miercuri, 11 aprilie 2012

Iar au apărut falsuri la "Căişori"

Anul trecut am scris despre un vânzător francez care a oferit mai multe aşa-zise eseuri nedantelate ale emisiunii "Căişori" din 1903. Luna trecută şi la începutul acestei luni, acelaşi ID (este vorba de uniphila.paris) a "scos" încă un lot de astfel de falsuri, pe care le-a vândut în totalitate (preţurile sunt relativ nesemnificative, luate în parte). Puteţi vedea preţurile obţinute şi numărul de biduri pentru fiecare piesă în parte descărcând imaginile. Vi le prezint, împreună cu câteva observaţii.

Uşor de recunoscut, după poziţionarea neuniformă a clişeelor.

Aceeaşi poziţionare neuniformă a clişeelor. Pete de culoare pe marginea de coală şi între cele două clişee de pe primul rând, care nu se vor regăsi la originale.

Semn marginal pe marginea de coală care nu se regăseşte în coala originală. Culoarea tiparului bate în brun-carmin, atipică pentru original.

Aceeaşi culoare, nereuşită.

Clişeele sunt dispuse inegal. Culoarea tiparului bate spre roz-lila, culoare care nu se regăseşte la originale.

Aceleaşi caracteristici ca la piesa precedentă.

Clişeele sunt dispuse inegal.

Linie de culoare pe marginea de coală, care nu se regăseşte şi la originale. Clişee dispuse inegal.

Culoarea nu prea seamănă cu cea a originalelor.

Aceeaşi problemă. Cu puţină atenţie, se poate vedea că clişeele nu au o formă perfect dreptunghiulară (lucru valabil la toate valorile).

Pată de culoare pe marginea de coală, neîntâlnită la original. Clişeele dispuse inegal.

Se pare că vânzătorul francez a dispus de cel puţin o coală din fiecare valoare (conţinând un număr neprecizat de "clişee"), pe care le-a tăiat şi le-a oferit la vânzare pe bucăţi.

Chiar dacă nu are o dimensiune mare, vă prezint şi o coală integrală a valorii de 1 ban, la care se pot observa alinierea perfectă a clişeelor şi lipsa oricărui semn marginal (cu excepţia unui punct de ghidare deasupra mărcii 3 de pe rândul 1 şi a unei linii verticale de culoare sub marca 3 de pe rândul 16, care au avut rolul de a ghida poziţia colii în maşina de dantelat).


Pe lângă aceste falsuri, au continuat să apară relativ des falsuri dantelate, uşor de recunoscut după dantelura grosieră, executată în linie. La falsurile dantelate există însă şi unele ceva mai bine executate, dar care au dantelura executată tot în linie. Iată un exemplu:

Lotul cuprinzând cele două blocuri a şi fost vândut cu 32 euro, după 20 de biduri (acest lot a fost oferit de un alt vânzător, nu de cel nominalizat la "eseuri"). Pentru comparaţie, vă prezint un bloc de patru mărci originale ale valorii de 50 bani. Puteţi face o comparaţie a dantelurii, faţă de blocul de falsuri, de mai sus.


Bineînţeles că modalitatea cea mai sigură de identificare a falsurilor o constituie verificarea microsemnelor, dar de cele mai multe ori dimensiunea scanurilor pieselor oferite pe internet nu permit acest lucru.

8 comentarii:

  1. Inseamna ca am o problema mare: eu nu disting nimic. Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E doar o chestie de antrenament. În timp, se rezolvă. :)
      La fel îţi doresc şi eu!

      Ștergere
    2. De unde iau ochi proaspeti?:)

      Ștergere
    3. Dacă se poate, vreu şi eu! :)
      Şi eu am o problemă cu ochii, acum nu mai văd să citesc fără ochelari, dar mă mai ajut cu scannerul când trebuie să "scarmăn" câte ceva.

      Ștergere
  2. de astea ce spuneti?

    http://www.okazii.ro/timbre-romania-1901-1950/-1903-facsimile-caisori-bloc-de-4-nedantelate--a117186394 cred ca dupa rezolutie este clar ca ceva nu e in regula , cele mai proaste telefoane cu camera au rezolutie mai buna.
    numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt falsuri, fără discuţie. La asta se referă şi vânzătorul, numai că le spune "facsimile", adică un fel de copii.

      Ștergere
  3. parca si astea sant suspecte http://www.okazii.ro/timbre-romania-1901-1950/-1903-facsimile-caisori-bloc-de-4-nedantelate--a117186394 numai bine !

    RăspundețiȘtergere