duminică, 18 noiembrie 2012

Prizonier de război în Siberia

Am văzut mai devreme plicul din imaginile de mai jos (click pentru mărire) pe un portal de licitaţii online, pe timpul "plimbărilor" mele zilnice.


Este vorba de un plic nefrancat (beneficiind de gratuitate la expediere) plecat din Tiensin (oficiul poştaş german din China) pe 3 februarie 1917 şi ajuns toooocmai la Timişoara, în 3 august acelaşi an (exact după şase luni de "umblat" prin lumea largă).

Conform textului tipărit pe clapa plicului, el a fost expediat de către "Hülfsaktion für Deutsche und Oesterr.-Ungar. Gefangene in Sibirien" (pe faţă există antetul care vorbeşte de la sine). Plicul a ajuns în Statele Unite (pe verso se văd două amprente ale ştampilei ovale de zi din New York (pe 29 iulie), continuându-şi drumul ori prin Marea Britanie, ori printr-o posesiune a acesteia, după ştampila roşie tot de pe verso, dar al cărei text nu îl pot descifra. Tot aici plicul a "beneficiat" de verificarea prin deschidere de către cenzura britanică (eticheta mare, albă, aplicată pe verso), îndreptându-se apoi spre destinaţie, unde este ştampilat la oficiul nr. 2 din Timişoara.

Numărul unor astfel de corespondenţe este destul de mic, din ele supravieţuind până astăzi doar puţine piese păstrate într-o stare aşa de bună. Plicul a fost vândut cu 215 dolari (20 biduri).

2 comentarii:

  1. Interesant şi important acest plic-document! Bunicul meu a fost prizonier de război în Siberia timp de cinci sau şase ani. Asta a fost prin 1914-1920. Vă rog, dacă aveţi mai multe informaţii despre românii din lagărele din Siberia sau despre întoarcerea lor în ţară, m-aş bucura să mă contactaţi pe adresa de e-mail: florin_acp_lucaci@yahoo.com. Vă mulţumesc.
    - cu respect Florin Lucaci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău, în afara informaţiilor furnizate de astfel de corespondenţe vechi (şi de cele care au mai fost pulbicate în mass-media) nu mai ştiu nimic.

      Ștergere