marți, 1 mai 2012

Câteva clasice: preţuri obţinute în licitaţii

Am grupat piesele clasice vândute pe eBay în ultima perioadă cu scopul de a vi le prezenta. Câteva preţuri obţinute mi s-au părut ceva mai interesante.

Un unicat neuzat de 80 parale din a doua emisiune (hârtie albă), semnat de unul din experţii familiei Diena (vânzătorul nu specifică care din ei) a fost vândut pentru un preţ bunicel, dar sub potenţial, în opinia mea. Se vede că marca are şarnieră (linia orizontală din mijlocul imaginii provine de la ştraiful clasorului). Piesa a obţinut 280 dolari, după 22 de biduri.

Un lot format din două perechi cu clişee întoarse la 90 de grade (tirajul din 1864 al Principatelor Unite) a obţinut 121 dolari după 16 biduri. Trebuie să remarc faptul că marca de 3 parale (fie ea din tirajul 1864 sau din cel din 1864) începe să apară din ce în ce mai rar (bineînţeles, excluzând falsurile).

Un frumos bloc de patru mărci de 2 parale 1867 (hârtie subţire) s-a vândut cu un preţ destul de mic, în opinia mea: numai 60 dolari, după 14 biduri. Aş putea spune chiar că a fost oarecum un chilipir. Părerea mea e că unii vânzători greşesc în opţiunile lor de prezentare pe care le-ar avea la dispoziţie pe eBay.

Asta este o "jucărie", ar fi trebuie să o prezint la falsuri, dar dacă tot e o "clasică", am introdus-o aici. Vânzătorul susţine că este "hârtie vărgată". Eu zic că e doar o făcătură, cu care m-am întâlnit la marca de 10 bani galben "barbă", din 1871. Nu bănuiam că vreun isteţ va încerca să acrediteze existenţa hârtiei vărgate la vreo valoare din "favoriţii 1868". Hârtia vărgată adevărată (întâlnită la 2 şi 5 parale Cuza 1865, 15 bani Favorit 1869, 10 bani galben Barbă 1871 şi 10 bani Barbă impresiune defectuoasă, 1872) arată altfel. Piesa a fost vândută pentru o sumă nerelevantă pentru o potenţială raritate (26 dolari după 16 biduri), fapt ce demonstrează că au bidat numai vânătorii neiniţiaţi de chilipiruri. O persoană avizată bida fără remuşcări o sumă mult mai mare dacă exista posibilitatea ca "vărgata" să fie originală.

O scrisoare frumuşică francată cu un unicat de 18 bani Favorit 1868 (expediată de la Bucureşti la Brăila) a fost vândută pentru un preţ relativ apropiat de valoarea ei reală, în opinia mea: 142 dolari, după 15 biduri. Poate că ar fi meritat cam 200 de dolari, pentru că scrisoarea este bine păstrată, pe de altă parte însă există pe piaţă destule piese similare cu ştampila de pe marcă ceva mai clară. Totul e să ai răbdare.

Un lot de litografiate neuzate (cu şarnieră, după cum spunea vânzătorul în descriere) a fost vândut cu 236 dolari, după 19 biduri. Piesele au o faţă frumoasă. Marca de 10 bani Barbă impresiune defectuoasă prezintă câteva pete de culoare interesante (pentru cine colecţionează aşa ceva): două pete după litera A din POSTA şi pată neregulată peste D din DECE.

Un lot format din două perechi ştampilate de mărci Barbă din 1871 a fost vândut cu 88 dolari, după 10 biduri. Multiplele tind să fie întâlnite din ce în ce mai rar. Poate că ar fi meritat chiar un preţ oleacă mai mare.

O altă pereche de Barbă, de această dată marca de 10 bani din 1871 (fără gumă, conform descrierii) a realizat 147 dolari, după 17 biduri. Este o marcă ceva mai rară, cotată cu 170 euro de către Michel (pentru un unicat neuzat, cu gumă originală, dar cu şarnieră). Faţă de calitatea piesei (are o faţă frumoasă, dar marca inferioară se pare că are şi o pată de rugină) consider că preţul este apropiat de realitate.

O ultimă piesă din episodul de astăzi, un bloc de patru din marca de 10 bani Barbă, impresiune defectuoasă (cu trei mărci atinse de pete de rugină) a obţinut numai 64 dolari, după 13 biduri. Această marcă a fost oferită relativ des în ultima perioadă, ba chiar (la câteva licitaţii "mari") în blocuri şi mai mari de patru.

7 comentarii:

  1. " obţinut 121 dolari după 16 biduri. Trebuie să remarc faptul că marca de 3 parale (fie ea din tirajul 1864 sau din cel din 1864) începe să apară" - este o greseala sau asa ai dorit sa scrii? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricare din cele două mărci de 3 parale Principatele Unite (atât cea din 1862, cât şi cea din 1864) apa din ce în ce mai rar în licitaţiile online. Asta am vrut să spun. Poate că "începe să apară" pare o formulare nefericită. Am dorit să mă refer la tendinţa pieţei.

      Ștergere
    2. Acum m-am lamurit! Crezusem ca este doar o greseala de redactare :P

      Ștergere
  2. Foarte frumoase piese !
    Blocul de patru (2 parale) și litografiatele m-ar fi interesat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul ţine de urmărirea loturilor puse la vânzare. Cine face acest lucru în mod constant, are şanse să "prindă" şi piese mai bunicele, în care merită să investeşti sau care merită să ocupe un loc în colecţia personală.

      Ștergere
  3. Referitor la blocul de patru mărci de 2 parale 1867
    M-am uitat cu atenţie la ele şi am observat mici diferenţe:
    - între cel de-al treilea timbru din bloc şi celelalte, forma nasului este puţin diferită;
    - timbrele doi şi patru au părul la baza gâtului diferit faţă de poziţiile unu şi trei.
    Nu sunt specialist dar cred că la o privire atentă se mai pot observa şi alte mici diferenţe.
    Crezi că există posibilitatea ca acest bloc de patru să fie falsificat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, blocul nu este falsificat. Marca de 2 parale are şase tipuri. între aceste şase tipuri apar diferenţe ale detaliilor desenului. La toate litografiatele apar diferenţe ale detaliilor desenelor între tipurile aceleiaşi mărci.

      Ștergere