sâmbătă, 10 septembrie 2011

Scurtă retrospectivă Schwanke

Casa de licitaţii germană şi-a desfăşurat ultima vânzare pe 2 septembrie a.c. Se pare că preconizata vânzare a colecţiei expertului Heimbüchler (partea a II-a) de la Corinphila (voi dedica un articol şi acestei licitaţii care cred că deja s-a încheiat) a determinat "concurenţa" să ia măsuri: s-au căutat prin depozite, s-au ademenit potenţialii clienţi, ce mai - toată lumea "scoate" România la vânzare!

Scrisoarea de mai sus a fost expediată în 1852 din Brăila la Galaţi, printr-unul dintre vapoarele agenţiei austriece Lloyd. Amprenta cu tuş albastru a agenţiei din Brăila este foarte clară, iar faţa scrisorii este curată. Este una din piesele care ar "merge" de minune într-un exponat de istorie poştală.

Scrisoarea de mai sus este datată 1964, fiind expediată de la oficiul autriac din Bucureşti la Viena. Ea poartă o francatură mixtă, două mărci de 5 soldi din emisiunea 1863 şi o marcă de 15 soldi din emiisunea 1864. Este vizibilă diferenţa de dantelură dintre mărci. Ştampila monocerc Bucarest este clară, iar scrisoarea are o faţă curată.

O altă piesă frumoasă este şi scrisoarea recomandată de mai sus, francată cu o marcă de 10 şi una de 15 soldi, ambele din emisiunea 1864, expediată spre aceeaşi destinaţie ca şi scrisoarea precedentă. Ca ştampilă obliterantă, de data aceasta s-a utilizat ştampila ovală Bukarest Recomandirt.

Deşi nu constituie rarităţi, menţionez cele trei coli complete din emisiunea Principatele Unite 1864. Ele sunt utile mai ales pentru studierea caracteristicilor celor 40 de clişee ale fiecărei planşe. Ilustrez aici numai două coli.


La această licitaţie au fost oferite mai multe scrisori francate cu mărci litografiate clasice. Nimic deosebit zic eu, dar totuşi pe unele le voi menţiona.

Mi-a plăcut această recipisă, francată cu o marcă de 20 parale Cuza 1865, pentru ştampila clară Botoşani cu agrafă bogată. Marca are margini complete, iar piesa este curată.

Scrisoarea francată cu aceeaşi marcă este expediată din Călăraşi la Ploieşti. Mi-a plăcut scrisoarea pentru aspectul curat şi amprenta clară a ştampilei cu agrafă bogată.

Această scrisoare este cunoscută în literatură, fiind menţionată datorită ştampilei de serviciu "FRANCO" particulare, utilizate pe propria corespondenţă de Marco Cohen din Brăila. Scrisoarea este din treapta a doua şi este francată cu o pereche de 20 parale Cuza 1865, mărcile din pereche fiind din tipuri diferite (I+II). Este o piesă frumoasă, curată.

Piesa de mai sus este un fragment mare dintr-o recomandată francată cu două mărci Cuza de 20 de parale, expediată de la Ismail la Bolgrad (ambele localităţi în Basarabia, la acea dată făcând parte din teritoriul Principatelor Unite).

Mi-a plăcut acest bloc de trei mărci de 2 bani 1868, conţinând şi un câmp orb. Este o piesă mai puţin întâlnită, are margini frumoase şi este curată. Este o piesă care se pretează foarte bine unui exponat de filatelie tradiţională.

Blocul de mai sus (click pe imagine pentru mărire) a fost oferit împreună cu încă un bloc de 4 al mărcii de 3 bani bilet din 1870. Ce îmi place la el este retuşul celei de-a treia mărci de pe rândul superior, la care o pată de culoare de sub S din POŞTA a fost "îndreptată".

Recipisa a făcut de asemenea parte dintr-un lot de două piese. Este interesantă anularea manuscrisă, cu data expedierii, a mărcii de 5 bani Favorit 1869. Din păcate, m-am tot uitat la piesă, dar nu sunt sigur de la ce oficiu a fost expediată recipisa: pare că ar fi Gal(aţi), pentru Tecuci.

La acest bloc am tot stat şi m-am uitat, este greu să îţi dai seama numai după o fotografie digitală dacă avem sau nu avem un retuş frumos la efigia mărcii din stânga-sus (mai precis la medalionul efigiei). Este foarte interesant aspectul dezlânat al desenului efigiei.

Marca aceasta de 50 de bani a făcut parte dintr-un lot. Cred că este defectă (parcă are o ruptură în dreptul literelor TA din POSTA), dar este interesantă pentru amprenta aproape completă a ştampilei Ismail cu agrafă bogată.

Un lot interesant (zic eu) a fost cel cuprinzând 7 piese (printre care şi cele două de mai sus), toate fiind falsuri Sperati.

Şi pentru această scurtă "recenzie" aştept eventualele întrebări.

12 comentarii:

  1. 1.O "recenzie" foarte interesantă din care învăţăm multe din istoricul trimiterilor poştale dar şi cu raportare indirectă la istoria noastră şi a altor ţări.Mulţumim!
    2.Referitor la "Recipisă de priimire": marca nu e obliterată cu ştampilă ci anulată prin înscrierea datei direct pe ea, probabil cu tuş, utilizându-se toc cu peniţă subţire.Vedem pe marginea recipisei notări cu creionul.Să fi fost un creion "chimic", acela a cărui urmă devenea violet la umezeală ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Marco Polo: Şi eu mulţumesc pentru vizită.
    Adnotările de pe recipisă se referă la numărul de catalog al mărcii (sus), un număr care a fost probabil al lotului de la una dintre licitaţiile anterioare unde a mai fost piesa (sub marcă), şi o semnătură, care aparţine unui expert. Toate aceste adnotări sunt de dată mult mai recentă şi probabil că sunt făcute cu un creion obişnuit. De regulă, colecţionarii şi comercianţii ocolesc cu mare grijă creioanele chimice, pentru că pot deteriora ireparabil o piesă sau un timbru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parca posta de pe vremea aceea era mai eficienta decat posta de pe vremea noastra :)
    Frumoase piese, tot una si una !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ninu: Chiar era, poşta - împreună cu CFR-ul - erau considerate fiecare ca o armată, pe vremea aceea.

    RăspundețiȘtergere
  5. am licitat si eu pentru cel putin 3 dintre timbrele prezentate-n-am castigat nimic:) cel putin blocul de trei mărci de 2 bani 1868 (piesa frumoasa de altfel) s-a vandut la un pret destul de mare.
    Imi dau seama ca in ultima vreme preturile timbrelor au crescut (eu nu le cumpar pentru investitie, le cumpar pentru mine) Asta este o realitate (imbucuratoare de altfel) deoarece rezulta ca cererea este mai mare si chiar daca unele persoaane inteleg sa isis cumpere timbre ca investitie, este prezumat ca un procent dintre acestia vor ramane cu "microbul" in sange

    RăspundețiȘtergere
  6. pictoras: Întotdeauna piesele frumoase sau deosebite vor avea clienţi, indiferent de scopul pentru care au fost achiziţionate (colecţie sau investiţie). Cel mai important lucru este identificarea lor. Din păcate, lipsa de discernământ a multora îi face pe aceştia să piardă bani, în loc să acumuleze. De aceea experienţa, dar şi orice sfat bun contează enorm. Experienţa şi-o formează fiecare, cu sfaturile în schimb, stăm tare prost. Comunitatea nu poate creşte cu oameni secretoşi, dimpotrivă - asemenea oameni vor constata în timp că nu au cui să mai dea ce au acumulat.

    RăspundețiȘtergere
  7. este foarte adevarat si din aceasta cauza am apreciat inca de la bun inceput blog-ul dvs. Sfatul este ceea ce ne lipseste, tinerilor colectionari-"tineri" nu in sensul de varsta ci in sensul de "incepatori"

    RăspundețiȘtergere
  8. pictoras: Şi eu îţi mulţumesc. Acesta a fost de la început scopul blogului. Dacă reuşesc să îl ating sau nu, hotărăsc cititorii. Din păcate însă, feedback-ul cam lipseşte.

    RăspundețiȘtergere
  9. este foarte adevarat, eu nu as putea sa intru in discutii deoarece deabia am invatat "alfabetul" dar imi este greu sa cred ca nu mai sunt persoane care sa se mai implice...

    RăspundețiȘtergere
  10. pictoras: Ai dreptate, numai că eu am un "tablou" ceva mai cuprinzător, pentru că văd cam câte persoane citesc blogul, ce-l interesează pe fiecare, de câte ori revine şi cât de des, ce imagini descarcă sau ce text copiază, de unde este fiecare, pentru că totul este prezentat amănunţit în situaţiile analitice (pe care le urmăresc tocmai cu scopul de a îmbunătăţi conţinutul). Faţă de numărul de vizitatori, cei dispuşi să-şi spună părerea este extrem de mic.

    RăspundețiȘtergere
  11. SALUT AM CEVA DIN CELE MENTIONATE MAI SUS IN POZELE PUBLICATE DE TINE SI VREAU SA STIU VALOAREA LOR REALA MAI EXACT AM O COALA DE 40 DE TIMBRE PRINC. UNITE DE 6PAR A DOUA EMISIUME SI O COALA DE 100 DE TIMBRE 1865AL.IUAN CUZA DE 5 PARALE DIN SERIA NEEMISA SI O SERIE DE TIMBRE INCORONAREA DE LA ALBA IULIA 1922 NEDANTELATA MULTUMESC MULT

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim: Valoarea lor reală este dată de piaţă. Mai exact de posibilitatea cumpărătorului. Este posibil să le poţi da a doua zi după ce le-ai oferit, la un preţ excelent, dar este tot atât de posibil să stai cu ele trei ani, pentru că nu găseşti cumpărător.
    Nu există o "valoare reală" bătută în cuie, există cerere şi ofertă. Fixe nu sunt decât cotele din cataloage, care pot sau nu pot fi confirmate, asta depinzând de calitatea pieselor, plus alţi factori.

    RăspundețiȘtergere