miercuri, 12 septembrie 2012

Mic giuvaer într-o grămadă

Zilele trecute, pe un portal de licitaţii online a fost oferit un mic lot de mărci neuzate din perioade diferite, lot combinat cu uzuale, dar şi cu câteva timbre aparţinând aşa-zisei "părţi a treia" (după numele adoptat de colecţionarii români), respectiv "back of the book" (după cum le denumesc colecţionarii vorbitori de limbă engleză). Puteţi vedea lotul în imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Cunoscătorii au remarcat probabil destul de repede piesele de rezistenţă din compoziţia micului lot, şi anume cele două neemise tipărite la Moscova, uzuala Ferdinand de 2 lei şi timbrul de ajutor de 5 lei.
În opinia mea, din cele două mărci timbrul de ajutor este mult mai rar, numărul de exemplare existente în colecţii sau apărute în licitaţii fiind limitat. Este vorba de această piesă:






Lotul a fost achiziţionat cu 112 dolari (13 biduri), pe care îl consider unul bun relativ la raritatea timbrului de ajutor de 5 lei, chiar dacă ar fi considerat individual.

4 comentarii:

  1. Salve Max !

    Am trei intrebari :
    - de ce la emisiunea Incoronarea regelui Ferdinand (1922) nominalele de 25 bani si de 50 bani au valori asa de deosebite in lista de preturi ?
    - la emisiunea cu Societatea Romana de Geografie (1927) ce sunt nedantelatele , cumva eseuri ?
    - la ce pret estimezi coala de 50 de timbre din valoarea nominala 4,50 lei Semicentenarul Independentei , cat si coala de 6 lei. Arata acceptabil , vreau sa le achizitionez.

    Multumesc mult Max !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spune-mi despre care listă de preţuri este vorba. Dacă la cea aparţinând Romfilatelia te referi, te rog să mă ierţi dar nu pot comenta. Cele două mărci au cote foarte modeste atât în Michel, cât şi în SCOTT.
      La SR de Geografie nu există oficial nedantelate pe piaţă decât ca falsuri totale (există inclusiv perechi tete-beche, vezi să nu te păcăleşti).
      Cât despre cele două coli, nu ştiu la ce ţi-ar folosi achiziţionarea lor, deoarece mari varietăţi nu au. La 4,50 lei există aşa-numita eroare "450" (virgula e lipită de cifra 4, mi se pare). Colile nu sunt rare, se mai găsesc prin stocurile comercianţilor, aşa că n-ar avea o "primă" deosebită pentru faptul că sunt coli întregi. Eu le-aş evalua pe fiecare cam de 40 de ori preţul mărcii individuale (la cantitate mai mare, e normal să scadă preţul per bucată).

      Ștergere
    2. Multumesc Max !
      Nu stiu unde as putea gasi pe blogul tau o analiza pe care ai facut-o la LP Romfilatelia .
      Nicidecum nu as putea face achizitii conform altor cataloage . Ce sa fac ? Ce sfat imi dai ?

      Ștergere
    3. Nici nu am făcut o asemenea analiză.

      Andrei, Romfilatelia este un comerciant. Faptul că publică perioadic o listă de preţuri crează impresia că ar avea oarecum monopolul pe piaţă, ceea ce nu este deloc adevărat. Această firmă nu vinde decât noutăţile din ultimii ani, plus ce mai are prin depozite, dar de achiziţionat, nu o face (cel puţin eu nu ştiu să facă achiziţii). Asta înseamnă că preţurile înscrise în acea listă nu sunt onorate, fiind unele arbitrare.
      Mai mult, nivelul unor preţuri înscrise în acea listă sunt discutabile şi denotă o necunoaştere a pieţei.
      Din aceste motive, mă feresc să fac orice apreciere legată de lista lor de preţuri.

      Astăzi, comerţul filatelic nu mai este un monopol de stat şi nu există preţuri stabilite în acest sens. Preţurile sunt făcute de cerere şi ofertă, pe piaţa liberă, şi nu de o firmă, fie ea şi cu capital de stat.

      Este clar că filateliştii români resimt lipsa unui catalog adecvat. Să sperăm că vom putea remedia chestia asta într-un viitor nu prea îndepărtat.

      Ștergere