sâmbătă, 29 decembrie 2012

Scrisoare interesantă de la Constantinopol

Piesa din imaginea de mai jos (click pentru mărire) a fost vândută recent pe eBay cu un preţ avantajos pentru cumpărător, în opinia mea: 77 dolari (13 biduri).


Nu aş putea garanta că piesa nu are o influenţă filatelică, dar nu despre asta este vorba. Privind plicul cu ceva mai multă atenţie, sunt câteva elemente care merită menţionate:
- cele două valori mari au supratiparul negru, în timp ce perechea de 5 bani are supratiparul comun, violet (am întâlnit mai puţine piese cu acest gen de francatură "mixtă");
- cele mai multe piese obliterate, care au supratiparul violet, prezintă o culoare identică a tuşului utilizat la supratipar cu cel utilizat la ştampilă (existând astfel posibilitatea ca cele două să fi fost aplicate simultan, cu alte cuvinte fiind producţii filatelice); la piesa de faţă, se remarcă o uşoară diferenţă între nuanţa supratiparului de pe mărcile de 5 bani şi nuanţa ştampilei; acest element indică probabilitatea mai mare ca plicul să fi fost confecţionat cu mărci supratipărite anterior, deci originale.
Plicul poartă pe verso o ştampilă (de sosire) a oficiului Bucureşti Gara de Nord, datată cu o zi după data ştampilei Cospoli.
Piesa este interesantă nu atât prin francatură, cât mai ales prin informaţiile pe care le furnizează.

2 comentarii: