miercuri, 4 iulie 2012

Erori şi varietăţi

Am adunat imaginile mai multor piese oferite în ultima perioadă pe portalurile de licitaţii online, pentru a vi le prezenta şi, eventual, a discuta pe marginea lor.

Prima piesă este o pereche orizontală din emisiunea "Spic de grâu", nedantelată la mijloc. Piesa are filigran PR şi deşi nu s-a specificat în descriere, mai mult ca sigur aparţine primului tiraj, cu PR mic de 11½ mm înălţime pe hârtie subţire (de altfel este şi singurul tiraj la care s-a semnalat această varietate). Perechea s-a vândut cu 73 dolari, după 11 biduri.

Din aceeaşi emisiune, alte două perechi orizontale nedantelate la mijloc au realizat 52 dolari. Prima pereche aparţine (după planşă şi tip) tirajului din 1895 (PR "mare" pe hârtie gălbuie, lucioasă), în timp ce a doua pereche aparţine emisiunii din 1900, fără filigran (se distinge uşor apartenenţa la planşa 2, cu distanţa între clişee mai mică).

O varietate pe care am mai întâlnit-o este marca de 3 lei (60 ani vârstă a regelui Ferdinand) nedantelată, din 1926. Ea prezintă linii paralele de culoare peste desenul mărcii. Cineva mă întreba, pe mail, cum a luat naştere această varietate. Ei bine, la heliogravură, detaliile imprimabile de pe cilindrul de tipar sunt gravate în adâncime. După ce primeşte cerneală, cilindrul este curăţat de surplusul de cerneală tipografică cu ajutorul unei raclete (ca un cuţit), care aderă cu mare precizie la suprafaţa cilindrului, îndepărtând orice picătură de cerneală de la suprafaţa cilindrului şi lăsând-o numai pe cea aflată în gravurile adânci. Probabil că racleta s-a deteriorat pe timpul imprimării, căpătând din cine ştie ce motiv nişte bavuri. Aceste bavuri (asemănătoare lamei unui cuţit care a fost lovit pe tăiş) sunt cele care au lăsat urmele în cauză pe cilindrul de tipar.
Piesa a fost vândută cu 23 dolari, după 3 biduri.

O serie din 1927 (Jubileul Societăţii de Geografie) a fost prezentată ca având o varietate de culoare la marca de 1+9 lei violet. Ei bine, în opinia mea nu avem de-a face cu o varietate de culoare, ci doar cu o marcă decolorată. Este vizibilă modificarea culorii hârtiei, care este îngălbenită.
Ca sfat, pentru astfel de varietăţi de culoare argumentul pentru sisţinerea lor ar trebui să fie guma intactă şi similaritatea culorii şi transparenţei hârtiei. Dacă cele două condiţii există cumulat, atunci ar fi posibil să avem în faţă o varietate de culoare. Dacă cele două condiţii nu sunt îndeplinite cumulat, probabil că este o marcă a cărei culoare a fost modificată în alt mod (accidental sau voit).

O varietate frumoasă şi spectaculoasă în acelaşi timp este marginea de coală nedantelată la uzuala "Carol II călare" (ea este cunoscută şi catalogată). Piesa a fost oferită cu 40 dolari, dar nu s-a vândut (probabil şi din cauza defectului semnalat de vânzător - este evidentă buna lui credinţă şi aşa ar trebui să procedeze oricine, nu să definească o ruptură drept piesă de muzeu, cum fac mulţi).

O piesă extrem de interesantă este uzuala Carol de 2 lei, cu o fâşie destul de bună rămasă neimprimată pe latura dreaptă (marca din dreapta este normală şi a fost ilustrată pentru comparaţie). Piesa nu s-a vândut.

Lotul de două piese "Mihai" este destul de spectaculos, în ciuda faptului că astfel de varietăţi nu sunt chiar rare. Marca din stânga prezintă o accentuată deplasare a dantelurii, în timp ce perechea din dreapta este nedantelată la mijloc. Lotul a fost vândut cu 22 dolari, după 6 biduri.

O marcă cu supratiparul "Odesa" din 1941 a fost prezentată ca varietate, având o imprimare defectuoasă a cifrei 6 din "16 Oct.". Personal sunt în dubiu că aceasta este o varietate constantă, deoarece am avut norocul, acum mulţi ani, să studiez mai multe coli complete ale acestei emisiuni supratipărite, iar varietatea în cauză nu am înâtlnit-o.

La marca de 80 lei dim emisiunea "Gazeta matematică" (1945), varietatea cu punct de culoare în faţa literei G din GAZETA a fost vândută cu 18 dolari după 4 biduri.

O frumoasă pereche nedantelată la mijloc la marca uzuală de 50 bani "Mihai - format englez" a fost oferită la un preţ absolut decent, de numai 13 dolari, dar nu a fost vândută.

La aceeaşi marcă, un unicat cu dantelura mult deplasată (cu ROMANIA sus) a rămas, de asemenea, nevândută.

O varietate frumoasă la marca de 3000 lei "Pacea" din 1947 prezintă o linie curbă, albă, sub primul A din ROMANIA. Chiar dacă nu intră în aria mea de interes, o prezint ca să vă puteţi verifica clasoarele.

Din perioada Republicii, cred că este foarte frumoasă varietatea de mai sus - supratipar dublu, întâlnit la o marcă circulată efectiv prin poştă.

Tot din perioada Republicii semnalez şi varietatea de mai sus - pată mare albă la baza literelor OP din POPULARĂ (marca de 55 bani din 1953 - Al III-lea Congres al sindicatelor).

Până la viitoarea întâlnire, nu pot decât să vă urez o zi cât mai frumoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu