joi, 7 iulie 2011

Tip rar la "Spic de grâu"

Cu ocazia ARTICOLULUI CU NUMĂRUL 500 m-am tot gândit ce să scriu - ceva ce nu a mai fost prezentat până acum. M-am hotărât cam greu, dar m-am oprit la prezentarea TIPULUI I la marca de 5 bani verde "Spic de grâu" fără filigran.

Această varietate nu este băgată în seamă de cataloagele româneşti (cu excepţia unuia singur). De cele străine, nici nu mai vorbesc. Există un articol publicat în revista Filatelia, acum mai bine de zece ani, dacă nu mă înşel, care prezintă foarte bine compoziţia planşei.
Varietatea a apărut într-o singură planşă a acestei valori, iar piesele circulate cunoscute provin din anii 1904 şi 1905. Tipul I se caracterizează prin liniile de umbră ce se disting la coloana albă din stânga, fiind des întâlnit la mărcile de 5 bani albastru cu filigran PR II, III şi IV (mai rar).

Cel mai probabil, inserţia eronată a clişeului tip I în planşă a fost observată în cursul anului 1904, când o serie de întreprinzători au şi profitat de ocazie şi au "decupat" blocuri de patru mărci din coli, blocuri la care o marcă este din tipul I. Că greşeala a fost observată mai târziu o dovedesc exemplarele circulate, purtând ştampile din diferite localităţi, inclusiv ale unor borouri mai mici. Din aceasta rezultă că în momentul în care a fost descoperit tipul I în colile cu mărci din celălalt tip (fără liniile de umbră), un număr nedefinit de coli au apucat să fie expediate la oficii, varietatea circulând efectiv.

Ca perechi mixte, din câte ştiu se cunosc câteva blocuri de patru neuzate, toate prezentând dantelură dublă verticală pe mijloc. Se cunoaşte o singură pereche mixtă obliterată (click pe imagine pentru mărire):

Perechea este dantelată A (13½) şi are un defect al dantelurii pe liniile verticale (lipsa unui ac), care se distinge atât pe latura stângă, la mijloc, cât şi pe latura dreaptă. Această caracteristică reprezintă dovada că piesa nu este o făcătură, în ciuda aspectului celor două ştampile (care au totuşi aceeaşi dată: mai 1905). La marca din dreapta se distinge clar caracteristica tipului I.

Cea mai comună variantă întâlnită la tipul I este cea dantelată B (11½), din care prezint mai multe exemplare:

Piesa este obliterată Brăila, anul este ilizibil. Marca mai are un lumen rotund de culoare pe tâmpla efigiei. Clişeul prezintă de asemenea o deteriorare a cadrului superior, în colţul stâng, precum şi o deteriorare a cadrului vertical drept în mai multe locuri. Aceste două caracteristici se repetă, sub diverse forme, la toate exemplarele.

Aceasta este o piesă obliterată probabil cu o ştampilă de gară, dar care este ilizibilă.

Piesă obliterată Galaţi, în februarie 1905.

Piesă obliterată cu o ştampilă foarte clară Bucuresci - Exped. Scris. 3 mai 1904. Este o dată timpurie. Piesa poate fi considerată de referinţă, datorită cadrului uşor curbat (specific tipului comun) al mărcii vecine, ce este vizibil în marginea stângă. Practic piesa demonstrează (pe lângă perechea şi blocurile existente)
apartenenţa la o planşă mixtă.

Aceasta este o piesă frumoasă, obliterată cu ştampila gării Faraoni, cu tuş albastru, în august 1905.

La dantelura C (11½ x 13½) prezint un bloc de patru mărci, cu varietatea amintită la începutul articolului (click pe imagine pentru mărire).

Marca din stânga-sus este cea tipul I.

Că marca a circulat efectiv o certifică cele două piese de mai jos(click pe imagini pentru mărire):

Râmnicu Vâlcea, mai 1905. Faţa ilustratei:


A doua piesă este circulată la Buzău în aprilie 1904, cea mai timpurie dată pe care am întâlnit-o.


Mai cunosc alte trei ilustrate purtând această marcă. Nu am întâlnit-o până acum pe altă categorie de corespondenţă, dar poate că, odată semnalată, ea apare în vreo colecţie.

Căutaţi-vă clasoarele, poate - cine ştie - staţi pe comoară şi nu ştiţi! Iar dacă găsiţi aşa ceva, daţi-mi şi mie de ştire, să completez evidenţa.

©2011, Max Peter. Preluarea sub orice formă a articolului şi/sau a imaginilor care îl însoţesc nu se poate face decât în baza unui acord prealabil.

10 comentarii:

  1. FELICITĂRI Max Peter,pentru articolul cu nr.500!Ești foarte prolific.Subiectul articolului este foarte aproape de sufletul meu.N-am citit încă articolul,dar voi reveni.Încă odată felicitări pentru articol și pentru toată activitatea pe blog!
    Succes pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi plac mult mult ilustratele...au un farmec tulburator...pentru mine cel putin :)

    postarea cu numarul 500...felicitari!
    la mai multe !!
    pasiunea pentru filatelie este evidenta cum evidenta este si dragalasenia cu care te apleci, apreciind lucruile simple si frumoase care ne insotesc zilnic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Se-cret: mulţumesc frumos! Păi dacă "Spicul" poate fi un subiect interesant, mă conformez de urgenţă!

    RăspundețiȘtergere
  4. pandhora: muţumesc foarte frumos! Mă laşi fără cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru articol cu nr 500, promit sa nu pierd nici articolul cu nr.20000.Ce mai...mi-ati dat activitate, aveam si eu doua trimiteri de pe la 1900 cu timbre perechi identice ca cele de mai sus si pe la 12 noaptea stateam cu lupa si lanterna,poate descopar si eu acele umbre in flancul stang....nimic notabil, poate doar culorile mai estompate la o serie fata de cealalta.E prima oara cand fac cercetare in asa maniera....i-mi place,numai timbre sa am ptr practica aplicata de la cursul d.voastra.
    O noapte linistita.

    RăspundețiȘtergere
  6. yboy: Mulţumesc! Păi acesta este şi scopul: să îi fac pe colecţionari să se uite mai atenţi la mărcile pe care le au.

    RăspundețiȘtergere
  7. He, he, felicitari pentru aceste prime 500 de articole. Cand ajungi la articolul 3000 iti dau o bere. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  8. Administrator: Mulţumesc! Să fim noi sănătoşi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Spicul,era și este de mare interes pentru mine.

    RăspundețiȘtergere