sâmbătă, 23 aprilie 2011

Vom putea oare consulta online arhivele?

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a semnat, pe data de 21 aprilie a.c., alături de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, un contract de finanţare din fonduri structurale pentru proiectul "Sistem Informatic Integrat pentru Gestiunea Serviciilor oferite Clienţilor Arhivelor Naţionale", se arată într-un comunicat de presă.
Valoarea totală a proiectului este de 26.658.760,00 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 21.474.000,00 lei, perioada de implementare fiind de 15 luni.
Scopul proiectului constă în administrarea centralizată informatizată a serviciilor oferite de Arhivele Naţionale către cetăţeni, cercetători şi instituţii.

Părerea mea personală este că, în spiritul neaoş, românesc, o să mai treacă multă apă pe Dâmboviţa până când cetăţeanul de rând va putea consulta online fondurile arhivelor naţionale. Nu mă gândesc decât la "dările de seamă" ale fostei Direcţii Generale a Poştelor şi Telegrafelor, precum şi la colecţia "Buletinului telegrafo-poştal". Ştiu că există copii în mai multe biblioteci personale (private). Dar ele provin nu de la Arhivele Naţionale, ci din fondurile Bibliotecii Academiei, unde în prezent accesul este aproape interzis, prin tot felul de bariere birocratice. Tot la Academie, în fondurile speciale, se găsesc câteva hărţi ale rutelor poştale existente în secolul 18 în Ardeal. Le-am găsit menţionate în mai multe rânduri în diverse lucrări, dar nu cunosc nicio persoană care poate spune că le-a şi văzut vreodată.

Cât despre arhivele Poştei, la Arhivele Naţionale se (mai) găsesc dosarele până prin 1874. Pentru perioada mai târzie - tăcere totală! Cică s-ar păstra pe undeva pe la Scăieni, în Prahova, dar informaţia nu a putut fi confirmată de niciun oficial de la Poştă. Dar nici infirmată. Pe actualii şefi (numiţi cu precădere după... merite politice) nici măcar nu-i interesează problema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu