miercuri, 28 noiembrie 2012

Despre metodica studiului (23)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11., episodul 12., episodul 13, episodul 14, episodul 15, episodul 16, episodul 17, episodul 18, episodul 19, episodul 20, episodul 21., episodul 22.

Să mergem mai departe cu supratiparul "8 IUNIE 1930"

(Continuare din episodul precedent)

Pentru a verifica dacă măsurătorile efectuate anterior se confirmă şi la alte piese, am mai luat un bloc de 25 bani cu filigran XI la "puricat":


Măsurătorile făcute au fost centralizate în următorul tabel (mergând pe acelaşi principiu, explicat în episoadele anterioare; click pentru mărire).


Trebuie subliniat un lucru: o caracteristică a supratiparului pe aceste mărci o reprezintă faptul că modul de imprimare al acestuia depinde de tipul hârtiei mărcilor: la mărcile cu filigranul XI (este vorba de valorile de 25 bani, 7,50 şi 10 lei) supratiparul poate nimeri peste câte o porţiune de hârtie în care există linia ondulată a filigranului. Din cauza acesteia, planicitatea nu mai este asigurată cu acurateţe, iar acest lucru poate genera imprimări parţiale, ca în exemplele de mai jos:

Marca nr. 7 - cifra 8 aproape lipseşte

Marca nr. 18 - cifra 8 seamănă mai degrabă cu un "J"

Am mai verificat un bloc, de această dată pe hârtie fără filigran (click pentru mărire).


Se observă imediat că atât calitatea tiparului mărcilor de 25 de bani, cât şi calitatea impresiunii supratiparului sunt mult mai bune, în comparaţie cu cele de pe hârtia cu filigran. Am efectuat măsurătorile şi pentru acest bloc, rezultatele fiind centralizate în tabelul de mai jos (click pentru mărire):


Am mai verificat încă un alt bloc al mărcii de 25 bani cu filigran, dar fără să-i mai centralizez măsurătorile, întrucât diferenţele aproape că nu există faţă de blocurile prezentate anterior.


Să vedem cum stă situaţia la "formatul mic"

La aceste mărci, cu excepţia valorilor mici blocurile mai mari sau fragmentele de coală sunt rare. Am scotocit prin câteva clasoare avute mai la îndemână şi am găsit câteva blocuri, pe care le-am selectat drept exemplu:


Am măsurat supratiparele şi de la aceste blocuri, datele fiind centralizate pentru toate cele patru piese în tabelul de mai jos (click pentru mărire).


După cum se poate observa, dimensiunile supratiparelor se păstrează (în limitele toleranţelor generate de particularităţile împrimării, egale cu câteva zecimi de milimetru).
Iată că după atâta muncă am ajuns şi la concluziile finale care se pot trage:

1. Supratiparele "8 IUNIE 1930" sunt similare pe toate emisiunile.
2. Doar construcţia planşelor supratiparului variază, în funcţie de formatul mărcilor.

© 2012. Preluarea prezentului articol şi/sau a imaginilor se poate face numai pe baza unui acord scris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu