duminică, 1 aprilie 2012

"Nestemate" britanice

Odată cu "curăţenia de primăvară" prin folderele adunate pe calculator tot dau peste piese pe care avusesem intenţia să le prezint, dar - parcă e un făcut - mai mereu se întâmplă... să se întâmple ceva şi să mă iau cu alte treburi.

Ultima licitaţie a casei elveţiene de licitaţii David Feldman, desfăşurată la începutul lui decembrie trecut, a avut ca de obicei mai multe "capitole" foarte bine reprezentate, prin desfacerea unor colecţii importante făcute cu multă trudă de colegi de-ai noştri, colecţionari din lumea largă. Una din cele mai frumoase colecţii şi acumulări de marcă veche a fost cea a Marii Britanii, începând cu perioada prefilatelică, apoi cu faimosul "Penny Black" (prima marcă poştală din lume, pentru cine nu ştie despre ce este vorba) şi cu emisiunile mai târzii.

Pe la începutul anilor '70 am fost unul dintre puţinii colecţionari români care mă specializasem în primele mărci englezeşti, iar de atunci mi-a rămas o anumită nostalgie pentru ele. Pur şi simplu nu m-am putut abţine să nu vă prezint câteva piese frumoase. Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Această minunăţie are deja un nume prorpiu printre iniţiaţi, fiind cunoscută drept "Plicul Stewart". Piesa reprezintă una dintre cele câteva "bijuterii ale coroanei" pentru colecţionarii plicurilor Mulready (primele plicuri pretipărite din lume, cu valoare care acoperea tariful unei scrisori). Plicul Mulready de 1 penny a fost expediat pe 16 mai 1840 (la numai 16 zile după punerea în circulaţie a primelor mărci din lume) din Londra către Noua Scoţie (astăzi în Canada). Iniţial, plicul a fost francat cu 15 exemplare ale lui Penny Black (două exemplare pierzându-se în valurile istoriei). Pe faţa plicului se află o mulţime de amprente ale ştampilelor de pe parcursul scrisorii, inclusiv tranzitul prin New York (Statele Unite) şi sosirea la S. ANDREWS/NB. Se pot distinge şi două frumoase ştampile, "PAID SHIP LETTER / LONDON" şi "PUT IN: AFTER / 7 O’CLOCK AT NIGHT" (ce parfum de epocă!). Piesa a fost restaurată şi beneficiază de un certificat eliberat în 1998 de British Philatelic Association. Ea a trecut prin mai multe colecţii cunoscute: E. E. Yates, Meroni, Wellburn şi Grunin.
Casa elveţiană a estimat piesa la un preţ situat între 50.000 şi 80.000 euro, fiind vândută însă în final cu 40.000 euro.

Tot un plic Mulready (de astă dată de 2 pence, albastru) a fost expediat pe 1 octombrie 1840 din Bristol (Anglia) spre India (colonie britanică la acea dată). Plicul a "beneficiat" şi de francarea suplimentară cu cinci exemplare din marca de 2 pence (1840, "sora" Penny Black-ului), obliterate cu ştampila oficiului Bristol (cruce de Malta, aplicată cu tuş portocaliu). Şi această piesă face parte din categoria plicurilor Mulready "grele". O piesă aproape identică a fost vândută la New York în 2007, odată cu desfacerea colecţiei alcătuite de William Gross, pentru nu mai puţin de 517.500 dolari americani!
Piesa de faţă a fost evaluată de casa elveţiană la 40.000-60.000 euro, fiind în final vândută cu "numai" 60.000 euro. Ea a trecut anterior prin colecţia Grunin.

Vă mai prezint un plic Mulready, de această dată expediat în aprilie 1841 din Glasgow la New York. Plicul a fost francat iniţial cu cinci exemplare de 2 pence albastru din 1840, o marcă fiind ulterior îndepărtată. Chiar şi aşa, datorită rarităţii piesei, ea a fost vândută pentru suma "modestă" de 26.000 euro.

Deşi nu este o raritate, nu închei fără a vă arăta un plic ilustrat manual, datat din 1896. Frumuseţea lui este deosebită.



Acestea fiind zise, vă urez o săptămână liniştită, care să vă aducă în suflet frumuseţea primăverii.

14 comentarii:

  1. O saptamana buna si calda sa ai si tu,Max!

    RăspundețiȘtergere
  2. Epoca victoriană, categoric favorita mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie-mi spui? :)
      A fost ea cu multe bube şi belele, ar zice unii istorici, dar din punct de vedere artistic este o epocă plină de realizări.

      Ștergere
  3. Eu trag concluzia ca preturile stationeaza; chiar merg merg in jos...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru piesele slabe spre medii, preţurile tind într-adevăr să scadă. Pentru "vârfuri" însă, preţurile au cam luat-o razna, pentru că pe lângă cererea tradiţională din partea colecţionarilor, a început să se pună ceva presiune şi din partea unor investitori (câteodată chiar bănci sau fonduri de investiţii).

      Ștergere
  4. Doamne , ce sume se vehiculeaza si in aceasta arie! Pentru un novice ca mine, par sume imense

    RăspundețiȘtergere
  5. Un colectionar care ar da mii de euro pe un plic.....ma sperie. Bine, stiu ca asta se intampla din cauza ca nu reusesc sa ii inteleg valoarea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Închipuieţi că de fapt nu e un plic, ci o piatră preţioasă, sau poate un tablou, sau poate vreo mică sculptură... În general e cam la fel: lucrurile bune sunt scumpe.

      Ștergere
  6. Dar un tablou il pun pe perete si ma incanta in fiecare zi, place si altora, eventual se discuta in mai multe cercuri despre el
    O piatra pretioasa o port si ma face sa ma simt mai importanta, diafana, pretioasa decat sunt (sic)
    Dar...un plic?Imi vine sa plang, un apartament la rosu in cluj e 20 mii euro :) :) Si gandeste-teca il poti inchiria si constant iti intra bani din investitie.....

    E clar ca nu pricep valoarea artei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt nu este chiar valoarea artei, greşeala este a mea că n-am fost explicit. Mă refeream la investitori, nu neapărat la iubitorii de artă sau frumos, pentru că (în comparaţie cu alte moduri de "economisire") riscul de investiţie în aşa ceva este dovedit mai mic decât, să zicem, jucatul la bursă sau pornirea unei afaceri cu o rată a profitului de câteva procente pe an (dar cu risc acut de faliment sau insolvabilitate din te miri ce cauză care nu depinde de tine).

      Ștergere
  7. Nestemate într-adevăr cu valori bine estimate :)!
    Feldman are o slăbiciune pentru material din această perioadă.
    Frumoase se potrivesc și pentru tematicieni.
    Multă stimă și numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A treia se potriveşte cu siguranţă. Ei au cam la fiecare licitaţie o ofertă destul de bogată, inclusiv colecţii tematice. Numai că fiind foarte multe loturi, cataloagele trebuie "scărmănate" pe îndelete.

      Ștergere