marți, 6 martie 2012

Altă făcătură

Piesă întâlnită tot pe un site de licitaţii online. Este vorba despre o dantelură deplasată, care "ia ochii" destul de repede, fiind spectaculoasă.


Marca este cunoscută, fiind relativ comună. Ca mai toate mărcile perioadei, şi aceasta este dantelată în pieptene, deci cu o dantelură regulată. Ce mi-a sărit în ochi este latura verticală stângă a mărcii, unde dantelura este la fel de "dreaptă" precum funia în sac. Din punct de vedere tehnic, o astfel de dantelură "şerpuită" nu prea are cum să apară. Verdictul este evident.
Probabil că o simplă suprapunere a "erorii" peste o marcă din aceeaşi emisiune este cel mai bun lucru care se poate face. Dantelura TREBUIE să se suprapună perfect pe cel puţin trei laturi.

12 comentarii:

  1. Zic si eu, da' sa nu razi..mai tare decat mine.
    Chiar nu pot fi astea erori de tiparire, ma refer la dantelele astea, cum am vazut si la postarea precedenta?
    Adica nu este posibil sa se fi asezat hartia gresit in tiparnita si sa fi iesit una-doua strambe in partea de dantela?
    Intotdeauna au fost tiparnitele astea atat de precise? Ca si ele functioneaza cu oameni, iar omul nu este robot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate Cleo, în mod normal aşa este. Numai că acel perfor este făcut cu un fel de ştanţă, care are întotdeauna o formă regulată (martore sunt celelalte mărci din aceeaşi serie, pe care eu nu le-am mai ilustrat aici, dar pe care colecţionarii le cunosc). Mai mult, o astfel de "eroare" s-ar vinde de câteva zeci de ori mai scump decât marca fără dinţi (care este comună). De aici rezultă de fapt şi "mobilul" acestei contrafaceri de dantelură.

      Ștergere
  2. Ce usoara este filatelia atunci cand ti-ai facut bine lectiile....as vrea sa ajung si eu ca dvs,dar pana atunci vin si eu si intreb la fel ca si Cleo; in afara de dantelura contrafacuta acest timbru este unul original sau facatura caracterizeaza tot timbrul, adica a fost facut pe genunchi toate caracteristicile lui?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă îţi vei continua pasiunea, vei ajunge mai mult ca sigur. Să nu crezi că eu pe la 25 de ani eram gata învăţat... O mai furam şi eu! :)))

      Ștergere
  3. ochii tai vad lucruri pe care eu nu le-as fi vazut 100 de ani:). pasiune si iar pasiune :). noapte faina....

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu ai zis si cat costa pacaleala, eram interesat cat ar fi castigat. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea mult, poate câţiva dolari. Dar problema pentru cei care colecţionează aşa ceva este că se acreditează existenţa unei varietăţi care nu a fost întâlnită încă şi în varianta originală.

      Ștergere
  5. Nestiutoarea de mine cu greu si-ar fi putut da seama. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasă că sunt şi destui colecţionari împătimiţi care nu şi-ar fi dat seama. :)

      Ștergere
  6. Piesa a fost totusi vanduta cu 15,30$ dupa 4 biduri.Pare a fi o afacere buna!

    RăspundețiȘtergere