duminică, 27 martie 2011

Ada-Kaleh a avut mărci!

Mda! Ruşine să ne fie pentru ignoranţa de care dăm dovadă. Doar a fost o emisiune pe-acolo, pe undeva, pe insuliţa aia înconjurată de apele fluviului. Nu prea am înţeles bine pe unde era oficiul poştal! Şi nici din ce "parte" a venit iniţiativa: a maghiarilor, a românilor, a celor de-atunci sau... doar a contemporanilor noştri?

Treaba-i încâlcită, fraţilor, aşa că trebuie să ne-aplecăm iarăşi cu smerenie spre ceasloavele de prin arvihe... Doar-doar vom afla "adevărul" o dată şi noi şi vom depăşi statutul acesta de ignoranţi!

Aruncându-mi din nou un ochi pe eBay în acest weekend, am dat peste câteva splendide exemplare ale "emisiunii locale Ada-Kaleh"! Mdaaaa... Ia priviţi şi vă minunaţi (click pe imagine pentru mărire):


Cine credeţi că le-a propus la vânzare? Vechiul nostru prieten gol-dmark987, care văd că nu se astâmpără. Mâine-poimâine aflăm cine ştie ce trăznaie inventată de el, poate vreun oficiu... (mă abţin, să nu-i dau idei!).

Oferta nu este ca în grupajul ilustrat, ci marcă cu marcă (pe lângă alte minunăţii, gen "emisiunea Satu Mare" pe care am mai pomenit-o). Uitându-mă însă mai cu atenţie la oferte, am observat ceva (click pe imagine pentru mărire).


Sub listing-ul unei "piese", vânzătorul ne invită să-i vizualizăm şi alte piese. Păi, să-i urmăm îndemnul!



Ajungem pe pagina altui utilizator al eBay, având ID-ul hold2112! Dacă te duci pe pagina conţinând feedback-urile primite...


...observi însă că piesele cu pricina (Ada-kaleh, Satu Mare, Aletea şi alte năzbâtii similare) nu apar aici! Ele apar numai pe pagina cu feedback-uri aparţinând lui gol-dmark987 la care, dacă ai curiozitatea să vizualizezi piesele comercializate în ultimele 60 de zile (numai pe această perioadă păstrează eBay imaginile), dai numai peste supratipare:


Întrebarea ce-ţi vine în minte imediat se referă la identitatea vânzătorului: este gol-dmark987 aceeaşi persoană cu hold2112? Ori primul, în urma sesizărilor, a plasat "la plezneală" un link neautorizat către ID-ul altui vânzător? Verificând sumar cam ce activitate are hold2112, am observat că acesta comercializează piese maghiare de duzină, pe sume modice. Mai vedem!...

2 comentarii:

  1. În catalogul Brainard 2006,la pagina 30 sub numele de "Ada Issue" sunt menţionate 21 de valori cu aparent acelaşi supratipar, dar există şi valori diferite în oferta prietenului "gol-dmark987". Nu pot băga mâna în foc aşa ca sfântul Cornelius sutaşul nici pentru domnul Brainard nici pentru domnul gol-dmark987. Oricum sunt nişte chestii neaprobate niciodată de nici o poştă şi fac parte din aşa numita zonă gri a filateliei. Singura problemă deschisă cred că este dacă au fost tipărite în perioada 1919-1930 sau între 2000-2010.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu aş înclina spre ultima perioadă!... Mai este un amic pe eBay cu nume de fluture (sic!) care vinde chestii de-astea, numai că nu prea l-am mai văzut în ultimele luni. Şi eu le consider în aceeaşi zonă "gri", dar în principiu mă feresc de ele.

    RăspundețiȘtergere