marți, 27 noiembrie 2012

Rămâne de văzut de parte cui este surpriza

În articolul precedent v-am prezentat problema unui fals (cu certificat) al mărcii de 80 parale din a doua emisiune, vândut pe eBay de un vânzător înregistrat în Italia.
Din aceeaşi colecţie se pare că face parte şi scrisoarea de mai jos (click pentru mărire), care a fost, la rândul ei, însoţită de un certificat semnat în 1934 de către expertul Zoscsak.


Este vorba de o francatură simplă pe o scrisoare catalogată drept "loco" în certificat, francatură compusă dintr-un unicat de 5 parale "favorit" din 1867. Pe cealaltă faţă, scrisoarea este imaculată, neavând nicio ştampilă, adnotare sau sigiliu. Piesa a fost vândută cu o sumă ceva mai însemnată pentru obişnuiţii de pe eBay, 1.010 euro (19 biduri).
În principiu, personal nu mă încred prea mult în certificatele semnate de Zoscsak din două motive: primul ar fi că certificatele sale au fost la rândul lor falsificate, iar al doilea pentru că expertul a avut o perioadă "neagră", în care a eliberat certificate pentru piese "fabricate".
Referitor la piesă, nu îmi inspiră încredere nici ea. Nu-mi place nuanţa hârtiei mărcii de 5 parale (deşi, examinată mai cu atenţie, marca ar reproduce foarte bine originalul; în definitiv, hârtia mărcii poate fi decolorată). Marca parcă ar avea caracteristicile tipului 3 de report.
Problema până la urmă nu este la marcă însă, ci la ştampilă. Nu am acum (când scriu) la îndemână biblioteca de imagini cu ştampile pentru a face comparaţie. Dar această ştampilă am întâlnit-o falsificată de mai multe ori pe mărci de 2 şi de 5 parale din 1867 (mărci mai comune neuzate, dar mult mai rare obliterate, în special cea de 5 parale).
Rămâne de văzut acum de partea cui va fi surpriza (plăcută sau, din contră, neplăcută), a vânzătorului sau a cumpărătorului. Ceea ce se specifică în certificat relativ la raritatea piesei este perfect adevărat. Eu personal estimez o asemenea piesă (originală şi certificată) la peste 5.000 de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu