joi, 12 ianuarie 2012

Alte falsuri la clasice

Păstrasem încă înainte de Sărbători câteva piese întâlnite pe eBay ca să vi le arăt. Falsuri toate. Din păcate (pentru cumpărători, nu pentru vânzători) toate au fost adjudecate.

Dar înainte să vi le arăt, aş vrea să vă spun un lucru care ar putea fi primul semnal de alarmă că o piesă s-ar putea să aibă probleme, şi nici măcar nu trebuie să vă uitaţi la ea cu prea mare atenţie. Probabil că cei care urmăresc "clasicele", au idee şi cam ce cote le acordă principalele cataloage. Ar trebui să ştiţi că pe eBay nu ajunge, de regulă, orice piesă. Ajung (fără să se supere eventualii vânzători care citesc) într-o proporţie destul de importantă mai ales ciurucurile, rupturile şi chestiile care n-au putut fi valorificate prin alt canal. De regulă, piesele care se vând pe eBay au fost văzute înainte de cunoscători sau de negustori. Cele scăpate sunt aşa de puţine, încât mai că validează regula.

Ei bine, când vedeţi o marcă clasică oferită la un preţ nefiresc de mic în comparaţie cu cota ei, ar trebui să daţi imediat dovadă de circumspecţie şi să priviţi cu rezervă oferta respectivă, iar dacă nu vă pricepeţi, cereţi ajutorul unui prieten pe care vă puteţi baza.

Fals relativ grosolan al mărcii de 5 parale din emisiunea a doua, cu cadrul întreg. Această marcă originală este printre cele mai rare din toate mărcile româneşti. Se cunosc doar câteva zeci de piese în toată lumea, iar probabilitatea ca aşa ceva să apară pe eBay este cam la fel de mare cu a câştiga la Loto 6/49! Puţin realism chiar nu strică... În fine, piesa a fost vândută cu 73 dolari după 3 biduri. Mare afacere!

Un alt fals, tot grosolan, al mărcii de 40 parale din a doua emisiune. Caracteristicile sunt relativ vizibile, în ciuda ilustraţiei realizate cu o cameră. Trebuie să remarc că falsul a fost semnalat înaintea mea de Marian, care a cerut părerea asupra lui către cititori.
Falsul a fost vândut cu 67 lire sterline, după 8 biduri.

Un alt fals al aceleiaşi mărci, dar şi mai grosolan (îmi ştiţi vorba - este doar o caricatură)... Nici n-am ce spune la aşa ceva, mă "zgârie" vizual. Falsul a fost vândut cu 78 dolari, după 2 biduri.

Această aşa-zisă pereche de 10 bani "favorit" 1869 este falsă de la cal la coadă. Sar în ochi forma profilului efigiei şi "expresia" feţei. Distanţa dintre clişee este mai mare decât la original - şi acest element sare în ochi. Apoi mai este un element, dar este slab vizibil: pe mijlocul spaţiului între mărci, şi sus, şi jos se vede câte o liniuţă certicală de culoare. E bine să ştiţi că la nicio marcă "favorit" sau "barbă" nu există linii de culoare între clişee, nici pe orizontală, nici pe verticală.
Piesa aceasta a fost vândută de un român cu 30 dolari, după 2 biduri. Mă rog, eu n-aş da mai mult de 2 lei pe aşa ceva. Ce este interesant e că acelaşi vânzător a reuşit cu vreo două săptămâni înainte să împânzească listingurile de pe eBay cu mărci româneşti de 6 parale 1864 cu ştampile falsificate, pe care le oferea ca fiind din emisiunea 1862. Câteva a reuşit să le şi vândă. Mă rog, ulciorul nu poate să meargă de multe ori la apă, dar e treaba lui.

M-am gândit mai demult să încep să ţin o evidenţă nu numai a falsurilor, ci şi a vânzătorilor de astfel de piese. Poate că un fel de "Blacklist" nu ar fi nefolositor celor care mai "calcă" pe cărările eBay-ului. Voi ce spuneţi?

19 comentarii:

  1. Ideea cu lista tip blacklist mi se pare de un real ajutor; chiar m-as bucura daca ai pune ideea in aplicare. Exista foarte multi colectionari care habar nu au ce cumpara! Toti fac greseala de a se lua doar dupa vechimea piesei sau prezenta/absenta unei stampile.

    PS: In "Distanţa dintre clişee este mai mare decât la riginal" ai omis litera O din cuvantul "original". Toate bune! Ciprian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine nu atât grija faţă de cei care aruncă banii fără să gândească îmi este, ci de cei care se folosesc de credulitatea şi lipsa lor de cunoştinţe pentru a-şi umfla portofelul. Până la urmă piaţa va trebui asanată de astfel de oameni, deoarece (în afara faptului că săvârşesc o infracţiune) contribuie la devalorizarea mărcilor româneşti pe piaţa internaţională, afectându-i astfel pe toţi colecţionarii, nu numai pe cei care nu cască ochii.
      Mulţumesc pentru observaţie, am făcut corectura necesară.

      Ștergere
    2. Da, ai perfecta dreptate; chiar vorbeam azi dimineata pe acest subiect cu un prieten colectionar din zona; imi povestea cum ca dorea sa cumpere o piesa autentica (verificat inainte) de la un colectionar american care o postase pe eBay, insa nu a dorit sa i-o vanda deoarece nu dorea sa aibe probleme. Pacat, ce pot sa spun!

      Ma bucur ca ai corectat! Oricand!

      Ștergere
    3. Situaţii se pot întâlni multe. Pe net sunt mulţi oameni cu un comportament curios, te poţi aştepta la orice.

      Ștergere
    4. Da, asa e; dar uite, din cauza celor care ofera spre vanzare piese din categoria celor prezentate mai sus alti colectionari pierd piese la un pret bun, avand in vedere ca timbrul era autentic (bine, era din perioada 1930-1940, daca tin bine minte; nu cred ca se falsifica des piese din acea perioada!).

      Ștergere
    5. Vorbind la modul general, n-aş putea să-ţi spun. Dar au existat şi în perioada '30-'40 unele falsuri.

      Ștergere
  2. Atât timp cât vor fi cumpărători de piese îndoielnice, vor fi și vânzători. Am impresia că falsurile, în special cele grosolane, sunt căutate mai ceva decât mărcile originale. O fi la moda colecțiile de falsuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singura explicaţie pe care o am e că sunt tipi care vor să "garnisească" vreun lot sau vreo colecţie, eventual vreun album vechi (sau pagini din el) şi să le ofere iar la vânzare. De obicei, la astfel de loturi se aruncă mai mulţi doritori.

      Ștergere
  3. Intr-un domeniu pe care il stapaniti extraordinar, o lista cu cei care vand falsuri si fac din asta o afacere este oricand binevenita.Rezolvati doua lucruri de-o-data:
    1.Protejati filatelia de aceste facaturi pe care nu le vrea nimeni( si cei care mai au prin clasoare cateva falsuri le au ptr a putea sa faca diferenta si sa-si perfectioneze studiul )
    2.Educati indivizi interesati de acest domeniu si ii si feriti de a mai arunca cu bani pe fereastra.
    Sunteti un profesor( fara leafa)pentru noi cei care mai suntem interesati de asa ceva si aceste lectii pe care le predati despre semnalarea falsurilor si lectiile de filatelie pe care le-ati inceput acum cateva luni si care sper sa mai continue imi plac cel mai mult...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta am spus şi eu mai sus legat de falsuri.
      Voi continua în mod sigur şi cu acele lecţii, pentru că mai sunt multe de spus. Numai că la mine începutul de an se lasă cu multă muncă.
      Îţi mulţumesc pentru apreciere.

      Ștergere
  4. O evidenta a vanzatorilor de falsuri ar fi excelenta..Intentionez sa cumpar ceva ¨clasice¨si mi-ar fi de mare ajutor.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un mic secret (dar rămâne între noi... :D): numele imaginii (atunci când este lăsat mouse-ul pe imagine) conţine şi ID-ul vânzătorului.

      Ștergere
    2. hi hi, ce tare, am tras si eu cu urechea la secret;))) scuze

      Ștergere
    3. Asta e acum, se pare că am avut vocea mai groasă... :D

      Ștergere
  5. Când l-au „făcut” pe regele Carol I aici se pare că era nervos :lol:! Se vede clar acest lucru pe expresia feței.
    Ar fi fantastică o listă de șmecheri de genul ăsta și ar fi de mare ajutor,dacă ai avea timpul să monitorizezi eBay-ul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-am răspuns lui Marian, mai sus. Aşa că trebuie doar puţină răbdare şi atenţie la... poze... LOL! :))

      Ștergere
  6. Buna ziua!
    O asemenea lista atat a falsurilor cat si a vanzatorilor ar fi foarte utila mai ales pentru tinerii colectionari!
    Pentru mine ebay-ul este ultima cale de a procura o piesa.
    Mai intai ar trebui cautata la colectionarii si cercurile filatelice din tara,alea care mai sunt si care au mai rezistat vremii,si apoi pe internet.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere