luni, 12 decembrie 2011

Ce se mai întâmplă cu Poşta?

Marţea trecută, ministrul Valerian Vreme afirma, potrivit ziarului Capital, că graficul privind atragerea unui investitor minoritar pentru Poşta Română este în derulare, că până în 25 ianuarie 2012 urmează să se selecteze consultantul pentru această operaţiune, iar majorarea efectivă de capital se va face cel târziu la jumătatea lunii aprilie 2012. Selectarea investitorului se va face de către un consorţiu format de o bancă de investiţii şi o firmă de avocatură.
Totodată, se va proceda şi la evaluarea companiei, iar data când raportul de evaluare ar trebui prezentat celor doi acţionari actuali (Statul, prin MCSI - deţinător a 75% din acţiuni, respectiv Fondul proprietatea - deţinător al restului de 25% din acţiuni) este 20 ianuarie 2012. Compania care va efectua evaluarea Poştei Române va fi desemnată "până la începutul lunii decembrie 2011" (spune agenţia de presă Agerpres, citată de Capital).

Aceeaşi ştire este preluată şi de portalul Money.ro, fără a se preciza numele companiei care va face evaluarea Poştei.

Partea interesantă vine abia acum. Pe 2 decembrie, Economictimes.ro publicase deja o evaluare a Poştei (sau mai bine zis a portofoliului deţinut de Fondul Proprietatea) realizată de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Potrivit acestei evaluări (reţineţi că pe 6 decembrie încă nu se cunoştea compania care va face evaluarea, potrivit ministrului Vreme), valoarea Poştei s-ar fi diminuat substanţial. (Ce n-am înţeles până la urmă: băieţii ăştia ce sunt, arbitri sau jucători? Sau vor să fie şi una, şi alta?)

Ce vreau să spun este că această societate de brokeraj ori a făcut unele calcule la solicitarea vreunui client (nenominalizat), ori se bagă singură în seamă, pentru că deocamdată nu figurează printre evaluatorii agreaţi ai companiei. Mai degrabă tind să cred că face lobby pentru Bursa de Valori (care merge catastrofal, după părerea mea) şi pentru managementul Fondului Proprietatea (care este şi el de-a dreptul catastrofal - vezi "investiţiile" făcute în portofolii care mai de care mai "fericite"). Nu o spun eu, o spun mai toţi bloggerii specializaţi pe acest domeniu (dacă se inflamează cineva şi i-e lene să navigheze, să mă caute să-i dau linkurile).

Ieri, Mediafax făcea publice pasaje din ultima scrisoare de intenţie semnată de Guvern şi de FMI, potrivit căreia numărul total al unităţilor poştale (oficii) va fi redus, de la 7.100 la 5.800. Dacă acest lucru se va întâmpla, este clar că vor urma şi concedieri colective din rândul actualilor salariaţi. Oficialii se feresc deocamdată să dea cifre cât de cât exacte (Mediafax îl citează pe ministrul Vreme, care menţiona un număr potenţial de 2.000 de disponibilizări, dar şi pe directorul Poştei, Dan Neagoe, care declarase astă vară că numărul locurilor de muncă restructurate va depinde de rezultatele analizei privind restructurarea companiei, fără să avanseze o cifră a disponibilizărilor).

20 de comentarii:

  1. este evident ca evaluarea trebuie sa fie in avantajul celor interesati...cine sunt acesti "ei" ar fi tare bine de stiut...

    RăspundețiȘtergere
  2. Aş înclina să spun că "Poşta" moare, dar nu se predă! Dar dacă se predă şi apoi...? Doamne-fereşte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic ca pana la urma o sa vanda Posta Romana cu 1 Euro si firma care o va cumpara va face in sediile postei buticuri cu etnobotanice iar masinile postei si ce mai este o sa le vinda la fierul vechi. Ca asa s-a intimplat cam cu tot ce a vandut tara asta inclusiv combinatele siderurgice.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salve Max !
    Păi vă spun eu care este cauza diminuării valorii Poştei Române : tot FMI a cerut să se PRIVATIZEZE OBLIGATORIU 20% din poştă !
    De aceea poşta va fi subevaluată ! HOŢIE care a mai fost făcută de sute de ori în România !
    Vreţi un exemplu ?, iată-l : domnul Victor CAZANA s-a opus recent unor privatizări forţate cerute de către FMI şi a fost demis . (vezi articolul lui Ilie Şerbănescu din Jurnalul Naţional din 22 noiembrie 2011 -Un erou capitalist al unei Românii coloniale- îl găsiţi şi pe net)
    Domnule Max Peter ! ,
    acum o să vedeţi ce repede va fi absorbită Romfilatelia de către Poştă ! Demersurile FFR sunt cunoscute de OCULTA financiară (care o să pună mâna foarte repede pe toată Poşta Română). Această faţă ascunsă va susţine demersurile , se va folosi de demersurile făcute de FFR , pentru a îşi atinge ţelul. Am citit tot ce aţi prezentat dvs. în acest sens pe blog.
    Doamna respectivă va fi demisă , Romfilatelia absorbită , etc. , etc. Dar pe termen lung , după un anumit timp adică de la această să zicem reuşită , din nou FFR nu va mai avea nimic de spus . Pentru că pe propietarii respectivi n-o să-i intereseze decât banii ! ( am văzut treburi asemănătoare în cazul a două privatizări mari )
    Puneţi pariu cu mine pe o sută de Spic că aşa o să fie ?
    P.S. - nu am absolut nimic comun cu părţile din dispută , dar am fler , un Leu mi-a deschis cândva ochii.
    Cu stimă ,
    Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
  5. disponibilizari ...asta e cel mai usor si foarte la indemana! iau decizii se intorc cu spatele si dumnezeu cu mila!!! sa o vanda si pe asta...cum au vandut tot....

    RăspundețiȘtergere
  6. In tara noastra stam si ne uitam, ne intrebam ce o sa se mai intample cu lucrurile noastre. Si ma mai intreb de ce ma vad ca un strain in tara mea...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pandhora: Oficial, interesate sunt administraţii poştale din Anglia, Austria, Belgia, Germania, Italia şi Suedia. Ele ar fi benefiarele unei eventuale "ieftiniri" a portofoliului de acţiuni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Marco Polo: Nu ştiu ce să vă spun, va depinde mult de viitorul management. Şi dacă se "predă", şi dacă nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ninu: Nu cred, statul va rămâne în continuare acţionarul majoritar, va fi vândut numai un portofoliu de cel mult 33% din acţiuni.

    RăspundețiȘtergere
  10. Andrei: Citisem articolul pe care îl aminteşti. Pentru alţi cititori potenţial interesaţi, se poate găsi la acest link:
    http://www.jurnalul.ro/editorial/un-erou-capitalist-al-unei-romanii-coloniale-597185.htm

    Andrei, nu pun pariu cu tine pe "Spice", că mi-e că-ţi pare rău după ele. Problema cu Romfilatelia chiar începe să nu mai conteze în acest stadiu. Pentru că nu mai pot face concurenţă nimănui, din cauza lipsei de personal calificat. Iar emisiunile noi încep să nu prea mai conteze în ecuaţie (numărul de abonamente este aşa de mic, că poate fi deja neglijat de un negustor cu un dever mai mare).
    Deoarece Poşta nu se va privatiza integral, este mai mult decât probabil ca acolo să nu se facă schimbări majore.

    RăspundețiȘtergere
  11. Geanina: Întotdeauna este mai uşor să se recurgă la disponibilizări decât să se caute noi oportunităţi de profit. Dar - din nefericire - asta se întâmplă oriunde în lume, nu numai aici. În ultimii trei-patru ani, cele mai mari companii din lume (din toate domeniile) au desfiinţat zeci de mii de locuri de muncă.

    RăspundețiȘtergere
  12. RobertN: Pentru că după ce a votat, cetăţeanul nu are niciun mijloc de constrângere împotriva celor care una au zis în campanie, şi alta fac după ce au fost aleşi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Practic noi le dam puterea, apoi nu mai avem nici o putere... Pentru ce o fi fost impuscat Ceausescu?

    RăspundețiȘtergere
  14. RobertN: Răspunsul îl pot da cei care s-au aciuat la putere. Practic sunt eşaloanele 2 şi 3 ale aceleiaşi conduceri.

    RăspundețiȘtergere
  15. E clar ca Posta e o vaca grasa de muls. E trist ca disponibilizarile o sa se faca dupa alte criterii si nu dupa competenta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cristi: Probabil că dacă vor fi desfiinţate oficii poştale şi agenţii, atunci "în plus" ar fi salariaţii care le deservesc. Încă nu se ştie ce va fi, apoi nu se ştie ce gânduri va avea viitorul management, care va fi asigurat de către acel investitor străin.

    RăspundețiȘtergere
  17. ma gandeam adineauri ca Posta Romana ar trebui sa plateasca pentru activitatea pe care o desfasori tu peblog. Majoritatea articolelor au legatura cu aceasta institutie. De ce nu le propui o colaborare? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă feresc de orice contact cu orice instituţie de stat. Inclusiv cu cei de la Poştă. Cred eu că e mai bine aşa.

      Ștergere
  18. Tu stii mai bine
    Dar depui eforturi pentru articolele astea.....nu se stie de unde sare iepurasul...de Paste :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tipilor de la Poştă le e cam perpendicular ce apare pe bloguri. Treaba nu o fac pentru ei, ci pentru colecţionari. Orice decizie a celor de la Poştă poate influenţa într-o oarecare măsură piaţa timbrelor.

      Ștergere