marți, 22 noiembrie 2011

Vasile Sava, un poştaş care şi-a iubit meseria

Mulţumită lui Dan-Bogdan Moldovan am aflat de un articol publicat pe Wikipedia, referitor la activitatea lui Vasile Sava (1868-1930), unul dintre promotorii modernizării serviciului poştal din România.
Articolul de pe Wikipedia conţine numeroase surse bibliografice deosebit de valoroase pentru cercetătorii istoriei poştale.

Iată câteva informaţii privind activitatea sa profesională.

A fost însărcinat în iunie 1900 cu conducerea Oficiului Poştal Calafat iar din mai 1904 cu conducerea Oficiului Poştal Ploieşti. Începând cu octombrie 1906 a condus ca oficiant superior serviciul telegrafo-poştal pe câmpul manevrelor regale. În aprilie 1911 preia conducerea Oficiului Poştal Craiova. În octombrie 1912 este însărcinat cu conducerea Diviziei Exploatare Telegrafice şi Poştale din Direcţia Poştelor din Bucureşti. În noiembrie 1912 este numit în Comisia pentru cercetarea proiectului de lege al exploatării poştale, telegrafice şi telefonice şi introducerea modificărilor necesare. Din noiembrie 1912 este însărcinat cu conducerea Diviziei Economatului din Direcţiunea Generală. În mai 1912 este numit membru în Comitetul tehnic; de asemenea în Comitetul de recepţie a furniturilor Direcţiei. Din septembrie 1913 este însărcinat cu conducerea Serviciului Curselor Poştale. Începând cu aprilie 1914 este numit membru în Consiliul de Administraţie al Casei de Credit, Ajutor şi de Economie a Corpului Telegrafo-Poştal, unde a funcţionat până în noiembrie 1915. Din noiembrie 1914 este însărcinat cu conducerea inspectoratului P.T.T. regiunea l din Craiova, iar din decembrie 1916 cu conducerea inspectoratului P.T.T. reg. IV cu reşedinţa Focşani.

După ocupaţia germană, din august 1917 este însărcinat cu organizarea şi conducerea serviciului P.T.T. în Cherson, în vederea funcţionării serviciului de legătură cu Ţara, până în Aprilie 1918.

Reîntors din evacuare din Rusia, a fost însărcinat în mai 1918 cu conducerea inspectoratului P.T.T. Reg. VI Iaşi. A reluat, după plecarea trupelor de ocupaţie, în noiembrie 1918, însărcinările inspectoratului Reg. l Craiova. În mai 1919 este numit din nou membru în Consiliul de Administraţie al Casei de Credit, Ajutor şi Economie P.T.T.

Din mai 1919 este însărcinat cu conducerea serviciului contabilităţii generale a Poştelor cu atribuţiuni de Inspector General. În ianuarie 1920 este numit Preşedinte al Comisiei pentru întocmirea legii şi regulamentului exploatării P.T.T. în vederea unificării serviciilor pentru întreaga ţară întregită. Se deleagă în Februarie 1920 în mod provizoriu şi cu conducerea serviciului construcţiilor şi întreţinerii liniilor telegrafice şi telefonice. Din aprilie 1920 conduce serviciului Administrativ cu atribuţiuni de Inspector General. De asemenea, din august 1920 este membru în Comisia pentru organizarea unui Serviciu Comercial în Administraţia Centrală cum şi pentru studiul cecurilor şi depozitelor de economie aparţinînd populaţiei din Bucovina şi aflată la Casa Poştală din Viena. In septembrie 1920 est numit membru în Comisia pentru studierea şi introducerea modificărilor ce sunt de adus în regulamentul serviciului P.T.T. în Campanie.

Din octombrie 1920 conduce serviciul de exploatare P.T.T. din Direcţiunea Generală. La data de 1 aprilie 1921 se pensionează din Corpul P.T.T după 35 ani de serviciu împliniţi.

Între 1900 şi 1906 a condus şi redactat „Jurnalul Telegrafic” care s-a transformat cu începere din 1 noiembrie 1907 pînă în 1916 în „Revista Telegrafică, Telefonică şi Poştală” (RTTP), Direcţia Generală a Poştelor acordîndu-i subvenţii anuale. După război a reeditat revista sub numele de „Revista Poştelor, Telegrafelor şi Telefoanelor” la Bucureşti între 1926 şi 1930, pînă la decesul acestuia.

20 de comentarii:

  1. nu stiam...interesanta viata si activitate...sunt sigura ca pasiunea a fost cea care l-a facut sa aiba o activitate atat de indelungata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pandhora: Poşta a mai avut astfel de oameni, din păcate însă domeniul destul de specializat (şi cam neinteresant pentru publicul larg) i-a menţinut într-o oarecare anonimitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună Max!
    Foarte interesant articolul!
    Mulțumesc pentru lectură,Max!
    O zi minunată îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Elena: Şi eu îţi mulţumesc foarte mult şi îţi doresc o seară cât mai plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  5. E bine sa ne mai amintim de astfel de oameni. Pusi la un post faceau exact ce trebuie sa sa mearga treaba si mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Zamfir de Turda: Ai mare dreptate! Şi gândeşte-te prin ce vremuri tulburi a trecut!

    RăspundețiȘtergere
  7. asta de mana spre inainte, pasiunea!

    RăspundețiȘtergere
  8. Scrisa lui Noica, "desculţii" fac istoria ...
    Poate o pană inspirată şi înclinată către introspecţie va nuanţa viaţa acestui munte!

    RăspundețiȘtergere
  9. Doru: Câtă dreptate ai... dar mereu rămânem cu acel "poate".

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos memento! Interesanta biografie!
    Un om cu un caracter deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  11. CARMEN: A fost cu adevărat un om deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-a facut placere sa citesc acest articol iar titlul cred ca este foarte bine ales; nu ar fi lucrat 35 de ani in aceeasi institutie daca nu si-ar fi iubit meseria. Dumnezeu sa il odihneasca pe acest strabunic al Postei!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am citit si expunerea de pe Wikipedia: pe langa meserie a stiut sa isi intemeieze si o familie foarte frumoasa si numeroasa, toti membrii familiei fiind persoane deosebite, dupa cum reiese din cele scrise.Acest aspect spune foarte multe despre acele vremuri.

    RăspundețiȘtergere
  14. Adriana: A fost într-adevăr un om deosebit, iar acum se cam simte lipsa unor astfel de persoane îndrăgostite de meserie.
    Îţi mulţumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa stii ca am cunoscut si in zilele noastre astfel de persoane. Din pacate in orice meserie se cam simte lipsa de pasiune.

    RăspundețiȘtergere
  16. Adriana: Şi eu am cunoscut, numai că dacă în alte vremuri, astfel de oameni erau căutaţi "cu lumânarea" pentru a li se utiliza experienţa şi pasiunea, acum astfel de oameni nu prea mai constituie decât excepţii de la regula angajării pe alte criterii decât competenţa (nu mă refer la Poştă, ci la majoritatea instituţiilor de stat).

    RăspundețiȘtergere