marți, 5 iunie 2012

ATENŢIE! Vrei să-ţi vinzi în străinătate piese din propria colecţie? S-ar putea să devii infractor!

O prevedere din Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil poate transforma, foarte simplu, un colecţionar în infractor!

Este o problemă care nu m-a preocupat până acum, deoarece n-am fost niciodată interesat de vânzarea propriilor piese, ci numai de cumpărare sau de schimb. Dar un anumit eveniment desfăşurat astăzi mi-a dat de gândit şi m-a făcut să "dau în cărţi" cum se spune. În zilele următoare voi reveni asupra acestui subiect.

Deocamdată am început realizarea unui documentar cu legislaţia care afectează, într-un fel sau altul, activitatea oricărui colecţionar (în acest moment nu pot spune în ce măsură ea afectează şi dreptul colecţionarului la proprietate, sau mai bine zis dreptul colecţionarului de a uza de bunurile din proprietatea sa după propria voinţă).

Ce spune deocamdată legea: orice mărci  şi orice colecţie fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil (e valabil aproape pentru toate obiectele de colecţie, aviz şi numismaţilor, anticarilor şi artiştilor plastici, precum şi negustorilor - declaraţi sau nu - cu obiecte de colecţie, fie ei firme sau simple persoane fizice).

Citez acum doar două alineate (în zilele următoare vă voi pune la dispoziţie legea întreagă, cu toate actualizările la zi (muncesc la redactarea ei acum).

"Scoaterea peste frontieră a bunurilor culturale mobile constituie operaţiune de export, care poate fi temporar sau definitiv.
Exportul temporar sau definitiv al bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate se efectuează numai pe baza certificatului de export.

(...) Efectuarea fără certificat de export a oricăror acte sau fapte care, potrivit dispoziţiilor prezentei legi, constituie operaţiuni de export ilegal se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani."

4 comentarii:

  1. Asa este. Intr-un stat care se vrea "democratic" o lege preluata de pe vremea cand comunistii confiscau tot ce vroiau in baza ei, este perpetuata si folosita impotriva actului cultural. Vrei sa expui international? Nu te opreste nimeni. Dar trebuie sa obti un act de export temporar, care poate conduce la clasarea obiectului in categoria bunurilor mobile. Mai departe? Cititi legea si hotarati singuri..... In concluzie, invidiosii si dusmanii miscarii filatelice, si-au atins scopul. Eu personal nu voi mai expune si reprezenta Romania la nici o expozitie internationala. Dar ma impiedica cineva sa reprezint alta natiune?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdată sunt în stadiul de realizare a documentarului cuprinzând legislaţia specifică, încă nu mă pot angaja în nicio discuţie, dar se pare că politrucii şi tagma conţopiştilor plătiţi din bani publici şi-au realizat un vis...

      Ștergere
  2. Max , este absolut firesc .
    Are loc o hemoragie de bunuri culturale care sunt scoase din tara . Carti de patrimoniu , tablouri , artefacte istorice , fosile , locomotive cu aburi , obiecte religioase, artefacte etnografice, etc etc.
    In toata aceasta chestiune timbrele sunt un mizilic.
    Legea este ocolita cu multa voiosie de insi pentru care nu conteaza decat banii. Sa stii ca multi colectionari romani cu parale in buzunar ar vrea sa pastreze in tara acele bunuri daca ar avea posibilitatea legala de a le cumpara. Chestiunea tragica este ca multe valori culturale sunt furate , sustrase sau inlocuite cu falsuri apoi livrate afara. Icearca sa vezi legislatia si din acest punct de vedere. Eu am cunoscut niste lucruri care m-au umplut de o tristete tare amara.In perioada 1990-2000 din zeci de muzee romanesti s-a furat intr-o veselie.
    Chiar in perioada interbelica aparuse la noi o reglementare in privinta schimbului extern de timbre romanesti.
    De aceea zic sa nu te grabesti in a emite judecati doar din perspectiva colectionarului filatelist.
    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andrei, problema nu e aici, pentru că ai dreptate. Problema e că cei cinstiţi sunt confundaţi cu borfaşii. În loc să-i caute pe borfaşi (se pare că mai mult închid ochii, se fac numai că-i caută), au tăbărât pe cei care au reprezentat cu cinste ţara pe unde au fost.

      Ștergere