marți, 4 septembrie 2012

Cum arăta o mancolistă în 1930

Am dat peste o carte poştală semiilustrată cu marcă fixă "Mihai copil", expediată în mai 1930 din Bucureşti la Tapa, în Estonia. Evident, este vorba de o corespondenţă purtată între doi colecţionari. Probabil conform unei înţelegeri anterioare, filatelistul român îi trimite omologului său din Tapa câteva "precizări".


Românul îl roagă pe Herr Lunk să îi facă o primă expediţie de minimum 300 franci, calculaţi "nach Yvert 1930".

Nu am avut curiozitatea să mă uit cam ce-şi dorea românul la acea dată (nu cred că există vreo modificare radicală a numerotării în Yvert, deşi cred că am o ediţie veche, poate chiar cea din 1930), dar o puteţi face voi, pentru amuzament şi petrecerea unui sfert de oră în "imperiul mărcilor poştale".

4 comentarii:

  1. a. Ca de fiecare dată, găsesc interesante aceste corespondenţe între vechii filatelişti.Am şi eu, rătăcit în bibliotecă, un "Yvert" din 1942, încă bun şi el să fie consultat în asemenea ocazii rare.
    b. Când văd la urmă "Danzig" şi "Memel", reflectez la cum s-a schimbat de mult geografia în cei 80 de ani trecuţi de când existau oficial acele denumiri...Uneori doar cu un creion roşu "plimbat" pe o hartă...Cel de-al doilea "tăvălug" mondial a schimbat nu numai graniţe, ci şi destinele a milioane de oameni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numărul teritoriilor emitente de mărci poştale, care sunt dispărute astăzi egalează aproape cel al ţărilor actuale. Cred că e mult prea puţin spus că tăvălugul istoriei a schimbat destinele a milioane de oameni.

      Ștergere
  2. Citisem o "melancolista" ......

    RăspundețiȘtergere