joi, 23 iunie 2011

Spic de grâu, bloc cu tipuri mixte

Deşi aveam piesa mai demult, aseară m-am uitat la ea mai cu atenţie, observând existenţa celor două tipuri diferite (click pe imagine pentru mărire).


Mi-au sărit în ochi, la marca din dreapta-jos, cadrele drepte, în contrast cu cadrele vertical stâng şi orizontal superior ale celorlalte trei mărci din bloc, acestea fiind uşor curbate spre centrul mărcii. În plus, clişeul mai prezintă şi semnele caracteristice ale clişeului utilizat la planşa anterioară: bucla inferioară a cifrei 5 este ceva mai subţire şi, mai importantă, lipsa întreruperii la colţul superior al coloanei din dreapta, chiar sub goarna dreaptă.

Ştiu sigur că sunt cel puţin doi colecţionari români familiarizaţi cu existenţa planşelor diferite la marca de 5 bani "Spic". Pentru cei nefamiliarizaţi, fac câteva scurte precizări (nu căutaţi prin cataloage, că nu veţi găsi acest lucru):
- la marca albastră cu filigran PR, la primele tiraje s-a utilizat o primă planşă, care are în componenţă clişee din trei tipuri diferite (două aparţinând "tipului I" descris în cataloagele noastre, şi unul denumit convenţional "tipul II - în funcţie de liniile de umbră din coloana albă verticală din stânga);
- la începutul anului 1897 se realitează o planşă cu clişee regravate, utilizată la imprimarea ultimelor tiraje în albastru cu filigran PR, a mărcii cu filigran PR în culoare UPU, a mărcii cu filigran "stema mare" şi a primelor tiraje ale mărcii fără filigran; această plansă a fost utilizată şi la tirajul la care a apărut eroarea de culoare de 25 bani albastru;
- în 1901 se gravează clişee noi, care împreună cu câteva clişee "tip II" de la planşa precedentă, plus un clişeu "tip I",  formează o planşă nouă, utilizată pentru restul tranşelor mărcii fără filigran, până la scoaterea ei din circulaţie. Clişee din această ultimă planşă au fost utilizate şi pentru planşa specială, cu punţi albe, din care s-au confecţionat carnetele (se cunoaşte în prezent un singur carnet al mărcii de 5 bani, aflat într-o colecţie românească).

Din păcate, subiectul planşelor şi perechilor cu tipuri mixte la emisiunea "Spic" este aproape necunoscut marii majorităţi a colecţionarilor de marcă românească. Astfel de varietăţi apar la mai multe valori mici ale emisiunii, transformând-o în cea mai complexă serie ca domeniu de studiu din întreaga filatelie românească. Probabil că un viitor catalog va rescrie complet această emisiune.

©2011 Max Peter. Preluarea sub orice formă a prezentului articol se poate face numai cu un acord prealabil.

3 comentarii: