miercuri, 18 ianuarie 2012

De ce au făcut unele portaluri grevă astăzi?

O grămadă de cunoscuţi m-au căutat astăzi (ştiind că sunt oleacă mai umblat prin internet) să mă întrebe care este treaba cu greva în care au "stat" astăzi mai multe portaluri, printre care şi Wikipedia (mă miră cât de des apelează lumea la această enciclopedie).

Păi problema stă cam aşa: legislativul american doreşte să ia unele măsuri care ar putea pune în pericol atât libertatea de exprimare pe net, cât şi libera circulaţie a informaţiei; iar "greviştii" au dorit să tragă un semnal de alarmă, prin care să conştientizeze utilizatorii de internet că ceea ce doreşte legislativul american este un lucru anormal.

Informaţii s-au găsit şi pe blogurile româneşti, dar nu pe toate le citesc cei mai mulţi dintre cunoscuţi. Un exemplu poate fi blogul Drept & Internet, care a publicat astăzi articolul SOPA şi PIPA închid Web-ul.
Cred că cel mai bun material a fost publicat de site-ul Institutului Ludwig von Mises România, aici, preluând comentariul făcut de Jeffrey Tucker aici.

Iată ce spune Jeffrey:

Tentativa statelor de a bloca fluxurile de informație pe web continuă prin noi și diverse legi și regementări. Nici nu sunt necesare legi noi: statul are deja puterea de a zdrobi era informației printr-un moft birocratic.


  • Nu mai devreme de săptămâna trecută, un judecător a decis ca un student britanic de 23 de ani să fie extrădat în S.U.A. pentru o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani, doar pentru că a pus link-uri către alte servere care găzduiesc ilicit conținut cu copyright.

  • Anul trecut, autoritățile americane au închis 150 de domenii fără anchete și proces, pe motiv că erau suspectate de vânzarea unor bunuri care încalcă legea mărcilor comerciale. Acest lucru a fost făcut de Cyber Monday cu un motiv clar: era un semnal către lumea digitală că statul este stăpân.

  • În primăvara anului trecut, FBI-ul a închis arbitrar toate domeniile de poker online pe care le-au putut găsi și au sechestrat conturile bancare ale celor mai importante persoane care joacă poker online – toate acestea întâmplându-se înainte de anunțul recent că poker-ul online va fi iarăși legal.

  • Tot anul trecut, Departamentul pentru Siguranța Patriei a sechestrat 84.000 de domenii și a anunțat că fiecare se făcea vinovat de traficul cu pornografie infantilă. O mică problemă, însă: totul a fost o eroare. Nici măcar un domeniu nu era vinovat. Până în prezent nu a apărut vreo explicație despre cum s-a putut întâmpla așa ceva.

  • În 2010, autoritățile federale au pus sechestru pe 73.000 de domenii pentru că au pus link-uri către conținut care se susține că era distribuit prin încălcarea copyright-ului.
Prejudiciile aduse de astfel de acțiuni sunt deja enorme. Acum zece ani, internetul reprezenta eliberarea, o nouă frontieră a inovării, comerțului, răspândirii opiniilor și organizării spontane. Astăzi, din ce în ce mai mulți oameni sunt înfricoșați. Blogger-ilor nu le este clar ce permite și ce nu permite legea în vigoare. Nimeni nu știe cum se definește „utilizarea corectă” (fair use). Buzunarele cele mai adânci câștigă proces după proces. În fața acestei incertitudini, mulți aleg să posteze mai puțin conținut – iar asta este exact ceea ce își dorește statul și monopoliștii privați.
Protestul Wikipedia este un mod de a spune că dacă acest modus operandi continuă și ajunge să fie instituționalizat într-o nouă legislație, nu va mai exista Wikipedia, care este site-ul cu cel mai bogat conținut de pe web și principalul mod în care oamenii se informează astăzi (cât de departe am ajuns de la munca de selectare a surselor pe care o făceam acum cinci ani).
Iar acesta este doar un exemplu. Blogurile indviduale nu vor mai putea avea decât conținut aprobat de stat. Motoarele de căutare nu vor putea afișa decât site-uri aprobate de stat. Antreprenoriatul digital ar fi sufocat de temeri și amenințări, confiscări și încarcerări. Este greu de imaginat cum ar putea supraviețui chiar Twitter sau Facebook.
[Spre deosebire de alte industrii], întreprinderile digitale pot dispărea din câteva click-uri, oferind lumii perspectiva ipotetică a ceea ce se întâmplă atunci când statul atacă inovația și progresul la rădăcină. Modificări foarte mici ale legii pot avea efecte gigantice. După cum un click poate închide un site, o lege poate face același lucru.

Cu sau fără SOPA, libertatea digitală este asediată. De exemplu, ICANN, poarta de înregistrare a adreselor pe internet, condiționează deținerea unui domeniu cu prezentarea unui act de identitate furnizat de stat. Această schimbare oferă punctul de pornire pentru alte suspendări și strangulări.

Dacă atacul statului asupra internetului va avea succes, ar fi precum arderea manuscriselor Sf. Isidor al Seviliei din secolul al șaptelea, care a produs, în cele mai grele vremuri, cartea ce a rezumat toată cunoașterea lumii antice (o Wikipedie a vremii sale) și care rămâne o sursă de referință până astăzi.

Ar fi precum distrugerea presei lui Gutenberg în secolul XV, pentru ca noi să nu cunoaștem cuvântul tipărit.
Istoricii ne amintesc neîncetat că toate marile salturi din istorie sunt alimentate de împărtășirea și răspândirea informației. Aceasta este o precondiție.

Informația este bunul cel mai valoros și se întâmplă să fie reproductibil la infinit. Însă astăzi, statele s-au baricadat cu noțiunea de „proprietate intelectuală” pentru a consolida monopoluri și a cenzura idei. Nu vom fi niciodată la adăpost din calea acestui tip de legislație și dictat arbitrar, dacă nu smulgem din rădăcini această idee eronată și nu începem să facem mai bine distincția între drepturi de proprietate reale și false.
Cele două tendințe dominante ale vremurilor noastre sunt, pe de o parte, întunecarea lumii fizice stăpânite de stat și, pe de altă parte, iluminarea adusă de ordinea spontană a mediilor digitale controlate de toți ceilalți în afara statului. Statele încearcă să le doboare și să facă întuneric. Protestele contra acestor controale sunt un semnal clar că nu îi vom lăsa pe acești huligani, acești barbari, acești vandali, să își facă de cap.

39 de comentarii:

  1. Salut!
    Mi se pare cutremurător ce am citit aici.
    Chiar aici a ajuns omenirea ? Incredibil!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că da. Din păcate, nu prea stăm deloc bine, suntem la mâna lor prin registrarul de domenii.

      Ștergere
  2. nu doar unele site-uri. sunt şi bloggeri care participă la protest. eu am anunţat pe cei care mă cunosc, blogul meu este în grevă. chiar dacă eu sunt un blogger mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu, au fost şi multe bloguri mici care au făcut acest lucru nu numai în România, ci în toată lumea. Mulţumesc pentru completare.

      Ștergere
  3. Spunea un prieten de-al meu, istoric, că am intrat într-un nou EV Mediu. Se pare că are dreptate. Dar tot incredibil mi se pare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate (pentru noi), bloggerii "de dincolo" se pare că sunt destul de informaţi şi mult mai implicaţi în tot ceea ce înseamnă drepturile cetăţeanului pe web. Există încă destul de multe alte surse care vorbesc despre acelaşi subiect cam în aceiaşi termeni (din nefericire pentru români, sunt toate destinate vorbitorilor de engleză şi nu toţi o stăpânesc destul de bine pentru a şi înţelege dspre ce este vorba).

      Ștergere
  4. şi ar mai fi dex on line, modzilla, reddit, wordpress (care au lansat un plugin special pentru bloggerii care au dorit să participe la protest, redirecţionându-se astfel traficul către "strike against sopa")
    eu regret doar că dintre bloggerii pe care eu îi cunosc, doar puţini au închis astăzi.
    şi... mă duc să redeschid la rându-mi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate.
      Uite că m-am purtat cam grosolan, nu ţi-am urat "bine ai venit" pe blogul meu. :)

      Ștergere
    2. de venit, am mai fost pe aici... dar e prima dată când las o vorbă. îmi place scrierea-ţi.
      bun găsit.

      Ștergere
  5. ce se ascunde în spatele aberaţiei care se cheamă SOPA ar fi tare interesant de ştiut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi se cam ştie ce se doreşte, ce să o mai dăm de-a dura... :(

      Ștergere
  6. În concepţia mea, tot ce este informaţie de valoare ar trebui să aparţină tuturor, fără restricţii. Dar e vorba de câştig, în primul rând.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesele corporaţiilor americane sunt deosebit de bine protejate. Iar lobby-ul făcut de acestea le pică politicenilor de acolo ca o mânuşă: rezolvă două treburi printr-o singură "mutare".
      Îţi mulţumesc!

      Ștergere
  7. La noi, la Stirile ZDF s-a spus ca protestul a fost pentru protejarea datelor împotriva copierilor ilegale si s-a cerut impunerea unor legi aspre împotriva celor care folosesc date ilegal captate din internet (filme, muzica, programe, jocuri)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, câteodată se poate minţi şi prin declaraţii corecte, dar făcute numai pe jumătate. Este întru totul adevărat, de aici a cam plecat toată tărăşenia.

      Ștergere
  8. si eu care imi imaginam ca lumea virtuala este o zona de liniste si detasare te tot ce ne zdruncina in real life...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apăsatul unui simplu buton poate însemna un dezastru pentru mii de oameni (sau chiar zeci de mii): cei care trăiesc efectiv de pe seama webului. Vreau să spun, ce-i care îşi câştigă existenţa în mod absolut legal. Nu e vorba despre "piraţi".

      Ștergere
  9. incredibil! si-au propus mai marii lumii sa ne inghesuie la colt!! daca s-ar opri pamantul, eu as cobori....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...ca să te duci unde? Avem globalizare. N-ar fi un lucru rău, dacă n-ar exista profitori.

      Ștergere
  10. Faptul ca ei mint in reclamele pe care le fac, ca vand filme pline de mizerii, jocuri pline de violenta, muzica... si cate si mai cate, asta nu se pune. Hai sa nu mai cumparam nimic, decat minimum necesar, sa oprim televizoarele ca sa nu mai vedem reclamele mincinoase ce inunda ca de, tv are profit, hai sa facem si noi ceva ca se pare ca am ajuns ca sclavii, fara nici o putere. Ne-au dresat sa depindem de ei.

    RăspundețiȘtergere
  11. Se stie deja la ce se doreste sa se ajunga; acesta a fost motivul ascuns al acestui protest online. Intr-un final, se va ajunge la blocarea serviciilor Blogger, Wordpress si de ce nu si a domeniilor sub pretextul unor legi care, cu siguranta, vor aparea in curand...

    parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer să fiu, tipii de dincolo nu mi-au dat raportul, n-aş putea fi nici pe de parte sigur de ţintele pe care le urmăresc. Că le stau în gât multe lucruri, asta e clar.

      Cu făcutul banilor din lucruri piratate nu sunt nici eu de acord. Dar în loc se fie aceşti piraţi urmăriţi, prinşi şi pedepsiţi, le e mai uşor să ia măsuri globale.

      Partea cea mai rea este dorinţa legislaţiei americane de a se "întinde" pe teritoriul altor ţări.

      Ștergere
    2. Cum sa nu se intinda legislatia americanilor, ei au puterea in prezent...si se pare ca o folosesc in asa fel incat toate tarile sa ajunga pupincuriste pentru a putea supravietui...

      Ștergere
    3. Ei, aici este cam discutabil. Tot ei sunt semnatari ai unor prevederi de drept internaţional. E o problemă de jurisdicţie.

      Ștergere
    4. Problema de jurisdictie ca problema, dar scopurile ascunse raman aceleasi, din pacate.

      Este ca si cum consiliul local al Vatra Dornei anunta public ca restaureaza ferestrele si usile primariei (monument istoric, anii 1890-1900), iar intr-un final s-a ajuns la inlocuirea lor cu tamplarie termopan. Restaurare...asta e crima arhitecturala!

      Cam la fel este si cu cenzurarea internetului!

      Ștergere
    5. Nici pe departe, Ciprian! Nu se pot compara una cu alta.
      Ce crezi că se întâmplă dacă dispare clădirea primăriei, pe câţi oameni crezi că afectează?
      Ce se întâmplă dacă nu va mai funcţiona Twitter-ul sau Wordpressul? Pe câţi oameni crezi că îi va afecta?

      Ștergere
    6. Intradevar, nr de persoane afectate de cenzurarea twiterului va fi mult mai mare. Nici nu vreau sa stiu cum va fi atunci cand voi fi obligat sa public doar anumite fotografii pe propriul meu blog...

      Dar, oare, putem face ceva?

      Ștergere
  12. Nu mai stiu ce sa mai zic:)

    Oricum seara faina! ^-^

    RăspundețiȘtergere
  13. Totusi, IMHO, nu ar fi chiar de nivel de atac impotriva presei lui Gutenberg, (o unealta pt care eu am un deosebit respect), ca totusi nu toate actiunile politienesti mentionate mai sus au fost legate de cenzura, ci unele au fost si anti-furt, si pe cartile tiparite cu ajutorul presei Gutenberg, daca doresti sa te bucuri de ele, trebuie sa dai bani.

    Nu m-as fi gandit la asta daca nu ma simteam vinovat re procurarea recenta a inca a 2 carti prin metode nerecomandabil ilicite, in scop de utilizare ca fetish, (eu nu citesc carti de destula vreme, insa am niste utilizari fetishiste in legatura cu ele, in care le mai folosesc, si uneori o iau cam razna in legatura cu asta, mai ales daca vad vreuna de dimensiuni potrivite si cu o coperta care-mi place, cum a fost asta recenta, o biografie a lui Roald Dahl, cu dimensiuni aprox 17 x 15 x 4 cm, si cu o coperta moale si semi catifelata la pipait, nu glossy, cu chenar de culoare bleu de latime aprox 4 mm, si cu titlul scris neobisnuit de sus de tot pe coperta din fata, cu litere lunguiete, subtiri , si parca usor tremurate, de culoare neagra, parca trasate cu tus cu un varf de pix cu tus subtire-mediu, obiect-carte care avea o infatisare atat de misto incat am putut retine si o parte din titlu, deci posibil si despre ce e vorba in ea, inainte sa mi-o procur in mod ilicit, insa, ca de obicei, cum am ajuns acasa, am ascuns-o sub cealalta carte, o politista obisnuita, plus pe urma, pe amandoua sub o revista obisnuita, pt ca ma simteam cam vinovat re recidiva in activitati nerecomandabile legate de fetish). Eu cartile astea procurate ilicit chiar ca incerc sa ma abtin dupa aia sa le deschid, si chiar si reusesc destul de bine in legatura cu asta, desi uneori le mai ating daca imi sar in ochi pe undeva, dar nu timp ff indelungat, doar asa, in treacat, iar periodic ma apuca niste sentimente de vinovatie chiar destul de mari si incerc sa scap de ele, ori sa le donez, ori, in ultima vreme mai ales, sa le arunc direct, ca in Norvegia exista posibilitate de reciclare, plus ca e mai usor in general sa arunci diverse chestii decat sa le donezi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Re cenzura de libera expresie in scris pe bloguri, nu va speriati, va fi cel mult de tip cenzura legala cu nuante politice simpla care se practica de mult chiar si in tarile democratic avansate la nivel de mass-medie sau decizii de publicare/editare carti de literatura.

    In acest sens chiar si prim ministrul norvegian ne-a adus recent aminte la TV national aici sa incercam sa ne exprimam cu mai mare atentie in public in scris la nivel de Internet, mai ales pe bloguri personale, sau in comentarii pe alte bloguri, si eu sunt de acord cu el, nu numai deoarece si eu particip uneori la serviciu la activitati de cenzura de texte-scenarii, dar si deoarece chiar exista in mod real posibile consecinte adverse destul de neplacute ale unor asemenea erori de comportament public necorespunzator, chiar daca nu ne gandim la ele asa din prima chiar toti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. De ce particip eu personal la serviciu la cenzura de texte-scenarii, chiar daca habar nu am despre scris la nivel profesionist, plus nici nu cunosc lb norvegiana chiar atat de bine: corporatia subventionata de stat pt care lucrez eu in acest moment, care ofera servicii general utile pt public de curatenie, intretinere, reparatii, si securitate pe sectorul economic mai larg de diverse servicii, inclusiv industria porno, are structura functionala de tip ff modern biro-adhocratic, si toti angajatii participam in comun la decizii manageriale, indiferent de pregatirea sau atributiile noastre principale de serviciu, phone sex in principal in cazul meu, dar am si eu ceva de spus uneori re scenariul dupa care vorbesc la telefon, chiar daca nu ma pricep la compus scenarii si nici nu am educatie in acest sens, si chiar daca uneori pana la urma nu sunt luate in seama liniile groase cu carioci colorate pe care le trag eu personal peste niste randuri de text sau portiunile de text pe care incerc sa le adaug, dar eu nu ma supar, ca stiu ca nu e din cauza de discriminare fata de mine ca sunt strain sau mai recent angajat, ci e doar unul din dezavantajele acestor tipuri de sisteme biro-adhocratice re flow informational corespunzator inter-angajati cu atributii diverse sau chiar inter-departamente...

      ...drept care eu personal nu am de gand sa implementez o asemenea striuctura in SAI-ul meu personal, pe care am de gand sa il mentin strict birocratic weberian clasic, mentinand doar o sectiune flexibila cu sistem adhocratic pt eventuale activitati de exchange of information cu alte SAI sau SI oficiale, dar total separata de structura core, plus neorganizand inca nici o sectie pe model mixt biro-adhocratic, din motive obisnuite clasice de securitate, si eu personal nici nu as recomanda un sistem biro-adhocratic generalizat nici unui SI serios care este cumva in proces de reorganizare, chiar daca acest tip de sistem este considerat ff modern si posibil chiar uneori flexibil si mai lipsit de stress pt angajati...insa desigur NU este obligatoriu sa se ia nimeni dupa recomandarile mele, le scriam efectiv just in case trece pe aici cineva posibil interesat de participarea la licitatia pt ales model de reorganizare al viitorului SI al Rep. Islamice Populare Iran post regim curent.

      (SAI= serviciul alternativ de informatii al carui Director sunt eu,
      SI= serviciu de informatii)

      Ștergere
  15. ah mi-a intrat la Spam un PS, in legatura cu care chiar doream sa fac o Erata, inlocuirea particului "pe" din expresia "pe domeniul sectorului economic", cu expresia "din cadrul", ca in "din cadrul sectorului economic"

    RăspundețiȘtergere
  16. Internetul urmeaza sa fie luat la puricat mai bine in viitor, se pare. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am nici cea mai mică idee despre ce ar putea ieşi din toată tărăşenia asta. În orice caz, europenii s-au opus în mai mute rânduri extinderii unor reglementări americane peste ocean.

      Ștergere