marți, 13 septembrie 2011

Câteva piese

În ultimele două săptămâni, pe eBay parcă a fost linişte: nimic important, numai veşnicii vânzători cu aceleaşi şi aceleaşi piese româneşti la preţuri absurde. Dar se mai întâmplă ca din când în când să mai apară câte o piesă mai interesantă.

De pildă, acest ştraif orizontal de trei mărci de 1 kreuzer din prima emisiune austriacă. Piesa este interesantă atât prin raritate (oricât, este prima marcă a ţării), dar şi prin calitate (cu excepţia marginii din dreapta, restul marginilor sunt mari). Ştraiful are aplicate, pe fiecare marcă, câte o ştampilă dublu cerc cu stea (tip D) a oficiului din Oradea. Piesa a fost vândută cu 565 dolari, după 7 biduri.

Această scrisoare este una normală, aş putea spune: scrisoare simplă externă, francată cu o marcă de 25 bani Bucureşti II. Cu toate acestea, numărul de amatori a crescut constant pentru această perioadă. Iar faţă de cota mărcii, eu spun că piesa s-a vândut extrem de convenabil: 45 euro, după 9 biduri.

Aceasta este o piesă superbă, în opinia mea, dar din păcate faţa (sau calitatea mai bine spus) a avut un cuvânt greu de spus. Mai precis ruptura plicului în colţul unde este şi francatura. Care francatură nu este una normală, ci colorată şi grea: 4 culori "Cifra", 1,25 lei. Adică ar putea fi o recomandată externă din treapta a patra de greutate! Piesa a fost vândută cu 38 euro, după 6 biduri. Părerea mea este că merita mai mult.

Această scrisoare nu ar fi ceva deosebit, decât prin francatura multiplă şi colorată, dar încadrându-se în tariful normal de 50 bani pentru o recomandată externă. Aşa au zis şi cei interesaţi, piesa vânzându-se cu numai 9 euro, după 3 biduri. Părerea mea este că piesa merita de câteva ori pe-atât: marca de 1 ban pe trimiteri externe recomandate este rară, dar nu mai spuneţi la nimeni acest lucru...

O altă piesă frumoasă este şi această poştă aeriană din 1937, Buenos Aires - Bucureşti, piesă zburată cu Condor-Lufthansa în iunie 1937. Piesa a fost vândută cu 16 euro, după 11 biduri. Părerea mea e că merita ceva mai mult...

Cam asta este, pentru acum.

8 comentarii:

  1. Esti ca o agentie de stiri filatelice, te felicit sincer pentru munca si pasiunea ta!
    O zi cu soare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi chiar asta mi-am propus, Teo, pentru că nu prea mai există pe piaţa media aşa ceva.
    La fel îţi doresc şi eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti iese, Peter, de minune, eu unul, desi nu ma pricep deloc, te-apreciez pentru efort!

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca voi incepe sa scotocesc prin anticariate dupa scrisori vechi...si doar tu esti vinovat pentru asta :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pandhora: Din păcate (îţi spun doar ca să nu îţi faci iluzii degeaba), cam toate anticariatele din ţară au fost "pieptănate" de alde de-ăştia ca mine... :))
    Dar mai ştii de unde poate să sară iepurele? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesante feluritele şi viu-coloratele înscrisuri de pe plic şi, mai ales, "Via Condor", de care nu ştiam, care, cu "Lufthansa", parcă aminteşte de.... "Legiunea Condor".Să aibă vreo legătură ? Argentina a avut relaţii bune (ante- şi postbelice !) cu Germania, deşi l-a refuzat pe "Graf von Spee" la Montevideo... Scrisoarea se pare că a ajuns în doar cinci zile.Văd ştampile argentiniene pe ambele feţe ale plicului şi nu numai pe mărci.Cred că este o piesă deosebită într-o colecţie....

    RăspundețiȘtergere
  7. Marco Polo: Condor era la acea dată o companie aeriană, ca şi Lufthansa în Germania, ele colaborau. Piesa a zburat cu avioanele germane, cu mai multe escale în Europa. Piesa nu este nemaipomenit de rară, pentru că volumul de corespondenţă transportat în 1937 de Condor-Lufthansa nu a fost chiar mic. Totuşi, preţul la care a fost vândută a fost extrem de decent. Este posibil ca cei cu adevărat interesaţi să nu se fi uitat în acele zile pe listingurile de pe eBay.

    RăspundețiȘtergere