miercuri, 19 decembrie 2012

Eseuri false la "Efigii". Cum identific un tipar realizat în gravură

Categoria aceasta de falsuri este cunoscută şi menţionată de mai multe ori (inclusiv de mine, în articole mai vechi). Văd că apar din nou prin licitaţiile online. N-aş mai fi scris despre ele dacă nu observam că sunt oferite de un ID de pe eBay pe care, la fel, l-am mai nominalizat din cauza falsurilor ale unor piese româneşti. Este vorba de ID-ul garykun, înregistrat în SUA. Mai întâi să prezint piesele, pentru cei care nu le-au văzut până acum.


Nu am idee cam pe unde au fost "emise", dar ele nu sunt decât falsuri de slabă calitate (poate că era mai bine de definit drept reproduceri proaste). Toate probele şi eseurile originale realizate cu desenul adoptat au fost imprimate prin gravură, iar fineţea desenului este una deosebită. Orice tipăritură realizată în tipar înalt (tipografie) necertificată de un expert român este categoric falsă.

Dacă nu ştiţi cum să deosebiţi o piesă gravată de una realizată prin tipografie, vă dau un pont:
- luaţi staniolul de la o ciocolată sau altă "dulcegărie" şi neteziţi-l bine; aveţi grijă să nu fie murdar de ceva care ar putea păta hârtia;
- aşezaţi staniolul deasupra mărcii, apoi apăsaţi cu un obiect tare (dar care nu zgârie) pe deasupra (dacă nu aveţi nimic la îndemână, merge şi cu unghia); dacă tiparul este realizat în gravură, imaginea lui ar trebui să rămână presată pe staniol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu