miercuri, 9 mai 2012

Colecţie de marcă românească veche, desfăcută pe eBay

Unul din vânzătorii ceva mai activi pe eBay a desfăcut recent o colecţie de marcă românească clasică şi postclasică, o colecţie despre care n-aş putea spune că a fost une deosebită, neavând piese excepţionale. Totuşi, interesul manifestat de cumpărători a fost unul suficient, aş putea spune. Colecţia a fost montată pe planşe de album, fiind desfăcută separat - fiecare planşă oferită drept lot separat.
Din păcate, calitatea scanurilor a fost una aproape nesatisfăcătoare, în opinia mea acest lucru ducând la împuţinarea ofertelor potenţiale. Am mai încercat eu să "trag" de imagini, să le fac ceva mai lizibile, dar rezultatele nu sunt foarte bune. Puteţi face click pe fiecare planşă, pentru mărire.

Lot de Cuza, fără piese deosebite. Marca de 5 parale obliterată poate avea probleme în ceea ce priveşte originalitatea ştampilei tip grătar simplu. Scrisoarea francată cu o marcă de 20 parale nu are o "faţă" foarte frumoasă, dar cel puţin este întreagă. Planşa s-a vândut cu 139 dolari (5 biduri).

Lot de "favoriţi" din 1866-1867. Fără piese deosebite (nu sunt vizibile mărcile pentru a vedea dacă este sau nu vreuna cu retuş - varietăţi relativ frecvente la această emisiune). Realizare: 228 dolari (3 biduri).

Lot de "favoriţi" din 1868. Se remarcă perechea şi blocul de patru la marca de 2 bani portocaliu (dar ale căror margini s-ar părea că sunt foarte mici sau lipsesc pe câte o latură). Scrisoarea francată cu 18 bani nu etse deosebit de frumoasă. Scanul prost face ilizibile mărcile de 4 bani care ar putea prezenta vreun retuş mai interesant. Realizare: 204 dolari (2 biduri).

Lot de 18 bani 1868, incluzând o pereche (cel puţin aşa se vede) şi o scrisoare francată cu un unicat (expediată de la Brăila - se pare - la Galaţi; poştă fluvială?). Realizare: 103 dolari (un singur amator).

Un al doilea lot de 18 bani 1868, în cadrul căruia se disting un fragment cu o ştampilă Mihăileni cu agrafă bogată (aporape completă) şi o scrisoare expediată din Buzău (ştampilă de tip vechi, cu agrafă simplă). Este un lot mai atrăgător decât cel precedent, reflectat în nivelul realizării: 172 dolari (5 biduri).

Lot de "favoriţi" din emisiunea 1869 (prima marcă din stânga de pe primul rând pare a fi un 10 bani "barbă" impresiune defectuoasă). N-aş putea spune că este vreo piesă care să mă încânte. Realizare: 70 dolari (3 biduri).

Alt lot de mărci din aceeaşi emisiune, fără remarci speciale. Scrisoarea este francată cu o marcă ce pare tăiată în cadru pe latura stângă. Realizare: 56 dolari (2 biduri).

Lot cu cele două valori mari din aceeaşi emisiune. Nu sunt piese care să mi se pară deosebite, dar calitatea slabă a scanului nu permite vizualizarea mărcilor, care ar putea avea vreun retuş sau vreo varietate, ceva mai întâlnite la aceste două valori. Plicul aş putea spune că este unul "standard". Realizare: 120 dolari (6 biduri).

Lot de unicate de 3 bani "favorit" din 1870, plus prima bandă de ziar românească, neuzată. Fără remarci speciale la mărci, dar cu o întrebare retorică legată de banda de ziar: o fi fost completă oare? Realizare: 60 dolari (2 biduri). În opinia mea, lotul ar fi meritat ceva mai mult.

Lor de 5 bani "barbă" din 1871, opt unicate ce nu-mi spun nimic, plus o francatură simplă pe o recipisă (una din circulaţiile mai comune pentru această emisiune). Realizare: 194 dolari (5 biduri). Preţul se pare că a fost "ridicat" de către recipisă.

Lot de mărci de 10 bani din aceeaşi emisiune (unicatele nu-mi spun nimic), plus o scrisoare simplă expediată de la Calafat la Brăila (care ar avea şanse să fi fost expediată pe calea Dunării, dacă are conţinut, acesta ar putea sugera ceva). Realizare: 269 dolari (11 biduri).

Lot de mărci "barbă" dantelate, din 1872, cuprinzând opt unicate ştampilate care nu-mi spun nimic, plus o faţă mare de scrisoare comercială (cu antet tipărit, ceva mai rară în epocă), plus o carte poştală simplă. Realizare: 109 dolari (9 biduri).
Remarc lipsa din colecţia desfăcută a oricărui exemplar de "barbă" de 15 bani şi de 50 bani.

Lot de mărci "Paris" fără pretenţii, în care singura piesă care se remarcă este scrisoarea cu francatură de 30 bani (25+5 bani), probabil şi cea care a "tras" în sus preţul lotului: 116 dolari (10 biduri).

Lot de piese Bucureşti I, în cadrul căruia se remarcă doar scrisoarea francată cu 25 Bani Paris şi 5 bani Bucureşti I. Realizare: 73 dolari (5 biduri).

Un al doilea lot de Bucureşti I, cu piese care nu-mi spun mai nimic. Realizare: 38 dolari (8 biduri).

Lot de mărci Bucureşti I (cu clişeele aşa-zise de Bucureşti), care nu-mi spune nimic în mod special. Din păcate, calitatea extrem de proastă a scanului nu permite vezualizarea mărcilor de 10 bani. În ciuda cotei acordată de cataloagele internaţionale, marca de 30 bani se pare că nu este foarte căutată. Realizare: 17 dolari (4 biduri). Poate că acest lot merita mai mult.

Lot de mărci Bucureşti II, inclusiv o scrisoare francată cu 5+10 bani. Nu aş putea spune că sunt piese deosebite aici. Realizare: 56 dolari (4 biduri).

Un al doilea lot de mărci Bucureşti II se remarcă prin scrisoarea externă francată cu o pereche de 25 bani (nu este chiar comună), prin ştraiful de trei mărci de 25 bani, dar şi prin unicatul de 15 bani cu ştampilă centrată Olteniţa (cu dată relativ timpurie, iunie 1879). Scrisoarea a ridicat preţul lotului: 227 dolari (13 biduri).

Ultimul lot prezentat nu s-a vândut (se pare că preţul nu a fost pe placul potenţialelor persoane interesate), dar îl prezint pentru francatura ceva mai neobişnuită de pe fragmentul mare: 2 unicate de 5 bani, 18 de 10 bani şi una de 15 bani, toate cu filigran PR (conform datei ştampilei MONASTIREA VARATIC, nu prea comune).

În cadrul colecţiei desfăcute au fost şi loturi (planşe) din celelalte emisiuni postclasice ("perle", "vulturi" etc.), dar piesele conţinute mi s-au părut nerelevante şi nu le-am mai prezentat.

4 comentarii:

  1. Consideri ca e intai de toata dragoste sau si afacere, la cei care se ocupa cu timbre?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amândouă, Marius. Dar o afacere într-un astfel de domeniu nu se poate începe fără pasiune. Sunt foarte multe chichiţe pe care un nepasionat nu le va învăţa niciodată, iar din această cauză nu ar putea să deschidă o afacere în domeniu (sau dacă o va face, nu va avea un viitor prea bun).
      Totuşi, ca să deschizi o afacere cu aşa ceva, numai pasiunea nu este de foarte mare ajutor. Este necesară şi o anume experienţă, dar şi un nivel de cultură puţin peste medie, deoarece sunt necesare cunoştinţe din mai multe domenii.

      Ștergere
  2. Buna Max,
    Ori de cate ori ne prezinti cate un lot de clasice (litografiate) ma bucur enorm dar in acelasi timp ma incearca si un sentiment de tristete. Ce n-as da sa am atatia bani incat sa pot sa cumpar un lot intreg ca cel prezentat mai sus, sa-l studiez piesa cu piesa sa ma bucur de fiecare in parte...
    Dar poate asa trebuie sa fie, poate ca daca banii ar fi indeajuns, bucuria de a cumpara cate o piesa litografiata nu ar mai fi aceeasi... Desi nu sunt deosebite asa cum spuneai, sunt frumoase, foarte frumoase.
    Inchei prin a-ti multumi ca ne dai ocazia sa ne bucuram de fiecare data cand apare cate un post de acest gen, cat despre discutia de mai sus, daca le-as fi avut eu, nu le-as fi vandut pentru nimic in lume si cred ca un colectionar impatimit ar recurge la acest gen de "afacere" doar daca ar fi la anaghie...
    Cu deosebita stima,
    Remus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă vorbeşti de bani..., păi niciodată nu cred că va exista vreun colecţionar care să spună că n-are nevoie de mai mulţi. Totuşi, sumele cu care s-au vândut loturile descrise sunt departe de a fi considerate exagerate.
      Prietenul care a adresat mai sus întrebarea nu este colecţionar, a întrebat din curiozitate, nu trebuie să i-o iei în nume de rău.

      De mulţumit eu trebuie să mulţumesc, Remus. Faptul că există cititori înseamnă că nu scriu degeaba.

      Ștergere