miercuri, 26 decembrie 2012

Reclamă frumoasă din anii '20

Urmăresc în mod regulat licitaţiile dese (şi cam anoste, în opinia mea) organizate de casa britanică Sandafayre. S-a întâmplat să mai văd câte o piesă interesantă, dar n-aş putea spune că sunt printre fanii acestui negustor, din cel puţin două motive: licitaţiile destul de dese fac ca stocul de marfă (cel puţin stocul de piese româneşti) să fie mereu prezentat în reluare, pe de o parte, iar preţurile sunt tratate cu steroizi (ştiu că e criză, ştiu că piaţa britanică e ceva mai scumpă decât piaţa de pe continent, dar multe piese nu-şi justifică în niciun fel nivelul preţului solicitat).
La licitaţia programată pentru mâine am văzut un plic care mi s-a părut interesant pentru eticheta publicitară aplicată pe verso. Nu mă pricep la capitolul denumit de britanici "cinderella" (şi n-aş putea jura cu mâna pe inimă că plicul în cauză - evaluat la 100-120 lire sterline - şi-ar merita sau nu banii), dar ca piesă de istorie poştală, preţul este în mod cert unul nu mare, ci deplasat. În definitiv însă este dreptul fiecărui negustor să-şi facă evaluarea pe care o crede la propriile piese. Cumpărătorii sunt cei care decid în ultimă instanţă.


Plicul, expediat recomandat de la Braşov la Berlin în 1924, poartă o francatură conform tarifului în vigoare la acea dată (20 lei), nefiind ceva ieşit din comun. Eticheta de reclamă de pe verso este însă una frumoasă (click pe imagini pentru mărire).

2 comentarii: