vineri, 6 iulie 2012

Asaltul distribuitorilor de făcături

În ultima săptămână mi-a fost dat să văd ce n-am văzut în ultimii doi ani de zile: sute şi sute de făcături ale unor supratipare ale unor "locale" mai mult sau mai legitime, care ar fi fost puse în circulaţie în foste regiuni ale Ungariei şi retrocedate statelor lor (este vorba de fosta Cehoslovacie, România şi fosta Iugoslavie).
Toate aceste locale au fost realizate prin supratipărirea unor mărci uzuale maghiare (de regulă foarte ieftine, de duzină) din perioada sau din timpul celor două războaie mondiale.
Numai numărul pieselor care, chipurile, ar face parte din unele emisiuni locale pe teritoriul actual al României sare bine de o sută de exemplare diferite.

"Campionul" fără egal al ultimei serii de "locale" lansate de această dată este ID-ul butterfly-stamp înregistrat pe eBay şi localizat în Ungaria. Nu este prima dată când întâlnesc în ofertele lui astfel de piese, dar numărul extrem de mare al celor oferite în ultimele zece zile pur şi simplu m-a dezarmat (în ciuda faptului că mă pot lăuda că sunt un individ "călit"). În toate situaţiile (fără excepţie), vânzătorul menţionează faptul că nu oferă garanţie. Aproape toate piesele s-au vândut unor diverşi amatori, câteva ajungând chiar la preţuri bunicele. Şi acest vânzător aplică reţeta altor distribuitori de astfel de piese: cheltuielile de manipulare şi transport se combină pentru cel mult două loturi achiţionate de acelaşi cumpărător.

Nu voi mai spune altceva, vă voi prezenta direct piesele (puteţi face click pe ilustraţii pentru mărire).

Veşnica şi nelipsita emisiune de la Sibiu. Am mai scris de atâtea ori, este o emisiune care nu a fost aprobată niciodată de către Poşta Română. Supratiparul de pe aceste piese seamănă izbitor cu cel de pe piesele oferite de alţi vânzători şi, personal, nu sunt convins nici măcar de faptul că aceste piese sunt cele supratipărite la timpul lor.

Alte locale care nu au fost niciodată aprobate de Poştă sunt cele ale aşa-zisei emisiuni de la Ineu. Nu am încredere nici în aceste piese.

Referitor la aceste două emisiuni, vă mai aduc aminte odată opinia mea referitoare la includerea lor în catalogul supratiparelor realizat de Brainard: motivul pentru care ele au fost menţionate nu este specificat nici măcar de autor (există doar tabele cu preţuri, fără nicio explicaţie). Eu unul cred că Brainard a inclus aceste două emisiuni (plus alte câteva, nerecunoscute de poştele ţărilor vecine fostei Ungarii) pur şi simplu din motive comerciale. Tot ca o părere personală, nu recomand achiziţionarea mărcilor din aceste două emisiuni.

Vedeţi mai sus două emisiuni total fanteziste, una nelocalizată (cele şase piese de pe primul rând) şi restul din aşa-zisa emisiune de la Satu Mare. În opinia mea, acestea sunt făcături ordinare fără nicio valoare, nici filatelică, şi nici documentară.

Uitaţi-vă cu atenţie la piesele de mai sus, pentru că vă anunţ solemn că a mai fost emisă o "locală"! Este pentru prima dată când văd aşa ceva, cred că este doar o pură invenţie generată de o imaginaţie foarte bogată!

Altă serie de piese, de această dată încadrată în emisiunea locală (reală) de la Odorhei. Nu am o experienţă deosebită cu această emisiune, dar unele caracteristici ale supratiparelor nu prea seamănă cu imaginile din baza mea de date. Deja, cu aceste piese (precum şi cu următoarele) intrăm în altă categorie: dacă un expert decide că piesele sunt false, avem de-a face cu infracţiunea de falsificare de timbru, înscrisă în legea penală românească dacă ţin bine minte.

Încă o serie de piese, de această dată aparţinând emisiunii locale (reale) având denumirea înscrisă şi pe supratipar. Ca şi la lotul precedent de piese, am serioase îndoieli că piesele sunt originale.

Dacă are cineva curiozitatea să verifice calificativele obţinute de ID-ul butterfly-stamp, ar putea vedea piesele descrise, precum şi ID-urilor cărorale-a vândut asemenea specimene.

Un alt distribuitor de făcături este canadianul gregus123, care (verificând listele cu calificative) se pare că a achiziţionat piesele de la un alt ID "celebru": hold21112, fost hold2112 (înregistat în Germania). Puteţi face click pe imagine pentru mărire.

Acest vânzător a postat ilustraţii de dimensiuni mai mari (spre deosebire de cele postate de hold21112) şi am putut examina mai bine "supratiparul"). Mai că îmi pot tăia nasul să-l dau la raţe, dar chestia aceea cu "zona de ocupaţie" nu a fost aplicată nici cu un ştemplu de cauciuc, nici cu unul metalic. După modul în care a interacţionat cerneala cu hârtia mărcilor, mai că-mi vine să cred că o imprimantă a "creat" textul. Mă rog...

Aceste cinci piese "Poşta Sălajului" au fost oferite de ID-ul vertesfila56, tot fără garanţie. Nu am încredere în originalitatea acestor supratipare, deşi par mai apropiate de originale decât cele oferite de primul vânzător.

Mie îmi vine foarte greu să cred că toate aceste locale au ajuns, ca să vezi, toate în mâna aceloraşi persoane. Cum de nu apar şi la alţi vânzători? (De fapt, mai apar, dar mult mai rar, aproape întâmplător). Şi cum de aceiaşi vânzători au mai mereu în oferte cu preponderenţă piese supratipărite, într-o varietate extrem de mare? Cum de astfel de piese nu apar şi obliterate? (măcar din primele două emisiuni - Sibiu şi Ineu - a existat în epocă un număr limitat de exemplare obliterate de complezenţă). Dar - probabil aşa cum am întâlnit la mărcile emisiunii Debreţin - şi aici ar fi posibilă falsificarea, inclusiv a ştampilelor. Dar identificarea lor s-ar putea face mult mai uşor (de aceea nici nu cred că vor apărea). Şi mai este o problemă: aceste "locale" nu se întâlnesc niciodată în perechi, ştraifuri sau blocuri, cu toate că la numărul de piese similare oferite de vânzătorii nominalizaţi mai sus, aceştia ar fi trebuit să dispună de ceva fragmente de coală.

Nu pot să închei fără a menţiona alte două probleme, care s-ar putea să aibă o anumită semnificaţie:

- o anumită casă de licitaţii din Ungaria oferă astfel de piese, încadrându-le la "mărci fără garanţie"; din punctul meu de vedere, aşa ceva este cu totul lipsit de eleganţă (nu vreau să spun mai mult); o casă serioasă de licitaţii nu acceptă niciun fel de piese asupra cărora pot plana dubii, tocmai acesta este rolul unui astfel de negustor, de a furniza clienţilor (colecţionari sau investitori) piese sigure; nu veţi vedea aşa ceva pe nicăieri; practic, acceptând o asemenea "categorie" de piese în cataloagele proprii, casa asigură piaţă de desfacere fabricanţilor de făcături;

- cu ocazia unor diverse târguri şi cercuri de schimb desfăşurate în ţară, am văzut piese similare oferite de câţiva colecţionari români; ceea ce sper e că aceştia nu fac parte din "reţeaua de distribuţie" a celor din afara ţării (unde altundeva decât în România s-ar putea vinde piese de interes pentru români?)

Închei prin a vă recomanda să manifestaţi precauţie faţă de piesele oferite de ID-urile menţionate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu