sâmbătă, 17 martie 2012

Expoziţia Generală 1906, serie în blocuri...

Aşa ceva se vede mai rar. Trebuie să recunosc că acum mulţi ani am mai văzut doar o singură dată blocuri de 15, şi de încă vreo trei ori blocuri de patru. Asemenea multiple sunt extrem de rare, deoarece la data respectivă nominalul unei serii complete reprezenta o sumă de care nu dispunea oricine (o serie a costat la ghişeu 9 lei şi 50 de bani). Ei bine, setul de mai jos, în blocuri de câte 12 mărci, are un nominal de 114 lei!
Fiecare bloc este obliterat cu ştampila specială a expoziţiei, cu data primei zi de circulaţie (29 octombrie 1906).


Setul este de vânzare pe eBay, pentru cine are bani.

7 comentarii:

  1. O frumoasa serie romaneasca Max! O adevarata bucurie sa vezi aceasta emisie veche!
    Multumesc si iti doresc sa ai parte de o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Expoziţia a avut loc în Parcul Carol, pe vremea când exista şi o moschee...Apoi au venit comuniştii şi şi-au făcut..."mausoleu".
    Văd pentru prima oară aceste mărci foarte interesante pe care le asociez cu ideea de regalitate şi de stat român aflat în plină modernizare...Un potenţial nesecat de valori pe care expoziţia din 1906 le arăta lumii cine suntem...Oare acum de ce nu mai putem ? Sau poate nu mai..."îndrăznim" ?
    Cele bune, Max Peter şi mulţumim frumos pentru ineditul postării!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii cred că încăa mai au "nostalgia" acelor expoziţii TIBCO, iar cei mai mulţi nici nu cred că au auzit vreodată de vechile "expoziţii generale" (prima mi se pare că a fost înainte de 1900). Nu ştiu ce să vă spun, dar am impresia că vechile tradiţii nu se mai păstrează deloc.
      Eu trebuie să vă mulţumesc!

      Ștergere
  3. Salve Max !
    După părerea mea obliterarea s-a făcut în coală întreagă. Nu cred că este vorba doar de obliterare de complezenţă. Era mai puţin de o lună până la închiderea expoziţiei şi trebuia făcută propagandă şi prin mărci poştale Expoziţiei şi,totodată,Casei Regale. Era clar că emisiune va circula poştal cu multă greutate , mai ales valorile mari , pe care erau prezente capetele încoronate.
    Părerea mea este că valorile mărcilor erau complet nerealiste , urmărindu-se cu totul şi cu totul altceva . Cine a citit Memoriile lui Constantin Argetoianu a aflat şi cum a făcut Regele Carol avere în România.Nu scăpa nici o oportunitate. În zilele noastre l-ar fi arestat DNA-ul demult. De aceea în epocă a existat şi un puternic curent antiregalist.
    Prima mare expoziţie universală a avut loc în Anglia (1851) , iar prima participare a României la o atfel de expoziţie a fost în 1867(Paris)
    La Bucureşti în 1906 au participat cu pavilioane şi alte câteva ţări.
    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salve Andrei!
      Obliterarea s-a făcut într-adevăr în coală, cel mai probabil, deşi sunt şi piese izolate cu aceeaşi ştampilă, inclusiv probe nedantelate (din care n-aveau de unde să aibă coli întregi). Am spus că sunt obliterate de complezenţă pentru a nu le spune CTO (blocurile au toate gumă).
      Mă îndoiesc că s-a aşteptat ca aceste mărci să circule mult, deoarece naminalele nu prea se potriveau tarifelor uzuale (cu excepţia primelor valori), apoi puterea de francare a fost foarte scurtă. Mai degrabă aş merge pe ipoteza propagandei.
      Carol nu se putea băga peste gestiunea poştei (nu atunci, în 1906). De altfel, mi se pare că era total dezinteresat de timbre. Treaba a fost gândită la nivelul Direcţiei Generale a Poştelor şi Telegrafelor, cu încuviinţarea Ministerului de Finanţe.

      Ștergere
  4. Salve Max !
    Nu , Carol I nu era dezinteresat de timbre ! Din contră ! El a constituit colecţia de mărci a familiei sale , colecţie care avea să fie făcută praf de regele play-boy Carol II , după fuga sa din România , 6 septembrie 1940.
    De asemenea Ferdinand a fost un pasionat colecţionar !
    ( prin 1927 , după ce renunţase la a fi rege(o poveste infantilă)Carol II îi scria de la Paris mamei sale Regina Maria , să-i trimită colecţia de timbre a bunicului său. Regina Maria i-a dat un pic peste deşte spunându-i că datorită valorii colecţiei ea trebuie împărţită între toţi fraţii )
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere