luni, 25 iulie 2011

Alte falsuri

În ultimele două săptămâni, pe eBay şi pe Delcampe s-au oferit în repetate rânduri piese clasice româneşti falsificate. Pe cele mai grosolane le-am mai trecut cu vederea, dar am reţinut şi câteca loturi pe care doresc să vi le prezint. Personal, cred că este bine, pentru cei interesaţi, să-şi alcătuiască o mică arhivă digitală cu imagini ale falsurilor, deoarece le pot fi de ajutor pentru comparaţii.

Acest lot de "Cuza" a fost oferit cu menţiunea expresă că sunt falsuri, la un preţ absolut derizoriu (vânzătorul este unul dintre preferaţii mei, deoarece în mai multe rânduri a avut în ofertă piese româneşti frumoase; click pe imagine pentru mărire). Lotul a fost vândut cu 6 euro, după 6 biduri. Explicaţia este aspectul piesei de 5 parale: bidder-ii au cam luat plasă, crezând că piesa este originală...

Acelaşi vânzător a mai oferit un lot, tot drept falsuri. Lotul a fost vândut cu 5 euro, după 3 biduri.

Piesa aceasta de 3 bani a fost oferită drept original, dar n-a luat nimeni plasă, nevânzându-se. Falsul este integral: atât marca, cât şi ştampila. Ultima cam sare în ochi pentru cei iniţiaţi cât de cât.

Acest fals a fost oferit pe Delcampe, dar drept original. Din câte ştiu, nu s-a vândut. Este un fals destul de grosolan, cu o ştampilă care nu prea a existat niciodată în România.

Un alt fals, oferit tot drept original, de această dată pe eBay. Vânzător: ID-ul markusf48. Nu prea îmi explic motivul (falsul este grosolan), dar piesa s-a vândut cu 27 dolari, după 7 biduri. Să-i fie ţărâna uşoară... şi să nu ne mai întâlnim cu ea!

2 comentarii:

  1. Va urmaresc inca de la inceputul realizarii blogului si nu pot sa am decat cuvinte de lauda pentru tot ceea ce scrieti in domeniul filateliei.
    Felicitari si tineti-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stanciu: Vă mulţumesc frumos pentru apreciere. Vă invit să rămâneţi un cititor al blogului şi pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere