de un timbru cu o dantelură rară respectiv un timbru rar?Mulţumesc!






    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineînţeles, acesta şi este rolul unui catalog specializat. Există numeroase mărci cu danteluri foarte rare care nu sunt în prezent catalogate de nicio lucrare, ba mai mult, unele nici măcar nu sunt cunoscute de către colecţionari.
      Apare însă şi reversul medaliei: în cataloagele deja publicate există relativ multe informaţii eronate, din cauză că unele varietăţi au cam fost trecute "din burtă" (unele piese menţionate nu se regăsesc pe nicăieri, în nicio colecţie din ţară sau din străinătate, neputând nimeni atesta existenţa lor). Aşadar ar cam fi nevoie şi de o clarificare din acest punct de vedere.
      Unele piese raportate de colecţionari că ar exista necesită însă şi o expertiză din partea unei persoane avizate, deoarece ori raportarea unei varietăţi s-a făcut pe baza unor măsurători defectuoase, ori s-au raportat chiar falsuri drept varietăţi necatalogate (cum este cazul unor danteluri la emisiunile "Bucureşti").
      În toate cazurile este necesară o discuţie exclusiv cu piesa în faţă, referirile la ce a spus persoana x sau y neavând relevanţă.

      Ștergere