miercuri, 19 septembrie 2012

Poşta germană de campanie, un capitol absent din cataloagele româneşti

Două piese văzute pe portalurile online mi-au adus aminte de un subiect pe care aveam de gând să îl abordez, dar am uitat mereu să o fac. Este vorba de utilizarea pe teritoriul României a mărcilor germane destinate poştei aeriene de campanie.

Aceste mărci au fost puse în circulaţie în 20 aprilie 1942, imprimându-se în mai multe tranşe care se deosebesc prin nuanţa tiparului şi aspectul gumajului (neted sau ripsat orizontal sau vertical). În ceea ce priveşte dantelura, există dantelate în pieptene, sau persate cu o matriţă care imită dantelura. Se cunosc şi nedantelate (foarte rar), care au circulat şi ele. Pe corespondenţele care provin din România nu am întâlnit decât mărci dantelate.
Aceste mărci au fost distribuite gratuit militarilor germani din unităţile operative, câte patru pe lună până în aprilie 1943, apoi câte opt pe lună, până când au fost retrase din circulaţie sau au fost epuizate. Până în mai 1943, pe o carte poştală trebuia aplicată o marcă, iar după această dată, două mărci.
Desenul reprezintă un avion Junkers 52, împreună cu inscripţiile LUFTFELDPOST şi DEUTSCHES REICH. Se cunosc şi unele erori şi varietăţi, dintre care cele mai importante sunt eroarea "DFUTSCHES" REICH (sic!), tiparul dublu sau nedantelată pe latura inferioară.
Marca s-a falsificat, reproducerile fiind dantelate în linie.

Iată o piesă deosebit de interesantă, dar care nu este o corespondenţă germană, ci una expediată de un militar român de pe Frontul de Răsărit.


Cartea poştală a fost expediată de un militar român din Grupa Comandă a Regimentului 37 Artilerie, de la Oficiul Poştal Militar nr. 782 în august 1943. Unitatea se găsea undeva în Rusia, la acea dată. Cartea poştală militară românească a fost francată şi cu o marcă a poştei aeriene germane de campanie, un lucru neobişnuit.

Nu pot să nu transcriu câteva rânduri din textul mesajului:

"A trecut un car de vreme de când nu ne-am mai văzut şi între timp s-au întâmplat multe. Mă gândesc de multe ori la discuţiile noastre despre viitor şi niciodată nu mi-a trecut prin minte că soarta aceasta atât de crudă să mă arunce prin meleagurile rusiei (sic!). De când a murit mama sunt ca şi o maşină, nu mai am nicio bucurie. De moarte nu mă mai tem deloc. Am trecut prin multe pericole, cu toat acestea nu mi - sa (sic!) întâmplat nimic (...)".

Piesa este una destul de neobişnuită, iar preţul realizat a fost unul pe măsură: 215 dolari (11 biduri).

A doua piesă aparţine unui militar german, fiind scrisă pe un imprimat special, distribuit combatanţilor.


Pe imprimatul de carte poştală expeditorul a adăugat, în faţa inscripţiei FELDPOSTBRIEF cuvântul "Luft-" ("aeriană"). Din corespondenţa propriu-zisă, de la interior,  rezultă locul expedierii: "Rumänien".
Cartea poştală a fost expediată de la oficiul militar de campanie nr. 23067 D, în aprilie 1944. Piesa a fost vândută cu o sumă relativ modestă - 13 euro (9 biduri).

2 comentarii:

  1. Tare greu de descifrat goticul de mână!Are multe litere specifice şi "înflorituri" ale celui ce a scris textul.Abia de am putut deduce câteva cuvinte des utilizate într-o corespondenţă.Interesant e că nu vedem nicio ştampilă de "CENZURĂ".
    Piese interesante şi cu valoare istorică! Vă doresc toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc exact procedurile urmate de cenzorii germani pentru corespondenţele provenite de la oficiile de campanie. Este însă posibil ca urmele cenzurii să se găsească pe cealaltă jumătate a exteriorului formularului (acesta era de mărimea unei coli A5, îndoite pe jumătate; la interior se scria corespondenţa, după cum se şi poate vedea; la exterior, pe o jumătate erau imprimate titlul şi liniatura, iar cealaltă jumătate rămânea liberă).

      Ștergere