luni, 3 octombrie 2011

Ce-or avea, că poleite cu aur nu sunt!

De câteva luni tot apar pe eBay loturi diverse de mărci la nişte preţuri absolut anormale, după părerea mea. Iată dou exemple:

Acest lot de uzuale Ferdinand "cap mare" (click pe imagine pentru mărire) este propus la vânzare pentru NUMAI 350 de dolari SUA. Cele două piese mai bune (25 bani pe hârtie cu scame, respectiv 1 leu verde pe hârtie de război) lipsesc. Nici în privinţa dantelurilor nu aş putea spune mai multe. Pentru ce anume se cere acest preţ, nu-mi dau seama. Că poleite cu aur sigur nu sunt. Cât despre cotă, deschideţi un Michel sau un SCOTT şi faceţi singuri socoteala.

Acelaşi vânzător propune şi următorul lot, tot uzuale Ferdinand (click pe imagine pentru mărire):

Şi pentru acest lot preţul mi se pare nejustificat: NUMAI 350 de dolari SUA. Cea mai bună piesă (3 lei roz tipul II - cu "furcă") lipseşte şi aici. Nici aceste mărci nu par a fi poleite cu aur!

Adică, pentru cele două loturi (care constituie o serie relativ de bază la uzualele Ferdinand) se cer 600 de dolari! Să fim înţeleşi: este dreptul fiecăruia să ceară cât crede de cuvinţă. Dar asemenea nivel de preţ pur şi simplu nu are nicio justificare, în opinia mea. Eu unul cred că se întâmplă ceea ce a subliniat şi colegul nostru, Trevor Pateman în cel mai recent articol de pe blogul său.

Pe mine nu mă deranjează în final atât preţul pe care acest vânzător îl cere (în fond, marfa e a lui şi face ce vrea cu ea), ci faptul că pierd o grămadă de timp "pieptănând" loturile prezentate de el de luni de zile, relistate de nenumărate ori, dar care... nu vor să se vândă! Deloc! Oare de ce?

Voi ce părere aveţi?

14 comentarii:

  1. Nu ma pricep, dar n-as da niciun leu pe ele. Cele din postarea anterioara cu teme din sport mi se par mai valoroase, dar repet, nu sunt un specialist intr-ale filateliei. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi: Depinde de potenţialul colecţionar interesat până la urmă. S-ar putea să ai puţină dreptate (ei, uite că eu mă pricep puţin mai mult...). :D

    RăspundețiȘtergere
  3. da, cred că este stupefiant preţul. şi eu am crezut la un moment dat că sunt poleite cu aur, dar dacă nu se vede şi verso-ul nu am cum să verific. şi nu sunt singurele serii la care se cer astfel de preţuri. după cum ştim bine, piaţa stagnează, asta nu are legătură cu filatelia şi atunci unii, repet, unii vânzători speră să-şi scoată pârleala din cine ştie ce vânzare către un colecţionar naiv.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cornelius Ionescu: Da, e cu totul şi cu totul anormal, dar sunt ale lui până la urmă, nu-i poate spune nimeni cât să ceară pe ele. Dar, stau şi mă întreb, dacă tot vede că nu le vinde, deşi le tot pune din nou la vânzare, oare la ce s-o gândi? Până la urmă nu înţeleg de ce îmi mănâncă mie timpul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Motivul cred că ,de fapt, poate fi împărțit. Ori pentru tip au o valoare atât de măreață, încât nu se încumetă să revină cu picioarele pe pământ, referitor la preț....sau vânează vreun deștept cu bani mulți și minte puțină dispus să plătească suma exagerată...sau din alte motive...

    RăspundețiȘtergere
  6. Vera: Ai dreptate, se poate întâmpla şi asta, după cum se poate întâmpla, la fel de bine, ca vânzătorul să nu exceleze într-o... pregătire deosebită în domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună Max!
    Nu știu ce să spun,văd că sunt
    foarte vechi...tu ști mai bine
    că ești specialist in filatelie!
    O săptămână minunată îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. oKazii este blocat cu mărcile de un leu snopul cu uzuale pe care nu le caută nimeni, puse câteva zeci una sub alta, de parcă nu putea să spună că are 30 de exemplare identice! nici nu mai pot căuta pe sit! oricum, nu cred că a vândut vreun exemplar.

    RăspundețiȘtergere
  9. Elena: Îţi mulţumesc frumos şi îţi doresc şi eu o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cornelius Ionescu: Eu nu mă mai uit pe acolo, ca să nu-mi fac nervi. Adevărul este că numărul începătorilor sau nespecialiştilor care intră pe Okazii este mult mai mare în comparaţie cu eBay, cu toate că şi acesta din urmă a cam început să decadă în ultimul timp... Din ce în ce mai rar apar lucruri cât de cât interesante, iar numărul ciurucurilor a crescut îngrijorător de mult. Ori tind să se permanentizeze vânzători ca cel la care m-am referit în articol: piese bunuţe sau, uneori, mai bunicele, oferite la preţuri absolut aiuritoare.

    RăspundețiȘtergere
  11. pai nu am idee! specialistul esti tu! poate incearca cine stie peste cine da!:)seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  12. Geanina: S-ar putea să ai dreptate... Oricum, întrebarea era adresată în primul rând filateliştilor mei... :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu n-am nici o problema cu pretul cerut. M-am izbit de asa ceva, cand am postat cu pret peste Michel sau LP (pe okazii) si crede-ma ca nu are nici un sens sa-ti pui vreo intrebare legata de pretul vanzatorului, pentru ca fiecare are strategia sa. Chiar si daca piesele nu sunt raritati.

    Intr-o piata libera, cererea este cea care decide daca marfa se vinde sau nu, indiferent de cota sau "valoarea" sa. Un vanzator poate cere oricat, un cumparator ofera atat cat crede el ca face (atunci cand are).

    P.S.: Ce am "invatat" in 4 ani de eBay este ca romanii care vand aici (ma refer la cei avizati, cat de cat) nu au ca target alti romani, ci colectionarii straini. Din aceasta cauza, piesele au preturi raportate la cataloage straine, si nu la mersul pietei de pe la noi. Oricum, asta nu dauneaza filateliei autohtone, ci ii confera in continuare o prestanta de care are nevoie ca sa fie pretuita. Cea a pretului afisat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Daniel: Păi am spus şi eu că fiecare poate cere preţul pe care îl crede de cuvinţă (citeşte ultimul alineat al articolului). Numai că una este să ceri cota sau ceva peste cotă (sunt destule care chiar merită peste cota de catalog), şi alta este să ceri de 20 de ori cota. Deja începe să pută a altceva.

    RăspundețiȘtergere