miercuri, 16 mai 2012

Făcături şi falsuri - Bogus and Forgeries

Revin cu o temă care îmi displace, dar faţă de care doresc să păstrez o atitudine consecventă. Este vorba de făcături şi falsuri postate şi (din păcate) comercializate pe eBay, în dauna colecţionarilor de bună credinţă. Este vorba de două ID-uri pe care le-am mai amintit în articolele anterioare. Primul, hold21112 este cel care până prin toamna anului trecut a utilizat alte două ID-uri (pe care le-am nominalizat de asemenea). Problema pe care o văd eu la acest utilizator al portalului eBay este că - nu ştiu cum se întâmplă (de fapt bănuiesc, iar persoana sunt sigur că ştie ea prea bine) - dar aproape toate piesele pe care le comercializează sunt "supratipare" ale unor aşa-zise emisiuni locale, fie ele din Transilvania, din Serbia sau din Cehia şi Slovacia, ba chiar şi de prin Ucraina Transcarpatică.
În acest articol vă voi prezenta altă "serie" de "locale" oferite spre vânzare de această persoană (cu ID înregistrat în Eppelheim, Germania).

O primă categorie de "locale" sau "ocupaţii" - cum vreţi să-i spuneţi - sunt cele din imagine (click pentru mărire). Pe mărci ale fostei republici maghiare s-ar afla un supratipar cu textul "REGATUL ROMÂNIEI" şi valoarea "Bani" sau "Lei". Reamintesc celor care nu au citit articolele mele anterioare cu semnalările referitoare la aceste "mărci de ocupaţie" că o asemenea emisiune nu a existat niciodată decât în imaginaţia celui care le-a realizat.

Tot o pură fantezie reprezintă şi aceste mărci, care - chipurile - ar reprezenta o emisiune locală realizată la Hunedoara. Aşa ceva nu a existat niciodată.

O altă invenţie a prolificilor realizatori de "locale" este şi supratiparul din imaginea de mai sus (click pentru mărire), care - chipurile - ar fi fost realizat în Transilvania. Aşa ceva nu a existat niciodată.

Alt lot (click pe imagine pentru mărire), care de această dată imită emisiunea locală realizată în 1944 la Sighet. De această dată nu mai avem de-a face cu o fantezie, ci cu falsuri în toată regula, care intră sub incidenţa legii penale dinn mai toate ţările Uniunii Europene, inclusiv din Germania şi Ungaria. Cine a ţinut în mână originale din aceste locale ştie ce vreau să spun când afirm că sunt falsuri (şi sunt absolut convins că şi vânzătorul ştie acest lucru).

Un tip diferit de făcături sunt cele din imaginea de mai sus (click pentru mărire), care încearcă să imite supratiparul aplicat local, tot în 1944, la Târgu Mureş (dar care a folosit ca suport mărci româneşti cu efigia regelui Mihai, nicidecum mărci maghiare).
Piesele din imaginile de mai sus au fost adunate în timp, vânzătorul oferindu-le separat, pe fiecare, ca lot individual. Bineînţeles că le oferă fără nicio garanţie în ceea ce priveşte originalitatea.

Un al doilea ID care oferă aşa-zise locale este gregus123, înregistrat în Ontario, Canada. Cam tot ce a oferit până acum s-a aflat şi în ofertele primului ID amintit. Nu am idee dacă cei doi colaborează, sau cel de-al doilea a achiziţionat doar de la primul anumite piese, pe care acum încearcă să le comercializeze cu un oarecare câştig. În orice caz, în perioada în care primul ID a oferit toate piesele descrise mai sus, cel de-al doilea nu a oferit decât două "locale":

Probabil că cine mă urmăreşte îşi aduce aminte de aceste "locale" de la Satu Mare, care nu au existat niciodată în realitate.

Bineînţeles că fiecare cumpărător îşi cheltuieşte banii pe ce doreşte. Eu însă vreau să-mi respect promisiunea făcută colecţionarilor de bună credinţă prin semnalarea acestor făcături.

2 comentarii:

  1. Nici un domeniu nu scapa de ţăpari, se pare, peste tot sunt inselatori care trebuie demascati!

    RăspundețiȘtergere