luni, 3 decembrie 2012

De la Casa Regală, o coincidenţă de dată

Piesa din imaginile de mai jos (click pentru mărire) a fost vândută recent cu o sumă modică pe un portal online. Este numai faţa unui plic, dar care poartă o inscripţie făcută de un pasionat de istorie, pe spatele fragmentului.


Plicul a fost expediat la Londra, de la oficiul Bucureşti Griviţa, în 19 iulie 1927. Pe spatele feţei plicului (sic!) există o adnotare, care sună cam aşa:

"This is probably the last letter written at Bucharest during King Ferdinands' reign, as it was written during the last 24 hrs. of his life, according to post-mark. ie. 19 July 1927. His Majesty dying (?) on the 20 July 1927 at 2-15 am."

Nu mai traduc în limba română, probabil că înţelegeţi ce a vrut să zică pasionatul de istorie. Data morţii regelui Ferdinand este corectă. Mai mult ca sigur că această scrisoare nu-i aparţine Majestăţii Sale, decesul survenind în urma cancerului. Cred că în ultimele ore ale vieţii nu mai era capabil să scrie din cauza bolii. Cel mai probabil, plicul a fost expediat de o persoană din administraţia Casei.
În ciuda acestor lucruri, piesa rămâne o bucăţică de istorie românească.

2 comentarii:

  1. o bucăţică însemnată peste care prea mulţi pun uitare, max. prea mulţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din punct de vedere filatelic nu-i cine ştie ce, dar ca piesă istorică, n-am putut trece peste ea.

      Ștergere