luni, 10 decembrie 2012

Plecată din Regat şi înapoiată în Republica Populară

Recent a fost vândut pe un portal online plicul din imaginile de mai jos (click pentru mărire) pentru o sumă care cred că l-a mirat până şi pe proprietar.


Imaginile nu sunt nemaipomenite, vânzătorul a folosit o cameră digitală (sau un telefon) şi nu un scanner. Am "tras" de ele cât am putut.
Să vedem despre ce este vorba. În octombrie 1947, un român a trimis plicul unui destinatar aflat în China, la Harbin. Numai că la acea dată, China era traversată de mari convulsii, mai exact de un adevărat război civil. Din această cauză, o parte a serviciilor poştale au fost suspendate, iar situaţia a fost atestată prin aplicarea unei ştampile de serviciu cu cadru dreptunghiular, pe faţa plicului.
După ştampilele de pe verso, plicul a ajuns pe 19 ianuarie 1948 în Hong Kong, iar pe 25 ianuarie acelaşi an în Shenyang. Probabil că mai departe, până la Harbin (aflat ceva mai la nord-vest) exista la acea dată o întrerupere a serviciului poştal, deoarece pe plic nu există niciun semn/ştampilă că ar fi ajuns în oraşul de destinaţie. Există doar o altă ştampilă de serviciu pe verso ("RETOUR", aplicată cu tuş roşu), precum şi o săgeată trasată cu creionul roşu, pentru a-i face atenţi pe funcţionari unde trebuie înapoiat plicul.
El a fost probabil trimis înapoi în România (proclamată deja republică populară).
Aş putea jura că persoana interesată de această piesă este un colecţionar chinez. Plicul a fost vândut cu 115 dolari (6 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu