duminică, 26 august 2012

ARLUS 1948, Poşta aeriană - o varietate

Făcând ordine prin biblioteca de imagini, am ajuns la o varietate oferită recent pe eBay (chiar zilele trecute):


Varietatea la care se referea vânzătorul este pata de culoare cu halou de sub literele UR din BUCUREŞTI, pe "cerul" deasupra Ateneului. Varietatea este cunoscută şi catalogată ca atare de Sergiu Găbureac în catalogul său de erori. Coala mică a fost vândută cu 101 euro, după 22 de biduri.

Ceea ce mi-a sărit în ochi însă la această piesă nu a fost pata cu halou, cu deplasarea inscripţiei marginale pe latura stângă, care a "intrat" în perfor. Iniţial am crezut că perforul este deplasat faţă de desenul blocului, ceea ce nu se întâmplă în realitate, după cum se vede în prima imagine. Frământându-mă problema, am căutat alte imagini cu aceeaşi piesă în biblioteca mea.

O altă piesă (vândută mai demult, tot pe eBay, de această dată cu 214 dolari, după 29 biduri), are dantelura centrată pe mărcile din coala mică, iar inscripţiile nu sunt "călcate" pe latura stângă. M-am mai uitat după altă piesă.

Această coală mică are ştampile "prima zi" şi a fost oferită tot pe eBay, dar mi se pare că a rămas nevândută. Şi la această piesă dantelura este centrată pe mărci şi nu atinge inscripţiile pe latura stângă. Ei bine, atunci cum a luat naştere varietatea de la prima piesă?

Am recurs la un artificiu: am luat piesele 2 şi 3 şi le-am suprapus în programul de procesare de imagine, lăsând unul din straturi (cel de deasupra) cu opacitate de numai 50%, pentru a putea face analiza comparată a ambelor piese. Ce a ieşit, vedeţi mai jos (click pentru mărire):

Am suprapus imaginile de-a lungul perforului. A rezultat imediat de unde apare varietatea: textele marginale nu au fost imprimate odată cu mărcile (care sunt tot albastre), ci separat. Din cauza unui mic decalaj, la prima piesă textele marginale au "intrat" în dantelură.

4 comentarii:

  1. Este o curiozitate şi nu o varietate filatelică, produsă la dantelare (în casetă).
    "Soarele" constituie o eroare filatelică.
    Normal, ar trebui să aveam de-a face cu mai multe exemplare. Pnetru că dantelarea se face, de regulă, la nivelul colii de tipar.
    Câte or fi fost în coala de tipar ?
    Aceasta-i întrebarea !
    Părerea mea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestie de optică... :))
      Aşa este, dantelarea se făcea înainte de debitarea colilor finite din coala de tipar.
      După informaţiile mele, coala de tipar conţinea două coli mici, dispuse pe un rând, una lângă cealaltă.

      Ștergere
  2. Cred că au fost cel puţin 8. Ar trebui să facem o vizită la Muzeul Naţional Poştalo-Filatelic. Am multe lucruri de verificat. Acolo ar trebui să aibă coli de tipar şi fişa tehnică a emisiunii !?! Vise. Vorbesc şi eu prostii. Asta e !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că există vreo fişă; în afara unor coli care sunt păstrate în colecţia muzeului (fiind expuse numai o mică parte), nu cred că există vreun document.
      Dispunerea coliţelor şi a blocurilor în coala de tipar se făcea şi atunci, ca şi acum, în funcţie de "pasul" pieptenului dantelurii. Nu cred că se putea să aibă mai mult de un pas (adică un "rând" de blocuri). Nu am studiat problema în mod special la acest bloc, dar am impresia că perforul pentru întregul bloc constituia o singură matriţă (pentru că nu apar nesincronizări ale dantelurii nici pe rândurile şi nici pe coloanele blocului). Admiţând că ar fi reală această supoziţie, doi "paşi" ai matriţei ar depăşi înălţimea unei coli standard.
      Pe de altă parte, deşi tiparul este executat la o maşină rotativă, perforul cred că s-a executat după debitarea din rolă a colilor de tipar (nu cred că dispozitivul de perfor era fixat la "coada" maşinii de imprimare, aşa cum era prin anii '75-'80, pe atunci nu aveam noi acea tehnologie).
      Această supoziţie îmi susţine teoria cu coală de tipar de numai două blocuri.

      Ștergere