sâmbătă, 10 decembrie 2011

Pentru piese mai bunicele, şi preţurile sunt pe măsură

Ca de obicei, vă invit să mai dăm o raită virtuală printre cele mai recente tranzacţii de pe eBay şi să vedem ce se mai vinde, dar mai ales ce se mai cumpără. Tura aceasta se pare că s-au adunat mai multe piese mai puţin comune faţă de alte săptămâni. Le voi prezenta şi vă invit să discutăm pe marginea lor.

O piesă frumoasă de 5 parale Cap de bour din a doua emisiune (cu cadrul spart) a fost oferită şi datorită ei s-a produs puţină vânzoleală. Piesa are gumă originală şi o şarnieră (care se şi vede slab datorită hârtiei semitransparente) aplicată pe marginea superioară, cu mult în afara desenului mărcii. Piesa are un aspect frumos şi tocmai de aceea a fost vândută cu 151 euro, după 29 biduri.

Recipisa din imagine (click pentru mărire) a fost vândută cu un preţ neaşteptat de bun, după părerea mea: 255 dolari după 15 biduri. Ea este francată cu o marcă de 30 parale Principatele Unite din 1862 (se vede anul pe recipisă, scris cu cerneală - 1863), cu margini bunicele, nu prea mari, dar fără să atingă cadrul. Piesa a plecat de la un preţ modest (ba chiar unul dintre colegii noştri m-a întrebat dacă piesa merită acei bani, pe când încă cel mai mare bid nu trecuse de 30 de dolari). Pentru astfel de piese, să nu vă aşteptaţi la preţuri mai scăzute. Ele sunt, de regulă, urmărite de mai multe persoane potenţial interesate, multe dintre ele folosesc un "sniper" (software pentru bidare automată în ultima secundă de valabilitate a vânzării).

Scrisoarea de mai sus (click pe imagini pentru mărire), francată cu o marcă de 18 bani "Favorit" 1868, expediată de la Râmnicu Vâlcea la Bucureşti, a obţinut un preţ destul de bun, după părerea mea, mai ales pentru că marca are margini late. Ea a fost vândută cu 67 dolari, după 11 biduri.

Şi această scrisoare (click pe imagine pentru mărire) s-a vândut la un preţ bunicel, mai ales pentru raritatea francaturii (recomandatele sunt mai rare decât scrisorile simple, fiind de regulă francate cu două mărci de 18 bani). Piesa a fost vândută cu 202 dolari după 25 biduri (se vede interesul pentru piesă după numărul mai mare de biduri).

În legătură cu această piesă (click pe imagini pentru mărire) am unele dubii (nu privind originalitatea, ci privind francatura). După cum se vede, ea este o recomandată externă, expediată de la Ploieşti în Boemia (în Austria, la acea dată), în august 1870, via Braşov (ştampila de tranzit este vizibilă pe verso). Cele două mărci de pe faţa plicului, însumând 25 bani, corespund unei scrisori simple externe, nerecomandate. Nu-mi dau seama dacă plicul a fost expediat parţial cu porto (există pe faţă o adnotare făcută cu creionul roşu), ori una, eventual două mărci lipsesc odată cu clapa plicului (ruptura este vizibilă  pe verso). Cred că aceleaşi dubii le-au avut şi cei interesaţi de piesă, întrucât aceasta s-a vândut cu numai 153 dolari, după 19 biduri (un preţ destul de mic pentru o francatură bicoloră).
Dacă are cineva vreo părere, îl rog să comenteze.

Această carte poştală nici nu ştiu dacă s-a vândut. Dar m-am hotărât să o prezint ca pe o curiozitate. Cineva, la data aceea (ianuarie 1893) a dorit să îşi facă un "suvenir". După cum este scris cu cerneală, probabil că piesa a fost achiziţionată din gara Caracal şi luată în buzunar de persoana respectivă, apoi la sosirea în Belgia, s-a dus la oficiul La Louviére şi a mai pus o ştampilă pe cartea poştală.

Această piesă este probabil tot un suvenir, nu cred că a circulat efectiv prin poştă, după cum arată. Ea a fost vândută cu 75 dolari, după 14 biduri.

Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre această a doua piesă cu mărci ale oficiului de la Constantinopol. Ea pare că a "beneficiat" de un transport poştal, iar francatura nu sugerează o complezenţă. Tocmai de aceea cred că pe ea "bătaia" a fost mai mare: 293 dolari după 17 biduri.

Acest plic expediat în noiembrie 1926 de la Cernăuţi la Lisabona, în Portugalia a obţinut un preţ destul de bun: 51 dolari după 11 biduri. Francatura este formată din mărci de 50 bani, ceea ce demonstrează lipsa, la acea dată, la oficiul Cernăuţi 1, a mărcilor din alte valori.

Aceasta este o piesă interesantă. Ea a fost expediată în 1943 de pe frontul de Răsărit prin intermediul poştei germane de campanie, ajungând la Vatra Dornei. Sunt vizibile atât semnele cenzurii germane, cât şi a celei române. Piesa a fost vândută cu 75 de euro.

1945, Victoria, blocuri de patru, serie completă pe hârtie albă. 263 de euro, după 20 biduri. Fără cuvinte.

Aceeaşi emisiune, în blocuri de patru, pe hârtie gri. A fost vândută cu 256 de euro, după 19 biduri.

Ultimul lot din seria de astăzi: Europa 1998, "Mărţişorul" în coli mici de câte 16 mărci. Obliterarea este de complezenţă, mai mult ca sigur. Perechea de blocuri a fost vândută cu 106 euro, după 15 biduri.

Dacă are cineva vreo observaţie, îl aştept cu comentarii.

19 comentarii:

  1. La piesa cu francatura bicolor licitatia inca nu s-a terminat (mai sunt 20h).

    RăspundețiȘtergere
  2. Aldor: Înseamnă că nu m-am uitat bine. Voi face un update...

    RăspundețiȘtergere
  3. Aldor: Am uitat ce era mai important: mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara!
    Frumoase piese!
    Intrebare:Daca timbrul de 5 parale Cap de bour ar fi fost regumat sau fara guma,pretul ar fi fost acelasi?

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim: În mod normal, pentru piese regumate sau fără gumă, preţul este mult mai mic. Dar rezultatele la o licitaţie nu pot fi niciodată anticipate decât cu o oareca aproximaţie, pentru că depind de mulţi factori, unii care nu prea au legătură cu piesa în sine (sunt factori conjuncturali, care nu se pot prezice).
    Dar în legătură cu acest subiect, voi scrie mai în amănunt, deoarece intenţionez să continui cu serialul referitor la preţuri (episoadele pe care le-am publicat până acum nu reprezintă decât poate un sfert din ce va mai urma).

    RăspundețiȘtergere
  6. Seturile de blocuri de patru Victoria,în urmă cu mulți,ani s-au văndut la prețuri chiar mai mari.
    ...și astfel n-am reușit să ajung la ele!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salve Max !
    Aş fi dat 200 de euro pe acel Cap de Bour. Din păcate , aşa cum citeam în revista noastră Filatelia , licitaţiile on line ascund multe şiretlicuri ale organizatorilor.
    Îmi pare rău că m-am codit anul trecut la un Cap de Bour (puţin defect), din a doua emisiune , de pe Magazinul Colecţionarilor , deşi era foarte bine scanat.
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  8. Cartea poştală trimisă din Caracal, dacă e să-mi dau şi eu aşa cu părerea, cred că totuşi a circulat, dar era scrisă cu creionul. Destinatarul, sau poate destinatara, nu s-a îndurat să arunce bunătate de cartă postală, a şters cu guma sau poate chiar cu pâine scrisul şi a pus-o la pacheţelul cu amintiri. Iar noi ne ciorovăim acum făcând presupuneri! Nu pot să trimit martorul cercetării, încercarea de altfel nereuşită de descifrare a textului, dar îl prezint pe blogul meu, cu referire la dvs. Dacă am fi lucrat direct pe original ... Dacă!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara.Prima piesa o puteti vedea oricand pentru ca am castigat licitatia.A sosit ieri,si de atunci cam la 2 ore trec sa o vad(parca ar pleca undeva)Este partial gumata(vanzatorul spune ca guma este originala)dar este o piesa foarte frumoasa pastrata in bune conditii.O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu cred totuși că n-a circulat! Plaivasul chimic nu se poate radia atât de bine! Am încercat mult și se văd urme !
    Așa cred eu !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu cred că n-a circulat se referă la CP la Caracal.

    RăspundețiȘtergere
  12. Stimate Domnule Max Peter !
    Datorită perspectivei care îmi este creată în forul interior de studiul istoriei afirm cu toată convingerea că activitatea pe care o desfăşuraţi Dumneavoastră pe acest blog Filatelic este în beneficiul dezvoltării noastre filatelice şi a luminării noastre întru ale filateliei . DECI :să nu abandonaţi activitatea Dvs. pe blog , luptaţi-vă în continuare !
    Închei spunând : după ce nu mai eşti nu are importanţă ceea ce ai învăţat ci ceea ce i-ai învăţat pe ceilalţi !
    Cu stimă ,
    Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  13. tu1074: Aşa este, şi au am asistat la tranzacţii cu blocuri Victoria, la preţuri mai mari.
    Dar se mai întâmplă şi curiozităţi la licitaţiile acestea.
    Dau un exemplu (care nu are legătură cu blocurile Victoria, dar este vorba de principiu):
    - se oferă o piesă la un preţ, dar nu se vinde;
    - piesa este repusă la vânzare, cu un preţ la circa 70% din preţul anterior; nu se vinde;
    - piesa este pusă din nou la vânzare, pentru circa o treime din preţul iniţial; e bătaie pe ea, iar în final preţul de adjudecare este pe undeva la am de trei ori primul preţ.
    Chestie trăită!... :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Andrei: Organizatorii licitaţiilor online nu fac niciun fel de şiretlic. Participanţii sunt vinovaţii...
    Dar se găsesc astfel de piese la casele mari de licitaţii, serioase. Uite că în ultimul timp n-am mai pomenit nimic de ele, dar o să revin cu articole, bine că mi-ai adus aminte.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cornelius Ionescu: Ştiţi cum e vorba, pescarii se laudă cu ce (nu) au prins, vânătorii "povestesc" de îngheaţă apele, noi de ce n-am discuta de-ale noastre? :))
    Aveţi dreptate, discuţia fără piesa originală în faţă este făcută doar de amorul artei.
    Aştept cu interes articolul Dvs.!

    RăspundețiȘtergere
  16. Un om simplu: Felicitări, chiar este o piesă frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  17. Andrei: Îţi mulţumesc pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere
  18. Din pura curiozitate intreb: cei care in prezent colectioneaza ilustrate, plicuri, timbre, etc., investesc bani seriosi re. conditii de depozitare adecvate, de ex. lipsa de umiditate, temperatura controlabila, etc. ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Rudolph Aspirant: În mod normal, aşa ar trebui. Dar rămâne de obicei la latitudinea fiecăruia cum îşi protejează investiţia. Mai ales pentru timbrele vechi, neştampilate, cu guma originală pe spate, pot oricând apărea surprize la o păstrare necorespunzătoare, deoarece guma se crapă, devenind casantă, deteriorând şi hârtia. Sau, uneori în condiţii de umiditate prea mare, guma poate intra în interacţiune chimică cu cerneala tiparului şi/sau a ştampilei, producându-se ori decolorări, ori oxidări.

    RăspundețiȘtergere