joi, 11 octombrie 2012

Poşta română în Constantinopol - un lot interesant

Lotul este interesant mai ales din punct de vedere didactic, acesta fiind principalul motiv pentru care m-am hotărât să îl prezint. Piesele au fost oferite pe eBay, lotul fiind adjudecat cu 65 dolari, după 12 biduri (click pe imagine pentru mărire).


Veşnica problemă a mărcilor din prima emisiune (1896) este existenţa falsurilor supratiparelor, aplicate pe tiraje mai târzii ale mărcilor Spic de grâu. Situaţia se întâlneşte şi la acest lot, cu una din mărcile de 25 bani (click pentru mărire).


Marca de pe fragment corespunde tirajului utilizat la supratipărire, pe când marca izolată are caracteristicile tirajului pus în circulaţie ceva mai târziu, după supratipărirea din 1896 (hârtie albă, poroasă, în loc de gălbuie lucioasă). Unele din aceste falsuri este posibil să fi fost executate chiar cu clişee originale ale supratiparelor.

În ceea ce priveşte mărcile celei de-a doua emisiuni, supratiparele sunt toate originale (şi aici se cunosc supratipare falsificate, mărcile fără supratipar fiind relativ comune). Sunt destul de bine vizibile caracteristicile de originalitate ale supratiparului pe aproape toate mărcile.


Timbrul de ajutor prezintă o eroare interesantă (tipică, regăsindu-se în formă identică pe mai multe exemplare, inclusiv la mărcile fără supratipar): cadrul orizontal superior este afectat de un lumen alb, chiar deasupra primului A din ROMANIA. Această eroare se regăseşte şi la timbrul de ajutor de 5 bani negru, fără supratipar (emisiunea 1916).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu