duminică, 12 august 2012

Despre metodica studiului (12)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11.

Marca "fără varietăţi"

Am să vă dau încă un exemplu de modul în care s-au studiat mărcile noastre până acum.
Anul trecut, o marcă a împlinit centenarul: este vorba de marca pentru ziare de 1½ bani galben din 1911. Ce s-a scris desprea ea până acum? Păi... mai nimic! Se ştie de prin cataloage că ar avea vreo câteva variante de dantelură şi cam atât. Pentru mine însă, este clar că nu s-a uitat nimeni la ea mai cu atenţie.

În timp, am introdus în colecţie mai multe fragmente de coli ale acestei mărci. Cele mai mari formaţiuni sunt jumătăţi de coli comerciale, adică blocuri mari de 50 de mărci. Ceva de genul celui din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Destinaţia mărcii

Motivul pentru care s-a imprimat şi s-a pus în circulaţie marca de 1½ bani galben ridică încă întrebări. Deşi toate lucările şi cataloagele o menţionează drept marcă "pentru ziare", în 1911 nu s-a produs vreo modificare a tarifului pentru această categorie de corespondenţă. În 1911 erau încă în vigoare tarifele introduse la 1/13 aprilie 1900. Cel mai probabil este că nominalul (care nu mai fusese tipărit de prin 1895 - este vorba de marca Spic de grâu de 1½ bani negru) a fost reintrodus ca valoare de completare. Utilizarea ca unicat nu era posibilă, deoarece în 1911 nu exista absolut niciun tarif de 1½ bani.

Utilizarea efectivă

Această marcă se întâlneşte relativ des pe cărţi poştale sau pe scrisori, ca valoare de completare. Nu se cunoaşte utilizată ca francatură simplă.

Compoziţia planşei

Aici ne lovim din nou de lipsa de informaţii. Este clar că pentru confecţionarea planşei de tipar s-au utilizat clişee tip "Spic". Ca precizare, deoarece nu am întâlnit nicio varietate de tipar similară cu cele întâlnite la marca de 1½ bani negru, am tras concluzia că setul de clişee utilizate la această marcă face parte din cele neutilizate la marca Spic.
Nu se cunoaşte cu exactitate care este dimensiunea planşei de tipar. Este însă cert că la confecţionarea ei s-au utilizat clişee din ambele tipuri (semnalate la marca de 1½ bani negru Spic, într-un studiu publicat în revista Filatelia prin anii nouăzeci).

Varietăţi descoperite

Pe baza fragmentelor de coală şi a blocurilor pe care le am, am reuşit să reconstitui numai un bloc de 50 de mărci. Toate referirile de poziţie sunt făcute relativ la acest bloc reconstituit.

m.1 - linii de culoare deasupra cadrului superior - nu are confirmare.

m.5 - colţul NV rotunjit - confirmată.

m.6 - linii de culoare deasupra cadrului superior - nu are confirmare.

m.9 - pete de culoare în cartuşele spicelor de grâu - are confirmare.

m.12 - zgârietură pe tâmpla efigiei - are confirmare.

m.13 - cadrul vertical drept spart - are confirmare.

m.18 - pete de culoare în cartuşul spicelor. Varietatea nu are confirmare pentru aceeaşi poziţie, dar apare o problemă interesantă: este aproape identică cu varietatea întâlnită la m.9, iar din această cauză cred că este posibil ca în cazul blocului din care face parte această varietate să existe o rearanjare a clişeelor în cadrul planşei de tipar (aşa cum s-a dovedit că s-a întâmplat la mai multe valori din emisiunea Spic de grâu).

m.20 - efigie ancrasată, cu conturul pierdut în fondul haşurat al medalionului. Nu are confirmare pentru această poziţie.

m.30 - efigie ancrasata, similară oarecum celei descrise anterior. Nu are confirmare, dar apare în acelaşi bloc cu cea anterioară.

m.46 - deteriorări ale cadrelor vertical stâng şi orizontal superior, plus pată de culoare între M şi A din ROMANIA. Are confirmare.

m.48 - lumen alb sub gâtul efigiei - are confirmare.

În afara varietăţilor prezentate mai apar o serie de alte varietăţi, pe care nu le-am considerat însă demne de menţionare, fiind minore.

Sunt curios dacă este cineva care descoperă şi alte varietăţi.

© 2012. Preluarea prezentului articol se poate face numai pe baza unui acord scris.

2 comentarii:

  1. Mulţumim, domnule Max !
    Mi-am luat carneţelul şi am notat.
    Azi aţi lipsit la Cafeneaua filatelică.

    RăspundețiȘtergere