vineri, 2 decembrie 2011

Falsuri la emisiunea a doua

Am văzut săptămâna trecută, cred, două falsuri ale mărcilor de 40 şi 80 parale din emisiunea a doua. Continui să fiu mirat de faptul că asemenea producţii sunt în continuare comercializate şi, mai interesant, achiziţionate. Piesele în discuţie nu au fost vândute de un cunoscător (şi cred că scopul acestuia nici nu a fost cel de a înşela cumpărătorii de bună credinţă), ci pur şi simplu nu cred că se pricepea la această emisiune.

Am reţinut o observaţie care mi s-a făcut acum ceva timp de către unul dintre cititori. Pentru a putea vedea singuri care sunt diferenţele, lângă fals voi prezenta şi o marcă  originală.

Fals al mărcii de 40 parale, vândut cu 25 dolari după 2 biduri.

Aceeaşi marcă, dar originală. Sint evidente diferenţele.

Fals al mărcii de 80 parale, vândut cu 53 dolari după 2 biduri. Falsul aceste pare mai bine executat, dar îl dau de gol cele două amprente de ştampile, care nu prea seamănă cu amprenta unei ştampile originale.

Aceeaşi marcă, dar originală.

Ca o observaţie: la primele două emisiuni Cap de bour şi la prima emisiune Principatele Unite (1862), toate mărcile au fost imprimate CU ACELAŞI CLIŞEU! Sau, mai pe înţelesul celor maipuţin iniţiaţi, operaţia este similară ca ştampilarea utilizând aceeaşi ştampilă. Ce înseamnă aceasta? Că amprentele trebuie să fie - dacă nu identice (pentru că apar uşoare diferenţe din cauza cantităţii mai însemnate sau mai slabe de cerneală primită de clişeu) - cel puţin foarte, foarte asemănătoare. Cadrele, literele, cifrele, elementele capului de bour nu pot diferi ca model, ci doar ca grosime. La toate aceste mărci nu există variaţii. Aşadar, identificarea unor falsuri mai grosolane ar trebui să fie destul de simplă.

Din păcate pentru neiniţiaţi, se pare că treaba nu stă chiar aşa.

8 comentarii:

  1. ce fel de oameni mai sunt și aceștia...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vera: În cazul de faţă, cred că este vorba doar de un nepriceput (mă refer la vânzător).

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai pe la inceputuri aveam greutati mari in a gasi imagini de calitate cu clasicele romanesti, pentru a putea face comparatii. Imagini ce cele pe care le-ati postat mai sus mi-ar fi prins tare bine pe atunci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aldor: Uite că tehnica ne ajută din ce în ce mai mult astăzi, facilitându-ne accesul la informaţie. Şi eu aş fi vrut (acum vreo 15 ani) să am posibilităţile actuale.

    RăspundețiȘtergere
  5. E limpede ca falsurile pot aparea in orice domeniu atat timp cat exista cumparatori.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristi: Observaţia ta este foarte corectă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Max, tare ma bucur ca acum ai adaugat si imaginile pentru comparatie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ionuţ: Aici s-a pretat, voi încerca să fac şi în continuare lucrul acesta.

    RăspundețiȘtergere