sâmbătă, 12 martie 2011

De la Războiul Crimeii

Câteva piese observate într-o licitaţie desfăşurată cu o săptămână în urmă (de altfel destul de bogată în piese de istorie poştală şi ştampilografie din Ardeal, Banat şi Bucovina) mi-au făcut o deosebită plăcere şi doresc să o împărtăşesc cu cei interesaţi.


1850, 9 Kreuzer pe hârtie de maşină, tipul III, cu o amprentă clară a ştampilei FELDPOST No. 2, utilizată de oficiul militar de campanie de la Iaşi. Ştampila nu este comună pe niciuna dintre valorile emisiunii 1850, utilizată ca ştampilă obliterantă.


Aceeaşi marcă purtând ştampila oficiului militar de campanie de la Focşani - K.K. FELDPOSTAMT 3. Este mai comună pe scrisori nefrancate decât pe oricare dintre mărcile primei emisiuni austriece.


Mărcile de 6 şi de 9 Kreezer, ambele tip III, pe hârtie de maşină, pe un mic fragment cu ştampila completă a oficiului de campanie CRAJOVA (cu litera caracteristică, "J" întoarsă). Este cea mai comună ştampilă de campanie a poştei militare austriece din Principate, dar nu aşa de comună pe piese de o asemenea calitate.

Mărcile sunt relativ comune, dar atunci când poartă astfel de ştampile, preţul lor de piaţă poate creşte de la câteva zeci, la câteva sute de ori! Aşa că, dacă aveţi astfel de mărci, verificaţi-le ştampilele. Niciodată nu ştiţi de unde sare iepurele...

Pentru încheiere, o ştampilă a poştei consulare, destul de spectaculoasă:


Mărcile de 5 şi 15 Soldi emisiunea pentru Levant din 1867 (primul tiraj, aşa-zisul "Grober Druck") provenind de pe aceeaşi corespondenţă, ăurtând două amprente cu tuş roşu ale ştampilei PLOJESTIE 21/4. O problemă curioasă apare la evaluarea ştampilei (şi a pieselor pe care se întâlneşte): ştampilele cu tuş roşu ale oficiului Ploieşti sunt cotate mai bine decât cele de culoare neagră, în ciuda faptului că primele sunt mai comune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu