marți, 19 iunie 2012

Lot deosebit de scrisori vechi româneşti

Săptămâna trecută, s-a "încins" netul cu discuţii, întrebări şi sfaturi legate de un lot de scrisori vechi româneşti oferite spre vânzare de un colecţionar din străinătate. Lotul a conţinut nu mai puţin de 17 piese, pe care voi încerca să vi le prezint pe scurt în rândurile de mai jos. Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Scrisoare expediată (probabil anterior anului 1860) de la Galaţi (oficiul poştal austriac) la Genova, în Italia. Scrisoarea are şi câteva împunsături, nu-mi dau seama dacă a fost şi dezinfectată.

Tot o poştă austriacă, o scrisoare franco expediată de la oficiul poştal austriac din Brăila (aproximativ în aceeaşi perioadă - anul nu este vizibil pe ştampila franceză de sosire de pe faţă), la Marsilia, în Franţa, via Pesta şi Viena.

O altă scrisoare expediată prin poşta austriacă, în 1861, de la Iaşi în Franţa, via Lemberg, Cracovia şi Viena.

1862, scrisoare prefilatelică din Muntenia, expediată din Brăila (ştampilă liniară aplicată cu mult ulei, pe faţă) la Bucureşti. Lipseşte ştampila de sosire.

Scrisoare expediată în 1862 de la Galaţi (oficiul poştal austriac) la Viena. Există o adnotare manuscrisă pe faţă ("30"). Pe verso se distinge ştampila roşie de sosire.

Scrisoare oficială nefrancată, expediată în jurul anului 1865 de la Râmnicu Vâlcea (ştampilă dublu cerc cu stea) la Bucureşti (ştampilă de sosire dublu cerc cu agrafă.

Scrisoare expediată în 1863 de la oficiul poştal austriac din Bucureşti, la Viena. Porto "25" manuscris cu creionul roşu, pe faţă.

O scrisoare expediată tot la Viena, tot în 1863, de această dată de la oficiul poştal austriac din Iaşi.

Scrisoare expediată în 1863 de la Galaţi la Bacău, francată cu un unicat (puţin cam urâţel) de 30 parale "Principate", emisiunea 1862.

Iată o scrisoare (expediată de la Galaţi la Bucureşti în 1865) despre care încă nu sunt convins în totalitate că marca din stânga ar fi adăugată mai târziu. Dacă aş fi avut piesa în faţă, aş fi comparat tuşul de pe marca din stânga cu tuşul care formează "crucea" (semnul că tariful a fost achitat la expediere).

Scrisoare nefrancată expediată probabil în perioada 1870-1872 de la Craiova la Bucureşti. Ştampilă porto "20 BANI" în cadru dreptunghiular aplicată pe faţă (dublul nefrancării, care ar fi trebuit să fie 10 bani - tarif corespunzător unei scrisori simple din prima treaptă de greutate în perioada respectivă).

Două scrisori aproape identice, având aceeaşi francatură, acelaşi expeditor şi acelaşi destinatar: francatură de câte 75 bani (o marcă de 25 bani şi una de 50 bani din emisiunea Paris), ambele expediate în 1873 din Bucureşti la Marsilia, în Franţa.

Acelaşi expeditor şi acelaşi destinatar ca mai sus, acelaşi an. Probabil că a existat o lipsă de mărci, deoarece scrisoarea este suprafrancată, 80 de bani.

Recomandată externă, expediată în august 1883 de la Bacău la Hamburg (Germania), francată cu două mărci "Perle" de 25 bani albastru.

Plic expediat prin poşta aeriană în 1940 de către Legaţia Americană (francatură 216 lei) de la Bucureşti (Aerogara Băneasa) la Washington, "Via Service Aerien Portugale-Etats-Unis Lisbonne". O piesă frumoasă pentru amatorii de poştă aeriană.

O piesă ceva mai târzie şi mai comună, o recomandată externă (francatură 40 lei) expediată în 1943 în Elveţia. Pe spate este vizibilă o cenzură aplicată în ţară.

Ei bine, TOATE aceste scrisori au fost incluse într-un singur lot, oferit de vânzător la un preţ de plecare de câţiva dolari. Preţul de plecare foarte mic, dar şi frumuseţea pieselor au atras mulţi amatori (au fost 37 de biduri), lotul vânzându-se în final pentru un preţ de 673 dolari (incluzând cheltuielile de manipulare şi taxele poştale. Părerea mea? Este PO-MA-NĂ! Numai cele trei scrisori cu francatură Paris fac aceşti bani!

2 comentarii:

  1. Buna Max,
    S-ar putea ca intrebarea mea sa para stupida, dar as vrea sa inteleg cum se construieste/estimeaza pretul ptr asemenea piese. Nu sunt pasionat al acestei ramuri dar as fi interesat sa aflu cum estimeaza un cumparator de asemenea piese pretul potrivit, avand in vedere ca nu cred exista un catalog specializat ptr asa ceva sau ma insel? Se construieste pretul acestora pe baza vechimii, pe baza stampilelor, destinatiei a aspectului sau o combinatie din aceste elemente? Daca da cam in ce masura conteaza fiecare si ce aport aduc la pretul final?

    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestia cu preţurile am explicat-o pe larg într-o serie de articole (10 episoade) publicate mai demult.
      Ultimul episod este aici:

      http://romanianstampnews.blogspot.ro/2012/01/care-este-pretul-marcilor-postale-10.html

      La începutul articolului găseşti linkuri către episoadele anterioare.

      Ștergere