sâmbătă, 21 aprilie 2012

Rezultate excepţionale la ultima licitaţie David Feldman

Între 18 şi 20 aprilie a avut loc licitaţia "de primăvară" a cunoscutei case elveţiene. Continuând tradiţia de ani de zile, şi la această licitaţie au fost prezentate două colecţii vestite, distinse cu multe premii la competiţiile internaţionale. Este vorba de colecţia celebrului şahist rus Anatoli Karpov (Belgia şi coloniile belgiene, partea a II-a), precum şi colecţia specializată de corespondenţă a oficiilor ruseşti în China (realizată de dr. Raymond Casey). Bineînţeles că licitaţia a cuprins şi multe alte piese de interes pentru colecţionarii (mai cu... dare de mână) din toată lumea.
Pe ansamblu, vânzările totale s-au situat cu 230% faţă de estimările iniţiale, înregistrându-se şi câteva recorduri mondiale pentru unele categorii de piese.

Pentru iubitorii filateliei tradiţionale voi face o scurtă enumerare a celor mai interesante realizări.

Încep cu câteva piese deosebite din colecţia Anatoli Karpov. Coala de mai sus (click pentru mărire), împreună cu cea de jos cred că sunt piese unicat: eseuri ale câte unei jumătăţi a planşei de tipar ale primelor două mărci belgiene (cunoscute şi sub numele de "epoleţi"), tipar negru pe hârtie simplă, groasă. Cele două coli au avut un preţ estimat de 10.000 de euro, dar s-au vândut cu 114.000 euro.

O frumoasă scrisoare cu o francatură mixtă ("epolet" şi "medalion", aceeaşi valoare nominală) a atins un neaşteptat record (click pentru mărire).
Scrisoarea din martie 1851 a fost vândută pentru 156.000 euro (estimarea fiind de numai 2.000 de euro!).

Scrisoarea de mai sus (click pentru mărire) îmbină trei elemente de raritate: francatură tricoloră, o destinaţie mai rară, plus faptul că fiecare marcă de pe scrisoare prezintă o dantelură particulară (essai de dentelure). Piesa a fost iniţial estimată la un preţ de 15.000 euro, dar s-a vândut cu 240.000 euro!

Această francatură din Congo (belgian) este realizată cu trei mărci de10 centime, dintre care una (cea din stânga) are centrul răsturnat. Această eroare se cunoaşte doar în câteva exemplare pe corespondenţă completă. Cartea poştală a fost estimată la 10.000 euro, dar a fost vândută cu 33.600 euro.

Acest plic (click pentru mărire) reprezintă "giuvaerul coroanei" (dacă se poate spune aşa) oficiilor poştale ruseşti din China. El este francat cu un ştraif de patru mărci de 10 kopeici (emisiunea 1866-75) şi o pereche de 3 kopeici (aceeaşi emisiune), toate obliterate cu ştampila în cadru dreptunghiular TYAN-TSZIN. POCHT. KONT., expediat în Dereham, Anglia, via Kiahta (1 mai 1875). Francatura corespunde tarifului pre-UPU. Piesa este una de referinţă: este cea mai timpurie circulaţie cunoscută în China, care utilizează atât mărci, cât şi ştampile ruseşti.

Ştiu că am câţiva cititori chinezi, de aceea îmi permit să fac un copy/paste al descrierii oferite de Feldman.

天津:1875年寄英国封,贴10戈比直四联及3戈比双联,销双框"TYAN-TSZIN"(天津)戳,另销恰克图中转戳,邮资为30戈比寄到恰克图,16戈比由俄国寄英国

已知此封为俄国完整邮政系统建立以来,俄国客邮局使用俄国邮戳销俄国票的最早使用纪录

备注:记载于英国邮报俄国邮刊1955年第18期及1991年第71期中

(pentru români: n-am înjurat pe nimeni)....

Estimată la un preţ de 80.000 euro, piesa a fost vândută pentru "numai" 96.000 euro.

Ultima piesă din cadrul recenziei de astăzi (click pentru mărire) este o poştă rusească în Mongolia, Ulyasutai - 1916. Este una dintre cele şapte piese cunoscute ca având francaturi cu mărci din emisiunea comemorativă Romanov circulate în Mongolia, şi singura provenind de la oficiul Ulyasutai. Piesa poartă şi singura etichetă de recomandare al acestui oficiu. Ea este descrisă în cel puţin două lucrări de referinţă şi este şi deţinătoatea unui certificat semnat Holcombe.

Pentru cititorii chinezi, o descriere realizată de casa Feldman:

乌拉苏泰:1916年保险封寄北京,贴俄国10及35戈比,罗曼诺夫50戈比票,销乌拉苏泰2B圆戳(1916.9.10),贴保险标签 (Hellrigl评为RRR,惟一乌拉苏泰保险卷标范例),只有七个罗曼诺夫封存世,这封将成为其中惟一乌拉苏泰实寄封,中上品及惟一邮展项目

备注:记载于"蒙古邮政史"页82

由Holcombe认证

Estimată la 70.000 euro, piesa a fost vândută cu 408.000 euro, realizându-se astfel şi un nou record mondial pentru o piesă Mongolia.

2 comentarii:

  1. Salve Max !
    La una din vizitele sale în România , aflat în plină glorie , Karpov a fost primit de preşedintele României , Nicolae Ceauşescu. Au jucat şah iar apoi Karpov i-a inmânat lui Ceauşescu un clasor cu timbre , tematica şah.
    ( Ceauşescu a avut şi el o colecţie impresionantă de timbre , foarte multe primite în dar de la alţi preşedinţi de stat. Din păcate întreaga colecţie a fost furată din sediul Comitetului Central al P.C.R. la rivoluţiune. )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot să te contrazic Andrei, nu stăpânesc problema. Dar din ce ştiu de la alte persoane, "colecţia" lui ceaşscă era constituită doar din ceva clasoare şi albume de protocol cu mărci după 1965. Nu ştiu dacă era aşa de impresionantă.
      Mai are ceva rude în viaţă, s-ar putea afla la o adică. Dar m-aş îndoi să nu "înflorească" problema.

      Ștergere