marți, 3 aprilie 2012

Varietate de tipar interesantă

Am întâlnit o marcă de 2 parale "Carol cu favoriţi" din 1867, pe hârtie subţire, care prezintă un lumen frumos în medalion:


Piesa ridică o problemă la care nu prea se gândeşte nimeni, problemă care este relativ des întâlnită şi la alte mărci, chiar mai târzii. Se pare că abordarea din acest punct de vedere nu trezeşte nimănui interesul, deşi poate constitui o bază pentru cercetări mai amănunţite, care pot releva surprize dintre cele mai plăcute.

Voi rezuma şi vă invit să urmăriţi raţionamentul.
Sunt sigur că am mai întâlnit varietatea din imaginea de mai sus, în formă identică. Acest lucru indică că avem de-a face cu o varietate care se repetă, fiind una tipică, deci demnă de a fi trecut într-un catalog specializat.
În general însă, atunci când o astfel de varietate este constantă pe marea majoritate a tirajului unei mărci, ea ar trebui să fie întâlnită, de regulă, într-un raport destul de apropiat cu numărul de mărci din coala de tipar. Acest lucru se întâmplă destul de des la alte mărci. Mai precis, dacă  în coală sunt 200 de mărci iar varietatea apare în fiecare coală, atunci ea ar trebui să fie întâlnită cam odată la 200-300 de piese. Dar acest lucru nu se întâmplă de cele mai multe ori, din două cauze principale:
- ori varietatea apare numai la o parte mai mică a tirajului;
- ori pe timpul imprimării planşa de tipar a fost refăcută, iar atunci este normală "dispariţia" defectului de clişeu/placă/piatră/cilindru.
În situaţia mărcii de faţă, avem de-a face, într-adevăr, cu mai multe planşe confecţionate pentru imprimarea tirajului. Şi atunci este normal ca raportul de frecvenţă între varietate şi marca normală să crească în mod direct proporţional şi cu numărul de planşe utilizate la imprimare, dar şi cu raportul dintre planşele care conţin varietatea şi cele la care ea nu mai există (respectiv, cu tirajul tranşei imprimate cu fiecare planşă în parte).

Ideea este că atunci când la o marcă întâlnim o varietate tipică de tipar, care se repetă în mod identic pe mai multe exemplare, iar frecvenţa de apariţie a rarităţii este cu mult mai mică decât multiplul mărcilor în coală, atunci ar trebui să facem săpături, pentru că probabilitatea ca imprimarea acelei mărci să fi fost făcută cu mai multe planşe este destul de mare.

Merită tot acest efort? Bineînţeles că da, pentru că putem aprecia astfel mai bine care este raritatea reală a varietăţii pe care o deţinem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu