sâmbătă, 11 februarie 2012

Turcia, prima emisiune: cea mai bună colecţie de studiu din toate timpurile

În luna decembrie, casa elveţiană David Feldman a prezentat la vânzare în sistem "private treaty" o colecţie fabuloasă, în opinia mea. Este vorba de un studiu aproape complet al primei emisiuni de mărci poştale a Turciei, aranjat frumos pe foi de expunere sub forma unui exponat de opt panouri, fiecare a câte 16 planşe.

Nu am mai văzut de mult timp o asemenea acumulare de piese de primă mână, deşi urmăresc de ani buni tot ce se oferă în marile licitaţii şi care are legătură cu zona Europei de Est şi de Sud-Est (Levantul, Austria şi Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Rusia şi Turcia ar fi ţările actuale care acoperă această regiune).

Pe prima pagină a exponatului este prezentată succint ideea exponatului, care este apoi dezvoltată pe parcurs, pentru fiecare tiraj şi valoare nominală în parte. Colecţia constituie un excelent model de abordare a unei emisiuni în studiul tradiţional: autorul a plecat de la unicate (atât neuzate, cât şi obliterate), prezentând varietăţile de nuanţe, hârtie şi tipar, a prezentat tipurile de bloc-report pentru fiecare valoare şi tiraj (mărcile au fost litografiate), a continuat cu unităţi (perechi, ştraifuri, blocuri), precum şi cu circulaţii (exemple de francaturi, detaliind tarifele, tranzitul şi ştampilele utilizate). Nu au fost uitate nici eseurile şi probele, prezentate distinct pentri fiecare valoare şi tiraj.

Colecţia este deosebită pentru că posesorul a reuşit să adune mai mult de jumătate din piesele considerate de referinţă pentru această emisiune: cele mai mari unităţi cunoscute, cele mai rare combinaţii şi exemple foarte rare de francaturi deosebite. Multe piese au un "pedigree" impresionant, provenind din cele mai mari colecţii formate vreodată de marii filatelişti din trecut. Într-un cuvânt, o asemenea colecţie se poate vedea o dată la câteva zeci de ani!

Pentru colecţionarii români, recomand această colecţie ca model de referinţă. Şi tocmai de aceea, m-am gândit că n-ar fi rău să salvez imaginile sub forma unui fişier PDF care poate fi descărcat şi consultat, în linişte, pe propriul calculator. Cei interesaţi pot descărca fişierul de aici.

Ca să vă deschid apetitul, am selectat câteva piese pe care le puteţi admira mai jos (puteţi face click pe ilustraţii pentru mărire).

• Scrisoare expediată din Istanbul la Bosna, francată cu o marcă de 1 piastru şi trei unicate de 2 piaştri, toate mărcile pe hârtie subţire.


• 20 para, tirajul II, bloc neuzat de 16 mărci compus din 8 perechi tete-beche, cea mai mare unitate neuzată cunoscută pentru această marcă; ex col. Passer şi Brandt.


• 20 para, tirajul II, hârtie subţire, bloc neregulat de 11 mărci conţinând zece perechi tete-beche, cea mai mare unitate obliterată cunoscută; ex col. Passer şi Brandt.


• Scrisoare expediată de la Sarajevo la Brod, francată cu trei mărci de 20 para din tirajul II pe hârtie subţite (o pereche şi un unicat colţ de coală).


• 1 piastru tirajul II pe hârtie subţire, singura pereche tete-beche pe scrisoare cunoscută. Scrisoarea este datată 23 septembrie 1863 şi a fost expediată de la Bursa la Constantinopol.


• 2 piaştri, tirajul II pe hârtie subţire, bloc neuzat de 28 de mărci conţinând perechi tete-beche. cea mai mare unitate cunoscută; ex col. Linz.


• 2 piaştri tirajul II, hârtie subţire, pe scrisoare expediată la 19 aprilie 1865 din Istanbul (ştampilă de plecare Deralye, Brandt tip III-10, utilizată în mod normal pe emisiunile următoare, model "Duloz") la Mersina, prin poşta franceză, via Smirna (Izmir, utilizare foarte târzie). Este singura piesă cunoscută purtând o ştampilă Smirna din 1865.


• Scrisoare expediată către o localitate din Anatolia, francată cu toate vele patru valori ale tirajului II, pe hârtie subţire. Francaturile din patru culori sunt extrem de rare. Ex col. Kuyas.


• 20 para, tirajul III pe hârtie groasă, cea mai mare unitate cunoscută pe scrisoare. Ex col. Burrus.


• Francatură mixtă cu o marcă Austria (doar două scrisori cunoscute): 20 para tirajul III, hârtie groasă împreună cu o marcă austriacă de 15 kreuzer (emisiunea 1864), pe scrisoare expediată din Sissek la Viena.


• Scrisoare expediată către Istanbul, francată cu mărci din toate cele trei tiraje, singura piesă cunoscută.


Nu-i aşa că este frumoasă filatelia clasică?

21 de comentarii:

  1. Mie mi se par interesante povestile, dar zau, daca nu depuneai tu efortul asta de povestit si doar aratai timbrele respective mie nu mi se pareau nici frumoase, nici interesante, doar niste vechituri obisnuite birocratice, care nici macar nu sunt de nivel de vreun document continator de vreo lege posibil interesanta continatoare de vreun vocabular de tip juridic mai nostim, de exemplu, sau vreun tablou de vreo frumusete deosebita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ţie, Rudolph, aceste piese nu-ţi spun prea mare lucru, pentru că nu eşti colecţionar şi pasionat de mărci poştale. Dar pe un pasionat, aşa ceva îl cam lasă fără cuvinte.

      Ștergere
  2. Te salut Max !
    am trecut pe aici si deoarece nu mă pricep pentru a-mi da cu părerea am zis să te felicit pentru documentarea pertinentă , ştii mă uimeşti câteodată !

    O zi bună !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ştiu câte ceva despre pasionaţi şi colecţionari ...
    Aş plusa, şi cred că nu greşesc, "fără cuvinte" aproape de "fără aer" ...
    Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte potrivită comparaţia... "fără aer". Chiar îmi trebuia aşa ceva pentru un text (tot despre colecţionari, bineînţeles :D), aşa că nu pot decât să-ţi mulţumesc mult de tot!

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. pasiunea e pasiune! :) "ce ma fac eu cu tine?" imi zicea cineva azi dimineata la 7 cand eu iesieam din casa, pe un frig rautacios, la facut fotografii! m-am intors inghetata si nemultumta dar, pasiunea e pasiune!:)))
    ca de la pasionat la pasionat....seara faina :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar aşa, ce ne-am face fără nicio pasiune? Viaţa ar fi mult prea cenuşie...
      Seară faină, Geanina!

      Ștergere
  6. Mulţumesc pentru vizită.
    Şi eu trec uneori pe aici dar, nu mă pricep şi nu prea am ce spune...
    - - -
    Nu ştiu de ce nu pot să comentez cu ID-ul de pe WP.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu îţi mulţumesc.
      Cred că cei de la Google tot fac modificări la platforma Blogger, uneori merge, alteori nu, nu ştiu ce să-i fac că nu-i din setările mele.

      Ștergere
  7. continui sa fiu uimita de cate lucruri se pot afla un spatele micutului timbru :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uimit mai rămân şi eu câteodată, după ce văd câte ceva... Importantă e pasiunea. Se pot învăţa multe lucruri interesante.

      Ștergere
  8. Te felicit pentru o asemenea pasiune nobila, chiar dacă mie imi sunt straini 90% din termeni. Mă impresionează mult timbrele care sunt niște mici opere de artă, care înfățișează ceva. Cele de aici cred că îi impresionează numai pe filateliștii veritabili. Le respect raritatea, dar ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai puţină dreptate Zina, colecţia asta nu excelează prin frumuseţe, în sensul obişnuit al cuvântului.

      Ștergere
  9. Cred ca pentru tine a fost ceva deosebit si ma bucura energia cu care ai prezentat colectia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a încâtat, pentru că aşa ceva nu se poate vedea în fiecare zi. Trebuie să treacă zeci de ani până apare pe piaţă o astfel de colecţie.

      Ștergere
  10. Ce pasiune nobila si fascinanta ai tu, Max Peter! Invat si eu cate ceva de la fiecare postare. ;)

    RăspundețiȘtergere