Vreo doi şmecheri mă întreabă pe mail (oare de ce nu au curajul să comenteze?) cum am sărbătorit ziua de 1 Mai. Păi... n-am sărbătorit-o! Dacă vă interesează ce-am făcut în această zi, vă spun că am puricat timbre. Cât despre... "sărbătoare", ei bine, eu o asociez cu sindicalismul, pe care nu prea îl agreez deloc. Nu sunt adeptul... elanului muncitoresc. Iar vechile amintiri legate de această zi nu sunt dintre cele mai plăcute. Îmi displăcea profund să-mi facă alţii programul şi să nu pot sta cu familia. De-aia!
Scuzati indrazneala , ziua de 1 mai nu prea este o sarbatoare deci nu se sarbatoreste .Redau in doua cuvinte istoricul : In ziua de 1 mai 1886 In S.U.A. se preschimbau contractele de munca , ocazie cu care Confederatia Generala a Sindicatelor din SUA a gasit de cuviinta sa negocieze, ca ziua de munca sa fie de 8 ore.Guvernul SUA nu a fost de acord si in concluzie a scos armata in strada. La Chicago au fost omoriti peste 5000 muncitori care manifestau.Conducatorii manifestantilor au fost spinzurati. Dupa 3 ani , la Paris , pe data de 14 iulie ,(in timpul sarbatorilor legate de revolutia franceza) ,s-a produs o organizare politica a miscarii sindicale sub forma Internationalei a II-a socialiste (Romania a avut 5 delegati condusi de Emil Racovita) si s-a votat ca ziua de 1 Mai sa ramina pe tot globul ca ZI COMEMORATIVA SI DE LUPTA A CELOR CE MUNCESC !
RăspundețiȘtergereMulţumesc, aşa este, istoria este cunoscută. Chestia cu sindicalismul amintită în articol are însă altă conotaţie: pe-acolo pe unde am lucrat de-a lungul timpului am avut întotdeauna probleme atât cu sindicatul, cât şi cu sindicaliştii. Care au fost întotdeuan o frână la orice şi care uită cel mai adesea că rolul lor nu este numai să ceară (în sine, un scop nobil), ci trebuie să mai aibă grijă şi de cei mai puţin dedaţi cu munca. Pentru că reprezentarea are două sensuri. Iar ziua de 1 Mai se trnasformase din ziua celor ce muncesc în ziua puturoşilor.
RăspundețiȘtergereAveti dreptate, cam asa stateau lucrurile,insa nu pentru dvs. am postat micul istoric. Vroiam sa atrag atentia celor doi care v-au intrebat cum a-ti sarbatorit ,ca de fapt 1 Mai nu este o sarbatoare (nu poti sarbatori faptul ca au fost omoriti oameni) ci o comemorare.
RăspundețiȘtergereEi, au beneficiat de câte un răspuns mai... "dulce" chiar de la mine.
RăspundețiȘtergere