vineri, 15 iulie 2011

Circulaţie neobişnuită


Iată o rută cel puţin neobişnuită pentru perioada respectivă: India - România.
Plicul nefrancat a fost (probabil) expediat din Peshawar (pe verso, ştampila din dreapta cu cea mai timpurie dată de pe piesă, 15 iunie 1889). La expediere, plicul "primeşte" o ştampilă dreptunghiulară, cu textul pe două rânduri, "POSTAGE DUE / ONE ANNA". Plicul trece apoi prin Bombay (20 iunie, unde se aplică şi o ştampilă "TOO LATE" - după culoarea tuşului), ajungând în Europa probabil pe unul din vapoarele care făcea legătura cu Indiile, la Brindisi (11 iulie). Plicul ajunge în România pe 15 iulie, conform ştampilei de sosire BUCURESCI CURSA 2.
Probabil lipsa adresei cât de cât exacte ("Victor Saulescu / Post Office of / Roumania") a dus la imposibilitatea predării plicului, dar lipsa oricăror elemente indictive mă face să cred că nici nu a fost expediat retur. De aceea, probabil că el a fost clasat ca rebut de poşta română (dar şi pentru aceasta lipsesc elemente indicative).

Piesa mi-a fost făcută cadou de către un prieten, căruia ţin să-i mulţumesc şi pe această cale.

2 comentarii:

  1. ma roade curiozitatea...ce continea corespondenta? :)
    imi plac povestile plimbarete ale plicurilor tale francate :)
    de la tine am invatat ca francat suna (pentru o necunoscatoare ca mine) mult mai bine decat timbrat cum as fi spus eu in mod normal :))

    RăspundețiȘtergere
  2. pandhora: din nefericire, nu s-a mai păstrat decât plicul.

    RăspundețiȘtergere