luni, 5 decembrie 2011

Două piese ale ocupaţiei germane

Am întâlnit două piese care pot spune că mi-au plăcut, deşi sunt departe de a putea fi considerate rarităţi. De altfel, cele mai frumoase studii se pot face pe piese din această categorie.

Prima piesă este un plic expediat de la Turnu Severin în Germania. Francatura corespunde tarifului pentru o scrisoare simplă externă. Ce doresc să spun în legătură că piesele de acest fel e că orice corespondenţă cu altă ştampilă decât banala "Bukarest" (sub multiplele sale forme) are mai multe şanse să fie o circulaţie autentică. Piesa de faţă a generat puţin "deranj", fiind vândut cu o sumă modestă, dar după 6 biduri.

A doua piesă este un timbru fiscal cu supratiparul "Gültig 9. Armee" (hârtia mată, necretată), care are o ştampilă ce indică o circulaţie aproape sigur fiscală, "pe bune", nu ca puzderia de astfel de timbre obliterate de complezenţă cu diverse ştampile "Bukarest" (unele chiar inventate!). Piesa a fost vândută cu 24 dolari, după 8 biduri.

10 comentarii:

  1. Negustorul din Severin, de origine evreu după numele său, nu deţinea un "Depou" ci un "depozit".Cuvântul provine din franceză (le dépôt) şi în română a dat "depou", "depozit", "depunere metalică".Angrosistul se adresează unei fabrici de sticlă din Renania-Westfalia probabil pentru livrarea de mărfuri.De remarcat adresa simplă, fără coduri poştale, etc...Landul se subînţelege.Nu ştiu ce reprezintă uzuala germană, vreo alegorie din mitologie, poate...Interesant e că ocupantul a adus cu el şi mărcile sale proprii deşi parcă am văzut pe plicurile acelei epoci şi mărci româneşti cu supratiparul de Militärverwaltung. Vă mulţumim pentru aceste interesante postări! O seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  2. Marco Polo: Şi eu vă mulţumesc!
    De antetul plicului nu m-am legat, sunt destul de frecvente astfel de "jocuri" de cuvinte. Nu ştiu dacă pe vremea aceea existau landurile în forma cunoscută astăzi (aici m-aţi prins nepregătit...).
    Uzuala germană poartă alegoria intitulată... "Germania". Pe anumite tiraje ale uzualelor aflate în curs în imperiu, pentru fiecare teritoriu ocupat s-au supratipărit emisiuni speciale, cele mai multe cu valorile în moneda teritoriului ocupat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce parere ai despre piesa asta: http://www.ebay.com/itm/MA-EALS-1c-STAMP-SALE-Extremely-early-1800s-Romania-flaws-LOT-L640-/120822760718?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c2199050e#ht_2910wt_932

    Ti se pare ceva suspect?

    RăspundețiȘtergere
  4. Administrator: E o marcă relativ comună, nu prea are ce să fie suspect la ea (falsurile sunt mai rare decât originalele). Dar e defectă, făcută praf!

    RăspundețiȘtergere
  5. Max: Multumesc. Am indrebat deoarece acea marca imi este complet necunoscuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Piesele sunt intr-o stare foarte buna si am vazut foarte putine circulate "pe bune",fara stampila de complezenta sau alte facaturi.
    Frumoase postari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Administrator: Orice întrebare este binevenită, aşa că atunci când ai vreo nelămurire, contează pe ajutorul meu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim: Mulţumesc frumos pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru un neobisnuit pare teribila aceasta umblatura dupa "nimicuri".

    RăspundețiȘtergere
  10. Zamfir de Turda: Asta este frumuseţea cercetării.

    RăspundețiȘtergere