sâmbătă, 6 octombrie 2012

Hârtia vărgată a mărcii de 10 bani Carol cu barbă

Unul din experţii cunoscuţi cu care suntem contemporani (Chris Ceremuga din Australia) a postat la vânzare pe eBay o marcă de 10 bani Carol cu barbă pe hârtie vârgată, un unicat obliterat cu o faţă frumoasă şi margini bune.
Este o marcă rară, iar exemplarul cu pricina beneficiază şi de un certificat de expertiză semnat de Fritz Heimbüchler, ceea ce constituie cu adevărat o garanţie pentru originalitatea piesei.


M-am "jucat" puţin cu imaginea obţinută prin scanarea versoului, pentru a "întări" vizibilitatea liniilor de vărgătură ale hârtiei.


Dreptunghiul mai închis la culoare nu apare în realitate, el fiind creat de mine. Am avut grijă ca lăţimea lui să fie exact de 20 mm, pentru a putea număra numărul de linii de vărăgătură pe 2 cm. Sunt exact 12 linii pe 2 cm.
Referitor la hârtia vărgată a acestei mărci, nu ştiu dacă se menţionează în literatură dar există piese atât cu hârtie vărgată vertical (ca aceasta), cât şi piese cu hârtie vărgată orizontal (am avut ocazia să văd cel puţin o asemenea piesă certificată).
Piesa ilustrată este oferită în sistem BuyItNow, pentru suma de 520 dolari.

5 comentarii:

  1. Buna, câteva mici observații:
    1} CMPR '74 pag. 109 Kiriak Dragomir citat " pe hârtie albă sau slab colorată ... obișnuită sau rar vărgată orizontal (10 BANI galben)" închis citat. Kiriak D. menționa doar la emisiunea 10 bani albastru impresiune defectuoasă că hârtia poate fi vărgată vertical.
    2) ce stampilă a fost folosită și în ce lună a avut loc obliterarea?
    Ce e în imagine nu e nici ștampilă mică și nici degetar. Atunci ce ștampilă este?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Literatura nu se rezumă la CMPR '74, există zeci de articole publicate prin diverse reviste.
      Ştampila este cea denumită "mică", din 1870 (K. Dragomir - Ştampilografie poştală, pag. 107-108), ornamentul nu i s-a imprimat însă. Luna este octombrie, scrie şi în certificatul lui Heimbüchler.

      Ștergere
    2. Asa este, scrie în certificatul lui Heimbüchler ... dar pe timbru e cu totul altceva ! Nicidecum " OCT. " Sunt mai multe semne de întrebare decât doar lipsa steluței. De ce 1 din an este diferit de 1 din data, de ce 1 din an are o talpa atât de groasa; de ce 7 din an este mai mic decât 1 din an ; de ce lipsește punctul după luna, de ce OCT pare întors? de ce T are talpă... De ce caracterele celor 3 litere din luna sunt atât de groase? comparati-le cu o amprenta adevarata (de pe saitul Dvs.) : http://3.bp.blogspot.com/-JY96Or8KRIw/T5_EjME8wKI/AAAAAAAAGCo/A_Kyv132joE/s1600/1871-Barba-5+25bani-perechi---10bids---88USD.jpg

      Ștergere
    3. Poate o fi reuşit Ceremuga să-l păcălească pe Heimbüchler...
      Sau poate vreţi să vedeţi ce răspuns vă dau eu (ori nu stăpâniţi problema).

      Prin articole publicate mai demult în Filatelia se descriu piesele componente ale unui ştemplu. Cifrele şi literele de la dată sunt elemente mobile şi interschimbabile.
      Dar problema nu-i aici: pentru Bucureşti există vreo cinci tipuri de ştampile "mici", unele cu ornament Crucea Sf. Andrei, unele cu stea. Diferenţele sunt şi la diametre şi la poziţionarea literelor din legenda BUCURESCI.

      Dacă totuşi sunteţi sigur că aveţi dreptate, faceţi-i o întrebare preşedintelui AIEP, poate îl vor exclude pe Heimbüchler din asociaţie.

      Ștergere
  2. P.S. - timbrul este si acum (ian. 2014) la vânzare, pe același ebay, pe contul aceluiași Ceremuga, la un preț (psihologic) de starting bid de 399,99 $

    RăspundețiȘtergere