sâmbătă, 30 iulie 2011

Dacă aveţi nevoie de-un Linux...

...Puteţi alege dintre 'jde distribuţii diferite, cu aromă mai apropiată sau mai puţin asemănătoare cu tot ce este derivat din UNIX pe un portal grozav, DistroWatch.
Acum ceva timp, venise la mine un flăcău care nu prea se descurca cu un laptop ceva mai vechi. Nu reuşea cu niciun chip să-i mai pună Windozu' cel rău, pentru că i se dezactivase o opţiune din BIOS legată de modul de citire al harddisk-ului. Prea mare pierdere nu era, dar îi cam părea rău de ceva documente la care nu avea niciun backup. Ce-i de făcut?


Am "dat o fugă" la DistroWatch, am descărcat un Live CD al ultimei versiuni de Ubuntu, şi cum BIOS-ul permitea totuşi stabilirea mediului de boot, l-am setat pentru unitatea de CD. L-am pornit, Ubuntu cel frumuşel s-a încărcat tot în memoria RAM, fără să scrie un singur bit pe harddisk, a recunoscut imediat tot hardware-ul laptopului, am introdus un stick USB într-unul din porturi şi i-am salvat omului munca.
Care a fost foarte fericit! Şi eu, pentru că am reuşir să îl ajut. Dar am zis că nu trebuie să ţin numai pentru mine, aşa că v-am zis şi vouă.

10 comentarii:

  1. Ei bine, de acum, cand imi va scoate peri albi socotitoarea am sa stiu unde sa cer un sfat! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. George Secăreanu: Eşti invitatul meu! Cu cea mai mare plăcere, numai să mă pricep. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu la spusele lu George
    Asadar :))) Exista un singur blog pe care atunci cand il accesez ma blocheaza oarecum........si imi apare o casuta cu "script stoppen" adica imi spune ca ruleaza un anumit script si ma intreaba daca il ignor sau il opresc........Apoi de obicei imi inchide toate paginile si ma scoate mozilla afara.
    Ce o fi asta?

    RăspundețiȘtergere
  4. hapi2233: Firefoxu' dă pe una din paginile vizitate de un script pe care nu poate să îl execute (sau poate că intră într-o aşa-zisă «buclă fără sfârşit»). Atunci forţează restartul. În mesaj ar trebui să mai spună ceva, din care să rezulte natura scriptului şi site-ul de unde provine.
    Pentru Firefox sunt o căruţă de "add-ons", multe care blochează şi diferite categorii de scripturi. Se pot găsi pe site-ul lor, la mozilla.org.
    Câteaodată este bine ca din când în când să mai goleşti cache-ul browserului (Tools>Clean Recent History>Details>Cache). Dacă ai parole salvate, ai grijă să nu le bifezi şi pe ele şi e bine să păstrezi şi cookies.
    Dacă ţi-e frică să nu strici ceva, mai bine roagă pe cineva care a mai făcut chestia asta să te ajute.

    RăspundețiȘtergere
  5. Max, multumesc pentru lamuriri!

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuia sa incerci cu debian ,fedora , gentoo :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim: De încercat, am încercat eu mai multe, încă de pe vremea când RedHat era pe la versiunea 4. O perioadă chiar am lucrat puţin pe Solaris.
    Articolaşul l-am scris nu pentru a-mi demonstra cunoştinţele sau a mă da eu mare (că nu-i cazul, sunt mulţi mai buni ca mine), ci pentru a face cunoscută o resursă nemaipomenit de valoroasă: într-un singur loc ai acces la tot ce înseamnă Unix/Linux.

    RăspundețiȘtergere
  8. E destul de popular Ubuntu. E bine de stiut ca e 'prietenos' si tolerat chiar si de incepatori :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Milu: Chiar aşa este, am văzut destui utilizatori de Win care s-au descurcat în el după mai puţin de zece minute de la primul contact (chestiile uzuale). Dar este şi o unealtă care te poate scoate din necazuri, câteodată... :D

    RăspundețiȘtergere