duminică, 10 iunie 2012

"Cluj-Oradea", piese bune

În ciuda faptului că aceste mărci sunt trecute în cataloagele internaţionale "la coadă" (deşi ele au fost oficial recunoscute de către poştă şi au avut putere de francare pe întregul teritoriu al ţării), sunt puţine colecţiile de marcă românească din care să lipsească. Dar anumite valori (care au avut tiraje mici) şi unele varietăţi se întâlnesc ceva mai greu şi - aşa cum este şi normal - atunci când apar au mai întotdeana realizări destul de bune. În ciuda existenţei multor falsuri, sunt destul de mulţi colecţionarii care au învăţat să le identifice, condiţia necesară pentru prezentarea unor astfel de piese pe portalurile de licitaţii online fiind calitatea cât mai bună a imaginii scanate.

În ultima perioadă au fost oferite mai multe piese interesante, o parte din ele purtând semnul de garanţie aparţinând cunoscutului expert Szalay. Am făcut mai jos o selecţie a celor mai frumoase piese oferite în ultimele două săptămâni.

Aceasta este o marcă rară, cu un tiraj foarte mic (396 bucăţi), care se întâlneşte mai degrabă falsificată decât originală. Această piesă a realizat un preţ final de 80 dolari (3 biduri).

Tot o marcă cu tiraj mic (796 bucăţi), care se întâlneşte destul de greu. Ea a realizat 62 dolari (4 biduri).

La fel ca mai sus, o marcă cu tiraj redus întâlnită rar cu supratipar original. Supratiparul prezintă şi întreruperi interesante ale cercului exterior al monogramei. Marca a fost achiziţionată pentru 174 dolari (după 10 biduri).

Deşi nu este printre valorile cu cele mai mici tiraje, această marcă (tiraj: 4.000 bucăţi) a realizat un preţ bun: 60 dolari (după 5 biduri).

Supratiparul răsturnat pe "Casa de economii" are un tiraj redus (200 bucăţi). A realizat un preţ de 129 dolari (7 biduri).

Tot un supratipar răsturnat, cu tiraj redus (400 bucăţi). Preţ: 162 dolari (9 biduri).

Aici se pot distinge două varietăţi diferite la aceeaşi marcă: pe de o parte cercul monogramei este spart la ora 1 (este un defect tipic, cu poziţie constantă în coală; unii specialişti o denumesc "X-10"), pe de altă parte este vizibil un abklatsch al supratiparului pe verso. Piesa a obţinut un preţ de 45 dolari, după 8 biduri.

La aceeaşi marcă, varietatea cu supratipar răsturnat (tiraj de numai 200 bucăţi) a realizat 94 dolari (după 5 biduri).

Supratiparul răsturnat la marca de 2 filler "Secerătorii" (tiraj de numai 500 bucăţi) a realizat 53 dolari, după 5 biduri.

La această marcă, deplasarea supratiparului în coală a generat apariţia cuvântului BANI jos, sub monogramă la 9 rânduri de mărci în coală, ultimul rând de jos rămânând fără acest cuvânt. Chiar dacă CMPR 1974 evaluează această varietate cu un coeficient de numai 10R (iar marca de 3 filler este una comună), piesa de faţă a realizat un preţ de 45 dolari, după 5 biduri.

Supratiparul răsturnat pe aceeaşi marcă (tiraj extrem de mic, numai o singură coală de 100 bucăţi) a realizat un preţ de numai 72 dolari (7 biduri), un preţ mult prea mic faţă de raritatea piesei, în opinia mea.

Tot un supratipar răsturnat, având un tiraj foarte mic (de numai 100 bucăţi) a obţinut un preţ final de 181 dolari, după 10 biduri.

Supratiparul răsturnat pe marca de 15 filler "Carol" (tiraj de numai 200 bucăţi) a realizat 163 dolari, după 7 biduri.

Tot supratipar răsturnat, de această dată pe marca de 25 filler "Carol" (tiraj: numai 100 bucăţi) a realizat un preţ final de 181 dolari (după 14 biduri).

Supratiparul răsturnat pe marca "Zita" de 40 filler (tiraj de 200 bucăţi) a realizat 129 dolari, după 4 biduri. Cineva mă întreba dacă supratiparul acesta este original (probabil din cauza aspectului). În opinia mea, piesa este originală. Ea poartă şi poansonul expertului Szalay.

Marca de 3 bani "Turul" prezintă varietatea constantă cu cercul monogramei spart la ora 1, care apare o singură dată pe coală. La tirajul total al mărcii normale (de numai 3.000 exemplare), această varietate are un tiraj extrem de redus deci, de numai 30 de exemplare! Varietatea a realizat un preţ final de 210 dolari (după 8 biduri).

Aceeaşi varietate la marca de 5 lei "Parlament" (tiraj al erorii de numai 127 exemplare) a fost achiziţionată cu 155 dolari (11 biduri).

Această piesă (are un tiraj mai redus) a fost vândută (în ciuda colţului lipsă) cu 47 dolari, după 5 biduri.

Acest supratipar răsturnat este cel mai comun de la ambele emisiuni (şi "Cluj", şi "Oradea"), de aceea preţul obţinut, mult mai mic în comparaţie cu celelalte supratipare răsturnate reflectă tirajul erorii, mult mai mare. În plus (spre deosebire de celelalte), această marcă a fost vândută la ghişeele poştei. Preţ final: 10 dolari (după 2 biduri).

În opinia mea, toate preţurile realizate sunt mult mai mici raportate la raritatea pieselor.

14 comentarii:

  1. Cand vad valorile astea de pe timbre, imi aduc aminte de alte vremuri, si nu stiu, daca or fi fost mai bune ori mai rele, dar sigur eram mai tanar!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Timbrele de mai sus sunt din 1919, n-am prins acele vremuri, dar le-am prins pe cele puţin mai târzii. Prin anii '70, cu un leu şi 50 de bani îţi puteai lua o prăjitură bună.

      Ștergere
  2. Salve Max !
    Dar la emisiunea Cluj , Carol si Zita , 20 bani brun inchis cu cercul monogramei spart la ora unu (tiraj imens) cum este pretuit ?
    De prin clasa a VI-a m-am simtit atras de emisiunile acestea. De ce ?:secret.
    Dar si acum imi aduc aminte usurinta cu care confudam emisiunile descoperind, in consecita , valori inestimabile intr-un amarat de clasor. Desigur ma intelegi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Varietatea cu cercul spart la ora 1 nu este trecută în cataloagele româneşti.

      Ștergere
  3. Salut Max !
    Dar Emisiunea Oradea , supratiparul fara bani pe timbrul Casei de economii postale cum ete pretuit ? (spatiu era destul ca sa apara bani , nu este vorba de supratipar deplasat)
    Scuze daca intrebarile mele iti rapesc timp !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Catalogul din 1974 dă coeficienţi de evaluare pentru mărci care au numai monograma.

      Ștergere
  4. Salve Max !
    Daca ai timp ma poti vedea aici

    http://www.youtube.com/watch?v=gWD8VATK-Gg&feature=youtu.be

    intre 13:46 si 25:40

    din pacate sunt prezenti doar catva elevi de la cercul meu tehnic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,
    Imi spuneti va rog un titlu din literatura unde gasesc informatii despre tirajele la aceste erori la Cluj-Oradea? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Szalay - Höhere Philatelie (Sibiu, 1935), sau catalogul din 1974 (K. Dragomir). Ambele indică tirajele.

      Ștergere
  6. Va multumesc! Din pacate Szalay - Höhere Philatelie e ceva mai greu de gasit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, dar nici nu cred că se va mai scrie vreodată ceva mai la obiect.

      Ștergere
  7. În noua ediţie a catalogului specializat ROMÂNIA. Erori, curiozităţi, varietăţi filatelice 1903-2012 vor fi incluse.
    Nu au fost prezentate în prima ediţie, întrucât am avut oarece rezerve.
    În urma documentării făcute lucrurile s-au lămurit.
    Aşa că orice contribuţie e bine venită.
    gsm_as@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere